Terveys

Divertikuliitti on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kurjia suolisto-oireita – lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen divertikuliitista ja divertikuloosista

Kun tavara seisoo suolessa, sinne tulee painetta. Se tekee paksusuoleen pieniä pusseja eli divertikkeleitä, joista voi tulla iso harmi. Kivuliaaksi vaiva yltyy, jos pussi tulehtuu. Silloin kyseessä on divertikuliitti.

Epämääräisen vatsakivun yksi syy voi olla umpipussitulehdus eli divertikuliitti. Divertikuliitti syntyy, kun umpipussitautiin eli divertikuloosiin liittyy tulehdus.

Vatsaelinkirurgian dosentti, ylilääkäri Timo Heikkinen kertoo, mistä divertikuloosi ja divertikuliitti johtuvat ja miten niitä hoidetaan.

Lue myös: Mikä rikkoo ja kutittaa pepun ihoa? Erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen peräpään vaivoista

1. Millainen vaiva divertikuloosi on?

Divertikuloosi on eräänlainen suolen valuvika, jossa paksusuolen seinämään muodostuu pieniä, halkaisijaltaan parista millimetristä parin sentin kokoisia pussukoita, lääkärikielellä divertikkeleitä. Ne syntyvät kohtiin, joissa suolen seinämä antaa pikkaisen periksi ja pääsee pullistumaan ulospäin. Kyse on samanlaisesta kudoksen heikkoudesta kuin tyrässä.

Pussit ovat umpinaisia, ja ehkä siksi tautia kutsutaan myös suolen umpipussitaudiksi.

2. Tuleeko jokaiselle ihmiselle ennen pitkää umpipussitauti?

Toisilla ihmisillä suolen synnynnäinen rakenne on sellainen, että se antaa herkemmin periksi. Nelikymppisistä noin yhdellä kymmenestä on yksittäisiä divertikkeleitä.

Ikä heikentää kudoksia, ja tekee divertikuloosista enemmän iäkkäiden ihmisten vaivan: seitsemänkymppisistä jo yli 60 prosentilla on paksusuolessaan umpipusseja.

Kun pullistumia syntyy useita, yleensä kymmeniä, puhutaan umpipussitaudista eli divertikuloosista. Valtaosa ihmisistä ei tiedä divertikkeleidensä olemassaolosta, sillä ne eivät tunnu miltään.

3. Mitkä tekijät altistavat divertikuloosille?

Suolen sisäinen paine saa sen seinämän pullistumaan. Ummetus lisää painetta suolessa, joten kaikki mikä lisää ummetusta, altistaa divertikuloosille.

Vähäkuituinen ruoka ja liikkumattomuus kovettavat vatsaa. Osalla ihmisistä suoli toimii kuitenkin luonnostaan tavallista laiskemmin, eikä lenkkipolulle patistaminen tee heidän suoltaan yhtään vilkkaammaksi.

Ylipainoisilla henkilöillä ja tupakoitsijoilla on divertikkeleitä muita enemmän.

4. Mitä haittaa paksusuolen pullistumista on?

Divertikkelit ovat hyvänlaatuisia, eikä niistä kehity kasvaimia. Useimmille niistä ei ole mitään haittaa. Ne voivat paljastua jonkun muun syyn takia tehdyssä tutkimuksessa.

Yhdellä neljästä umpipussit voivat kuitenkin tulehtua, jolloin puhutaan divertikuliitista. Tyypillisimmin umpipussi tulehtuu, kun sinne jää kova ulostemöykky. Se heikentää paikallisesti verenkiertoa ja tulehduttaa ympäröivän kudoksen.

Tulehduksen seurauksena suoleen voi tulla kiinnikkeitä ja jäykkyyttä. Ne voivat aiheuttaa ruoansulatusoireita, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Oireet voivat muistuttaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.

Lue myös: Nappaa vinkit: näin saat vauhtia aineenvaihduntaan

5. Mistä tulehduksen tunnistaa?

Tulehdus eli divertikuliitti aiheuttaa kipua tavallisesti vasemmalle alavatsalle, ja se voi nostaa lämpöä. Tärähdykset ja vatsan painelu pahentavat kipua. Kipu on yleensä sen verran kovaa, että ihminen hakeutuu päivystykseen.

Tulehduksessa ruoka ei välttämättä maistu ja suolen toiminta voi muuttua. Aina kun suolen toiminta muuttuu äkillisesti, pitää hakeutua lääkäriin. Muutos ei aina ole merkki vakavasta sairaudesta: ummetus on hyvin tavallinen monen lääkkeen haitta.

