Terveys

Influenssa 2023 kaataa nyt kansaa sängynpohjalle – katso kartalta, missä päin Suomea epidemia jyllää!

Tänä talvena kausi-influenssatapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan, Satakunnan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Tarkista kartalta, mikä on tilanne juuri sinun sairaanhoitopiirissäsi!

Influenssa 2023 jyllää parhaillaan Suomessa. Influenssatapauksia on ollut kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä.

”Epidemiahuippu saavutetaan yleensä tammi–helmikuussa, mutta se vaihtelee kovin riippuen siitä, mikä ja mitkä virukset Suomea kiertävät”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteasiantuntija, ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

Vuoden 2023 epidemiahuippu on jo saavutettu, mutta tautia esiintyy edelleen.

Vaikka influenssarokote kannattaa yleensä ottaa jo marras–joulukuun aikana, rokotteen ottaminen ei vielä maaliskuussakaan liian myöhäistä.

”Kaikkien, jotka haluavat suojata itseään ja läheisiään influenssaan sairastumiselta, kannattaa ottaa rokote”, Nohynek neuvoo.

Suojatehon muodostuminen kestää noin 2 viikkoa. Kansallisen rokotusohjelman viralliset suositukset löytyvät THL:n sivuilta.

Influenssa 2023: Missä päin Suomea epidemia kiertää?

Kokosimme kartalle, missä päin Suomea influenssa 2023 on esiintynyt tänä talvena.

A-viruksen aiheuttamia influenssatapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Seuraavaksi eniten influenssaa on ollut Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja kolmanneksi eniten Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Vähiten tapauksia on ollut Ahvenanmaalla ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. 

B-viruksen aiheuttamia influenssatapauksia on ilmoitettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle kokonaisuudessaan huomattavasti A-virusta vähemmän.

Influenssatapauksia on raportoitu THL:lle maaliskuun 2023 puoleen väliin mennessä yhteensä jo hieman päälle 6000. Ajankohtainen influenssakatsaus löytyy täältä.

Tarkista oman sairaanhoitopiirisi influenssatilanne 1.1.–14.3.2023 väliseltä ajalta alla olevalta kartalta. Näet tilanteen klikkaamalla omaa sairaanhoitopiiriäsi. 

Tiedot perustuvat THL:n tartuntarekisteriin, josta voit käydä tarkistamassa ajankohtaisen influenssatilanteen. Rekisteriin ilmoitetut influenssalöydökset edustavat vain pientä osaa influenssaan sairastuneista ja tiedon kertymisessä saattaa olla viiveitä. Tiedot päivittyvät joka päivä.

Ketkä ovat sairastuneet tänä talvena?

Influenssa 2023 on sairastuttanut tänäkin talvena kaikenikäisiä. Merkittävästi suurin osa sairastuneista on ollut yli 65-vuotiaita.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Juttua on muokattu 14.3.2023: Jutun tiedot on päivitetty vuodelle 2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Influenssa 2023 kaataa nyt kansaa sängynpohjalle – katso kartalta, missä päin Suomea epidemia jyllää!

Antti

Onko muilla Vantaalla asuvista minkälaisia oireita nyt tullut?
Itsellä pitkään tukkoinen ja matala lämpö päiviä ja korvatulehdus johon antibiootteja syönyt j6nyt pomppasi kuume <38 astetta eikä antibiootit tehoa tulehdukseen.

Silku

Onko ripulia liikkeellä kymenlaaksossa kausalassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.