Terveys

Hampaissa mustaa värjäymää? Syyllinen saattaa olla tämä bakteeri!

Hampaiden mustat värjäymät voivat olla chromogenic bacteria -nimisen bakteerin aiheuttamia. Suuhygienisti kertoo, miten värjäymistä pääsee eroon.

Tiesitkö, että hampaiden värjäymät voivat olla bakteerin aiheuttamia? Jos vastasit kyllä, olet vähemmistössä. Kovinkaan moni ei ole kuullut chromogenic bacteria -nimisestä bakteerista, eikä sille ole edes suomenkielistä nimeä. Bakteerin aiheuttamista värjäymistä voisi kuitenkin käyttää esimerkiksi nimitystä mustat värjäymät.

Lue myös: Et kai sinäkin hoida hampaitasi väärin? Karsi nämä yleiset virheet

”Mustat värjäymät ovat yleisempiä lasten kuin aikuisten suussa, mutta kyllä niitä näkee molemmilla”, suuhygienistinä Lasten Oralissa työskentelevä Arian Riatson kertoo.

Bakteerin aiheuttaman värjäymän tunnistaa siitä, että se kulkee ienrajaa myöten mustana pistemäisenä nauhana. Värjäymää ei ole hampaiden kärjissä. Siinä missä ruoka-aineiden aiheuttama värjäymä on tummentumaa hampaiden pinnassa tai väriltään harmaata, bakteerin aiheuttama värjäymä on selvästi mustaa.

Mistä mustat värjäymät johtuvat?

Mustia värjäymiä aiheuttava bakteeri kuuluu suun normaaliin bakteerikantaan, ja värjäymiä syntyy, kun bakteeri tekee rautayhdisteitä suussa. Suussa esiintyy luonnostaan yli 400 erilaista bakteerilajia, ja yksi näistä on mustia värjäymiä aiheuttava bakteeri.

Bakteeri ei kuitenkaan ole kovin yleinen, eikä sitä ole suurimmalla osalla ihmisistä. Jos chromogenic bacteria löytyy suusta, mustilta värjäymiltä ei voi välttyä.

Riatsonin mukaan alan ammattilaiset tuntevat kyllä bakteerin aiheuttaman värjäymän hyvin, mutta tavallinen kansa on harvoin edes kuullut koko asiasta. Myöskään maailmalla bakteeri ei ole kovin tunnettu kansan keskuudessa.

”Se on huono juttu. Monille lapsille värjäymät voivat aiheuttaa häpeää, ja lapset saattavat välttää hymyilemistä tai peittää suuta kädellään puhuessaan, koska eivät halua ihmisten näkevän värjäymiä”, Arian Riatson toteaa.

Lue myös: Haluatko valkoisemmat hampaat? Katso, mitkä hampaita valkaisevat tuotteet menestyivät testissä

hampaissa mustaa värjäymää, mustat värjäymät hampaissa, bakteeri aiheuttaa värjäymää hampaisiin, chromogenic bacteria staining

Pääseekö värjäymästä eroon kotikonstein?

Hyvä hampaiden harjaaminen lieventää värjäymiä, mutta ei poista niitä kokonaan. Arian Riatson muistuttaakin, että bakteerin aiheuttamat värjäymät eivät johdu huonosta suuhygieniasta.

”Itse asiassa monet niistä, joilla on värjäymää ienrajassa, pesevät hampaitaa erityisen huolellisesti, koska yrittävät harjaamalla saada värjäymän pois.”

Ruokavaliomuutoksillakaan ei ole suurtakaan merkitystä värjäymien suhteen. Riatson ei suosittele esimerkiksi rautatablettien pois jättämistä.

Värjäymistä pääsee kuitenkin useimmiten eroon iän myötä. Teini-iässä suun bakteerikanta muuttuu ja monilla tämä vaikuttaa siten, että mustat värjäymät vähenevät. Monilla värjäymiä ei ole aikuisena enää lainkaan, vaikka niitä olisi lapsena ollutkin.

hampaissa mustaa värjäymää, mustat värjäymät hampaissa, bakteeri aiheuttaa värjäymää hampaisiin, chromogenic bacteria staining

Mustat värjäymät voi käydä poistattamassa suuhygienistillä

Koska mustat värjäymät eivät lähde pois kotikonstein, ne pitää käydä poistattamassa suuhygienistillä. Kannattaa myös käydä näyttämässä värjäymiä hammaslääkärille, joka tarkistaa, ettei värjäymiä aiheuta jokin muu bakteeri, joka aiheuttaa myös reikiintymistä.

”Pienempien lasten hampaista värjäymä poistetaan erikoisporalla, joka on kiilleystävällinen eikä kuluta kiillettä. Toinen vaihtoehto on rapsuttaa värjäymä pois käsi-instrumentilla. Vanhemmille lapsille ja aikuisille tehdään soodapuhdistus”, Arian Riatson kertoo.

Värjäymä on hyvä käydä poistattamassa jopa kolmen kuukauden välein, sillä värjäymä hampaan pinnalla on sitkeää ja suuhygienistin on tehtävä paljon työtä sitä irrottaessaan. Varsinkin pieni lapsi saattaa väsyä, mikäli värjäymää on ennättänyt kertyä paljon.

”Tällöin voi joutua keskeyttämään puhdistamisen ja jatkamaan värjäymän poistamista toisella kertaa. Lapsen jaksaminen on kuitenkin aina kaikista tärkeintä.”

Arian Riatson kehottaa myös seuraamaan, tuleeko värjäymää lisää poistamisen jälkeen.

”Jos vastaanotolleni tulee aikuinen, jolla on hampaissa mustaa värjäymää, on vaikea tietää, onko sitä jäänyt hampaisiin lapsuudesta vai värjääntyvätkö aikuisen hampaat edelleen. Tästä syystä olisi hyvä tarkastella omia hampaitaan ja seurata tilannetta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hampaissa mustaa värjäymää? Syyllinen saattaa olla tämä bakteeri!

Näin minulla

Vahva keuhkoihin tarkoitettu antibioottikuuri hävitti mustat värjäymät. Ne ilmestyivät uudestaan ienrajaan, kun aloin syömään rautatabletteja. Käyn säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa suuhygienistilla, joka toteaa värjäymät, mutta ei hammaskiveä eikä reikiä. Ikävä vaiva.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.