6. Miten divertikuliitti diagnosoidaan?

Divertikuliittia voidaan joskus erehtyä pitämään umpilisäkkeen tulehduksena tai naistentauteihin liittyvänä vaivana. Veren tulehdusarvot voivat olla näissä kaikissa samalla lailla koholla, ja siksi diagnoosi varmistetaan tietokonetomografialla.

Se on helppo tutkimus kivuliaallekin potilaalle ja ohi hetkessä: koko vatsa tulee kuvatuksi yhden hengenpidätyksen aikana. Potilas valmistautuu tutkimukseen juomalla suolistovarjoainetta.

Umpipussitulehdukseen voi toisinaan liittyä ikäviä lisäsairauksia, kuten paise, suolitukos, verenvuoto tai fisteli eli käytävän muodostuminen suolesta toiseen elimeen. Nekin näkyvät tietokonetomografiassa.

7. Miten tulehdusta hoidetaan?

Lievät tulehdukset hoituvat itsestään, mutta hankalammat tarvitsevat anti­bioottihoitoa suun kautta ja pieni osa suonensisäisesti sairaalassa.

Lääkitystä tarvitaan, jos tulehdus on ärhäkkä ja tekee olon kovin kipeäksi ja on olemassa vaara, että suoli puhkeaa. Puhkeava suoli voi aiheuttaa vatsaonteloon märkäpesäkkeen tai vatsakalvon tulehduksen.

Aiemmin divertikuliittipotilaita paastotettiin, mutta siitä ja muista ruokavaliorajoituksista on jo luovuttu.

Ehkä yhdellä neljästä tulehdus uusii puolen vuoden kuluessa. Vuoden kuluttua uusiminen on jo harvinaista.

Lue myös Anna.fi: Kärsitkö ruoansulatuksen ongelmista? Nämä ovat yleisimmät syyt ruoansulatusvaivoihin – ja ratkaisut niihin

8. Koska suolesta leikataan pala pois?

Jos tulehduksia tulee toistuvasti ja ne ovat hankalia, voidaan tulehtunut suolen osa poistaa. Joskus ensimmäinen tulehduskin voi olla niin paha, että se puhkaisee suolen, ja tarvitaan leikkausta. Leikkaus hoidetaan pääsääntöisesti tähystystekniikalla, mutta toisinaan tilanne voi vaatia avoleikkauksen.

Divertikkelit tulevat paksusuolen loppuosaan, parinkymmenen sentin alueelle, niin sanottuun sigmasuoleen. Se on suoli, joka edeltää peräsuolta.

Parikymmensenttinen suolenpätkä on niin pieni, ettei sen puuttuminen vaikuta ihmisen elämään eikä suolentoimintaan mitenkään. Jäljelle jää vielä metri ja puolitoista paksusuolta, eikä leikkauksessa kosketa vessatoimintojen kannalta tärkeään peräsuoleen lainkaan.

9. Tarvitseeko potilas jatkohoitoa?

Jos divertikuliitin puhkaisemaa suolta ei leikata, paksusuoli tähystetään kuukauden, parin kuluttua tulehduksesta. Tutkimuksella varmistetaan, että syy oireisiin oli varmasti divertikkeleissä, eikä missään vakavammassa vaivassa.

Jos tähystyksessä ei paljastu mitään poikkeavaa ja potilaalle tulee myöhemmin oireita, tähystystä ei tarvitse uusia seuraavaan kymmeneen vuoteen. Oireet ovat silloin toiminnallisia oireita, eikä niiden taustalta löydy sairautta.

10. Voiko umpipussien tulehtumista estää?

Tulehduksen riskiä voi pienentää huolehtimalla säännöllisestä suolen toiminnasta ja ummetuksen ehkäisystä. Käytännössä se tarkoittaa kuitupitoista ruokavaliota, liikuntaa ja riittävää veden juomista. Tarvittaessa voi käyttää kuituvalmisteita, kuten psylliumia ja pellavarouhetta.

Ellei suoleen saa vauhtia elämäntavoilla, sitä voi saada apteekista makrogoli- ja laktuloosivalmisteilla. Ne eivät laiskistuta suolta, vaikka niitä käytettäisiin jatkuvasti.

Terveelliset elämäntavat eivät vali­tettavasti kuitenkaan kokonaan estä, etteikö ihminen sairastuisi divertikuliittiin.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 27/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Divertikuliitti on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kurjia suolisto-oireita – lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen divertikuliitista ja divertikuloosista

OLLIE

PÄÄOSIN ’MUKAVAA LUETTAVAA TIETOPOHJAISESTI TARKASTELTUNA…’

Sinun täytyy kommentoidaksesi.