Terveys

Luultua yleisempi HS-tauti aiheuttaa kipeitä ”jättifinnejä” erikoisiin paikkoihin – näin ihosairautta hoidetaan

HS-tauti aiheuttaa kivuliaita paiseita, joita häpeävä ei välttämättä hakeudu hoitoon. Siksi ihosairaus onkin luultua yleisempi. Näin sitä hoidetaan.

Mikä HS-tauti on?

HS-tauti eli hidradenitis suppurativa on ihosairaus, joka nostattaa nivusiin, kainaloihin ja genitaalialueelle tulehduksellisia kyhmyjä ja kivuliaita paiseita. Naisilla niitä ilmaantuu usein myös rintojen alle ja miehillä etenkin peräaukon ympäristöön sekä pakaroihin.  

Hidradenitis suppurativa tarkoittaa suomeksi sananmukaisesti märkivää hikirauhastulehdusta, mutta käännös on harhaanjohtava: hikirauhaset eivät ole niitä, jotka HS-taudissa tulehtuvat vaan karvatupet. Tauti kuitenkin ilmaantuu samoille alueille, joilla on suuria hikirauhasia.

Mikä taudin aiheuttaa, sitä ei pohjimmiltaan tiedetä. HS-tautiin liittyy kuitenkin perinnöllinen ja usein hormonaalinen tausta.

Miten yleinen HS-tauti on, ja miksi se tunnetaan niin huonosti?

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan HS-tauti on luultua yleisempi sairaus. Aiemmin taudin esiintyvyydeksi arvioitiin noin prosentti väestöstä, mutta tutkimuksen mukaan sitä potee ehkä noin neljä prosenttia suomalaisista.

Mistä moinen kasvu taudin esiintyvyysarvioihin? Moni HS-tautia poteva ei hakeudu hoitoon, sillä potilaat häpeävät oireitaan. Voi myös olla, että terveyskeskuksissa etenkään lievemmin oireilevaa HS-tautia ei kunnolla tunnisteta.  

HS-tautia havaitaan runsaammin nuorilla naisilla. Yksi syy voi olla se, että nuori nainen lähtee herkemmin lääkäriin kuin moni muu potilas.  

Lue myös: Ihotautilääkäri listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – yksi yleinen, haitallinen tapa voi aiheuttaa karvatupentulehduksen

Miten HS-taudin oireet eroavat karvatupen tulehduksesta?

HS-tauti nostattaa ilmaantuvuusalueille suuria ja kipeitä paiseita, kuin valtavia finnejä. Kun paiseet poksahtavat rikki, niistä vuotaa ulos märkäistä eritettä. Puhjenneen paiseen kohdalle voi jäädä reikä, jolloin ihon alla olevasta ontelosta valuu märkää usein viikko- ja jopa kuukausitolkulla.

Puhjenneet paiseet kuivuvat kyllä aikanaan, mutta tavallista on, että paraneva paise jättää ihoon kiristävän arpijuosteen.

Siinä, missä lievä ja tavallinen karvatupen tulehdus muistuttaa aknea ja märkäpäät ovat muutaman millin kokoisia, HS-taudissa puhutaan selvästi suuremmista, vuotavista paiseista. Olipa kyse millaisesta oireilusta tahansa, kipeät ja vuotavat pahkurat iholla ovat aina hyvä syy lähteä lääkäriin.

Mikä HS-taudille altistaa?

HS-taudille altistavat perintötekijöiden ja naissukupuolen ohella etenkin lihavuus sekä tupakointi. Ylipainoisilla taivealueiden ihopoimut hankautuvat ja hautuvat herkästi, ja se voi johtaa karvatuppien tulehtumiseen. HS-taudille voi altistaa myös hormonaaliset tekijät, kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

HS-tauti. Nuori nainen laittaa vihreitä kasviksia blenderiin.
HS-taudin oireet voivat helpottaa elintapojen korjaamisen ja painonpudotuksen myötä. Ruokavaliosta kannattaa karsia erityisesti sokeria.

Onko HS-taudilla liitännäissairauksia?

HS-tautiin saattaa liittyä muita sairauksia. Niitä ovat etenkin mielialahäiriöt, akne, selkärankareuma sekä tulehdukselliset suolistosairaudet, ylipainoon liittyvä tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä. Korkea verensokeri heikentää tunnetusti elimistön puolustuskykyä ja erilaisten tulehdusten paranemista. Tupakoinnilla on samanlainen, elimistön immuniteettia heikentävä vaikutus.

Millaista HS-taudin hoito on?

HS-tautia voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Potilaan kannattaa kuitenkin varautua siihen, että tauti tapaa uusiutua, ja jos yksi hoitokonsti ei riitä, on tarpeen kokeilla toista.

Taivealueita kannattaa pestä saippualla tai bentsoyyliperoksidia sisältävällä pesugeelillä. Niiden oheen voidaan liittää kuureittain käytettävä, klindamysiiniantibioottia sisältävä emulsio tai retinoidivoide.

Hankalammissa tautimuodoissa tarvitaan usein suun kautta otettavia antibioottikuureja, psoriaasin hoidossa käytettävää asitretiiniä tai biologisia lääkkeitä, kuten adalimumabia.

Jos potilaalla on verensokeri koholla, diabeteslääke metformiini hoitaa samalla myös HS-taudin oireita. Myös naisilla on jonkin verran miessukuhormoneja elimistössään, ja siksi osa HS-tautia sairastavista naisista näyttää hyötyvän niiden vaikutusta säätelevistä antiandrogeenivalmisteista.  

Paiseita voidaan avata kirurgisesti, ja toisinaan HS-taudin aiheuttamia ihomuutoksia hoidetaan laserilla.  

Lue myös Anna.fi: Fannin, 34, kainalot ovat välillä niin kipeät, että nukkuminenkin on vaikeaa – HS-tauti aiheuttaa tietyille ihoalueille kipeitä paiseita

Vaikuttavatko ruokavalio ja elintavat HS-tautiin?

Painonpudotus olisi tärkeää, samoin tupakoinnin lopettaminen. Jos nämä elintapatekijät kohentuvat ajan myötä, HS-taudin oireetkin usein helpottuvat.

Ruokavaliossa etenkin sokerin määrää kannattaa karsia. Viitteitä on siitäkin, että maitotuotteiden käytön vähentäminen voisi hillitä taudin oireita.

Reilusti ylipainoisen HS-tautipotilaan on syytä pitää hyvää huolta hygieniasta ja etenkin rasvapoimujen alaisesta ihosta. Poimujen alle jäävä iho kannattaa kuivata pesun jälkeen huolella ja talkita. Näin ihon hautuminen vähenee. Kiristäviä ja hankaavia vaatteita on hyvä välttää.

Voivatko HS-taudin paiseet kehittyä syöväksi?

Miesten krooniseen pakara-alueen HS-tautiin liittyy okasolusyöpäriski, mutta riski on äärimmäisen pieni.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiski Ihosairaalasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Luultua yleisempi HS-tauti aiheuttaa kipeitä ”jättifinnejä” erikoisiin paikkoihin – näin ihosairautta hoidetaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.