Terveys

Mistä oireista influenssan tunnistaa ja kuinka pitkään tauti kestää? Lääkäri kertoo, miten taudin saa nitistettyä nopeimmin

Influenssa on ylempien hengitysteiden infektio. Yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino kertoo kaiken tarvittavan influenssasta.

Voihan influenssa! Taudista puhututtaa aina talvella, mutta mistä tunnistaa, sairastuiko influenssaan vai flunssaan? Yleistieteen erikoislääkäri Juha Heino Mehiläisestä vastasi kysymyksiimme influenssasta ja sen hoidosta sekä suojautumisesta tautia vastaan.

1. Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylähengitystien infektio.

Influenssalla on vuosisykli ja se osuu joulukuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Enimmillään tartuntoja on yleensä tammi–helmikuussa.

THL:n sivuilla voi seurata taudin esiintyvyyttä. Nyt näyttäisi, että vuoden 2023 tautihuippu on jo ohitettu. Influenssakausi kuitenkin jatkuu huhtikuulle saakka.

2. Mitkä ovat influenssan oireet?

Yleisimmät influenssan oireet ovat nopeasti nouseva kova kuume, lihassäryt ja yskä. Aikuisilla harvemmin esiintyy nuhaa taudin aikana.

Kovan kuumeen ja lihassärkyjen ansiosta influenssan erottaa normaalista flunssasta. Kuume nousee nopeasti jopa 39 asteeseen.

3. Miten influenssaa hoidetaan?

Influenssaa hoidetaan pääsääntöisesti kuin mitä tahansa ylähengitystien infektiota. Lepääminen, riittävä juominen ja tulehduskipulääkkeet tai parasetamoli ovat hyviä tapoja taltuttaa tauti mahdollisimman nopeasti ilman jälkitauteja. Muista, että lapsipotilaat eivät saa käyttää tulehduskipulääkkeitä.

Jos taudinkuva on todella voimakas tai potilaalla on perussairauksia, on perusteltua aloittaa lääkärin määräämät lääkehoidot influenssaa vastaan. Lääkkeet ovat tablettimuotoisia. 

Lääkkeet pitäisi aloittaa noin 48 tunnin kuluttua oireiden alkamisesta. Lääkkeet lyhentävät taudin kestoa ja saattavat helpottaa oireita.

4. Miten influenssalta voi suojautua?

Influenssalta voi suojautua tehokkaimmin rokotteella ja huolellisella käsihygienialla.

Lue myös: Influenssa 2023 kaataa nyt kansaa sängynpohjalle – katso kartalta, missä päin Suomea epidemia jyllää!

Mies istuu sängyllä kärsien taudin oireista.
© iStockphoto

5. Kenen kannattaa ottaa influenssarokote?

Rokotetta suositellaan ainakin riskiryhmään kuuluville ja työssään influenssalle altistuville ihmisille.

Riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on:

6. Voiko influenssa olla oireeton?

Influenssa voi olla niin lieväoireinen, että se sekoitetaan tavalliseen flunssaan. Tällöin se ei kuitenkaan ole vaarallinen ja influenssan hoito onnistuu kotona lepäämällä ja juomalla riittävästi. Tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia voi ottaa tarvittaessa.

7. Mikä on influenssan itämisaika?

Influenssan itämisaika on noin 1–7 vuorokautta.

8. Kuinka helposti influenssa tarttuu?

Influenssa tarttuu toiseen henkilöön pisara- ja kosketustartuntana. Yskiessä tai aivastaessa pisaroita lentää ilmaan ja kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä voi saada tartunnan.

Tartunnan saanut alkaa levittää tautia jo 1–2 vuorokautta ennen havaittuja oireita.

9. Milloin influenssa ei enää tartu?

Oireiden alkamisesta 3–5 vuorokauden jälkeen sairastunut henkilö ei enää levitä virusta.

10. Kuinka pitkään influenssa kestää, jos sairastuu?

Oireet kestävät yleensä 3–8 vuorokautta.

11. Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos on erittäin korkea kuume ja huono olo. Kokonaisvointi ratkaisee ja tähän ei ole olemassa oikeaa vastausta.

Alle seitsemänvuotiaiden lapsipotilaiden kanssa on hyvä hakeutua herkemmin lääkärin vastaanotolle.

Lapsilla saattaa aikuisten oireiden lisäksi esiintyä myös nuhaa.

12. Mitkä ovat yleisimmät influenssan jälkitaudit?

Aikuisilla yleisimmät jälkitaudit influenssan jälkeen ovat keuhkokuume ja poskiontelontulehdus. Lapsilla yleisin jälkitauti on korvatulehdus.

Jälkitaudit ilmenevät taudin loppuvaiheessa. Influenssa kestää 3–8 vuorokautta. Jos tauti tästä vielä pitkittyy, on syytä epäillä jälkitautia.

13. Kuinka luotettava kotitesti on?

Apteekista saatavat kotitestit tunnistavat noin 60 prosenttia influenssatapauksista. Laboratoriossa tehtävät testit ovat luotettavia. Niissä on 90 prosentin osuvuus.

Lue myös: Miksi jotkut ovat jatkuvasti flunssassa? Miten flunssakierteestä pääsee eroon? Erikoislääkäri kertoo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä oireista influenssan tunnistaa ja kuinka pitkään tauti kestää? Lääkäri kertoo, miten taudin saa nitistettyä nopeimmin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.