Terveys

Perusflunssakin voi viedä hajuaistin – 4 tuoksulla aloitettava hajuharjoittelu vauhdittaa aistin palautumista

Hajuaistin osittainen heikkeneminen on varsin yleistä. Erilaiset virusinfektiot ja ikääntyminen saattavat heikentää hajuaistia, mutta joskus hajuaistin menetyksen taustalla voi olla vakavampi sairauskin.

Hajuaistin heikkeneminen on tavallinen ikääntymiseen liittyvä oire. Useimmiten hajuaistin heikkeneminen tapahtuu niin vähitellen, ettei siihen kiinnitä huomiota. Suurella osalla ihmisistä hajuaisti heikkenee jonkin verran iän myötä.

”Oman hajuaistin heikkenemisen saattaa huomata sattumalta toisen kysyessä, haistatko tuon hajun, jolloin havahtuu huomaamaan, ettei itse asiassa kunnolla haista. Peräti yli 60 prosentilla 80-vuotiaista on selvästi heikentynyt hajuaisti. Arviolta noin 15–20 prosentilla väestöstä hajuaisti on jossain määrin heikentynyt eri syiden vuoksi”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Saara Sillanpää Lääkärikeskus Pihlajalinnasta.

Hajuaistin menetys voi tapahtua myös äkillisesti esimerkiksi virusinfektion seurauksena. Nopean muutoksen hajuaistissa huomaa helpommin.

”Hajuaisti heikentyy usein jonkin verran normaalissa flunssassakin, mutta palautuu yleensä nopeasti ennalleen flunssaoireiden hellitettyä. Jos virus vaurioittaa hajuepiteelin soluja, hajuaistin paranemisessa kestää pidempään”, Sillanpää toteaa.

Koronavirusepidemian alkuvaiheessa hajuaistin muutokset olivat tautiin sairastuneilla hyvin yleisiä. Myös monet muut virukset saattavat aiheuttaa hajuaistin pidempiaikaista huonontumista.

”Koronaviruksen ensimmäiseen deltavarianttiin sairastuneista yli puolella esiintyi oireena hajuaistin heikkenemistä tai hajuaistin puutosta. Omikronvariantin kohdalla hajuaistin muutoksia oli selvästi aiempia variantteja vähemmän.”

Lue myös: Tippuuko tukka päästä? Moni tuntee nyt koronan ikävän jälkioireen päänahassaan hiustenlähtönä – ”Tuntuu, että puolet hiuksista on lähtenyt”

Hajuaistin menetyksestä ei yleensä tarvitse huolestua

Heikentyneen hajuaistin kanssa ei ole kiire lääkäriin, jos tietää sairastaneensa virusinfektion, josta aistin heikkeneminen on seurausta, eikä kärsi muista oireista. Silloin voi jäädä rauhassa seuraamaan tilannetta ja odottamaan hajuaistin palautumista vähitellen.

”Silloin hajuaistin heikkenemisen taustalta löytyy harvoin vakavampaa syytä. Usein hajuaisti palautuu virustaudin jälkeen nopeasti, ja koronavirusinfektion jälkeenkin useimmiten kahden viikon kuluessa. Mutta joskus koronavirusinfektion kohdalla hajuaistin palautuminen on voinut viedä puolesta vuodesta vuoteenkin”, Sillanpää sanoo. 

Virusinfektion aiheuttamaa limakalvoturvotusta ja nenän tukkoisuutta voidaan hoitaa paikallisesti kortisoninenäsuihkeella, joka voi vähentää turvotusta ja siten parantaa hajuaistia. Jos virus pääsee vaurioittamaan hajuepiteeliä, vaurion laajuuteen ei voi vaikuttaa mitenkään akuuttivaiheessa.

Koronaan on liittynyt hajuaistin heikkenemisen lisäksi hajuvääristymiä, joiden vuoksi esimerkiksi kahvi tai sipuli on saattanut haista pahalta tai erilaiselta kuin ennen.

”Suurimmalla osalla koronaan sairastuneista hajuaisti palautuu pikkuhiljaa ennalleen, mutta joskus hajuaisti saattaa jäädä infektion jälkeen pysyvästi huonommaksi.”

Muita yleisimpiä syitä hajuaistin pidempiaikaiseen menetykseen ovat krooninen poskiontelontulehdus tai nenän polyyppitauti, jossa nenäonteloon kasvavat polyypit aiheuttavat nenän tukkoisuutta, liman valumista ja paineoireita sekä hajuaistin heikkenemistä vähitellen.

Myös allergiaan liittyvä nenän limakalvon turvotus voi heikentää hajuaistia allergiakautena.

”Mikäli nenän limakalvot ovat turvoksissa esimerkiksi allergian vuoksi, hajumolekyylit eivät pääse kulkemaan hajuepiteeleille asti. Lisäksi tupakointi, myrkylliset kaasut ja liuottimet voivat vaurioittaa hajuaistia. Tupakoinnin lopettaessa huonontunut hajuaisti alkaa usein hiljalleen palautua”, Sillanpää sanoo.

Lue myös Anna.fi: Viivin, 29, hajuaisti katosi flunssan seurauksena – lääkärin ehdottama hoitokeino palautti sen muutamassa kuukaudessa

Hajuaistin menetys. Sitruuna ja sitruunan puolikkaat pöydällä.
Hajuharjoittelussa hajuaistia herätellään muun muassa sitruunaa tuoksuttelemalla.

Hajuaistin menetys voi kytkeytyä myös vakavaan sairauteen

Neurologiset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti ja Alzheimerin tauti voivat oireilla hajuaistin heikkenemisenä. Hajuaistin heikkeneminen voi olla ensimmäisiä oireita, eikä sitä välttämättä osata yhdistää neurologisen sairauden puhkeamiseen.

”Pelkkä hajuaistin menetys ei useinkaan johda taudin diagnosoimiseen. Hajuaistin menetys voi tulla paljon muita oireita aikaisemmin, ja usein muut oireet tulevat vasta myöhemmin”, Sillanpää toteaa.

Joskus hajuaistin puuttumisen taustalla on harvinainen synnynnäinen syndrooma, jossa hajukäämit puuttuvat kokonaan, eikä ihmisellä siten ole ollenkaan hajuaistia.

Myös pään vammat tai kasvaimet voivat aiheuttaa hajuaistin huonontumista, jos hajukäämit vaurioituvat. Ajallinen yhteys hajuaistin huonontumisen ja pään vamman välillä on usein selkeä, ja kasvaimiin voi liittyä muitakin oireita.

”Nenäontelon kasvaimiin liittyy toispuoleista nenän tukkoisuutta, nenäverenvuotoa tai särkyä. Lääkäriin on syytä hakeutua aina, jos kärsii huonosta hajuaistista, nenäverenvuodoista, toispuoleisesta nenän tukkoisuudesta tai mikäli nenä on ylipäätään pitkään tukossa, eikä haista kunnolla”, Sillanpää kehottaa.

Lue myös: Parkinsonin tautia voi sairastaa vuosia tietämättään: Yhtä ensimmäisistä oireista ei aina osata yhdistää sairauteen

Hajuaistin palautuminen vauhdittuu hajuharjoittelulla

Jos hajuaisti ei ole flunssan jälkeen puolessa vuodessa palautunut, kannattaa viimeistään hakeutua lääkäriin selvittämään tilannetta. Infektion jälkeen pidempään kateissa ollutta hajuaistia voidaan herätellä hajuharjoittelulla, jolla aktivoidaan hajureseptorisoluja. Hajuharjoittelu tulisi aloittaa viimeistään vuoden sisällä hajuaistin menetyksestä, mutta tulokset ovat paremmat mitä aiemmin hajuharjoittelu aloitetaan.

Hajuharjoittelu aloitetaan neljällä tuoksulla, jotka ovat ruusu, eukalyptus, sitruuna ja neilikka. Niitä haistetaan kaksi kertaa päivässä aamuin illoin kymmenen sekuntia kerrallaan. Kaikki hajut käydään läpi kahteen otteeseen. Haistelua jatketaan kolme kuukautta, kunnes tuoksut vaihdetaan uusiin voimakkaisiin tuoksuihin, joita haistellaan seuraavat kolme kuukautta.

”Yleensä kuudessa kuukaudessa hajuaistissa pitäisi tapahtua muutoksia. Tarvittaessa harjoittelua voi jatkaa vielä yhteensä vuoden ajan”, Sillanpää opastaa.

Monet ovat motivoituneita treenaamaan hajuaistiaan, vaikka hajuharjoittelu onkin työlästä. Hajuaistin menettänyt saattaa olla esimerkiksi huolissaan siitä, ettei haista pilaantunutta ruokaa tai savun hajua.

”Hajuaisti on tärkeä aisti ja varsinkin, jos se menee äkillisesti, sillä voi olla suuri vaikutus elämänlaatuun ja sen puuttuminen voi masentaa. Osa ihmisistä kokee hajuaistin heikkenemisen vuoksi merkittävää elämänlaadun heikkenemistä. Toisia taas hajuaistin puuttuminen ei haittaa yhtä paljon.”

Tutkimusten mukaan hajuharjoittelu voi nopeuttaa hajuaistin palautumista erityisesti silloin, kun hajuaisti on heikentynyt infektion takia. Sen on todettu parantaneen myös pään vamman seurauksena heikentynyttä hajuaistia, mutta tulokset ei ole olleet yhtä hyviä kuin virusinfektioiden yhteydessä. Muista syistä johtuvan hajuaistin heikkenemisen hoidossa hajuharjoittelun hyötyjä ei ole tutkittu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perusflunssakin voi viedä hajuaistin – 4 tuoksulla aloitettava hajuharjoittelu vauhdittaa aistin palautumista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.