Terveys

Miksi nivelkipuiselle suositellaan liikuntaa? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen nivelten terveydestä

Kuluneet nivelet ovat kipeät ja kankeat. Liike vetreyttää nivelet, mutta aina se ei riitä. Apu voi löytyä varaosista.

Liike on tärkeää sekä terveille että nivelrikkoisille. Millaista liikuntaa nivelrikkoisen kannattaa harrastaa, milloin tarvitaan tekonivel, miten nivelrikko oireilee? Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen vastaa 10 + 1 kysymykseen.

1. Miksi liike on lääkettä nivelille?

Nivelrusto saa ravintonsa nivelnesteestä. Kun ihminen liikkuu, niveleen syntyy pumppaava liike, joka laittaa nivelnesteen liikkeelle. Liike on ravintoa terveelle, mutta myös nivelrikkoiselle nivelelle. Se pitää nivelet toimintakunnossa ja vähentää kipuja.

Nivelrikko on hitaasti etenevä tulehdussairaus, jossa nivelen ruston kestävyys heikkenee, rusto ohenee ja pikkuhiljaa katoaa. Vähitellen vauriot etenevät koko niveleen.

Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Liikkeessä paheneva, jomottava kipu on sen ensimmäinen oire. Kun nivelrikko pahenee, kipu tuntuu myös levossa ja nivelet jäykistyvät.

2. Miten voi liikkua, jos liikkuminen sattuu?

Yleensä kipu on varoitusmerkki, ja hyvä syy lakata tekemästä meneillään olevaa asiaa.

Nivelrikossa tilanne on toinen, sillä liikuntaan liittyvä kipu ei vaurioita niveltä. Monella ensimmäiset askeleet ovat hankalat, mutta kun nivel asettuu, liikkuminen sujuu.

Nivel kipeytyy, jos kuormitusta on kerralla liikaa. On parempi liikkua joka päivä vähän kuin kerralla valtavasti.

Tärähtävä, iskutusta sisältävä liike tuntuu usein ikävältä, ja siksi kannattaa vaihtaa juoksu kävelyyn tai pyöräilyyn ja hyppyjumpat lempeämpiin lajeihin. Jos alusta on joustava ja jalkineet hyvät, iskutusta sisältävä lajikin voi onnistua. Paljon vääntöjä sisältävät lajit, kuten pallopelit, voivat pahentaa kipua.

Lue myös: Polven nivelrikko voi iskeä jo nuorena – nämä ominaisuudet altistavat nivelrikolle

3. Voiko ravinnolla hidastaa nivelten kulumista?

Nivelrustoon ei voi vaikuttaa ravinnolla, mutta ylipainoisen kannattaa pudottaa painoa. Ylipaino kuormittaa niveliä, altistaa ja pahentaa nivelrikkoa. Kun paino putoaa, kipu yleensä lievenee.

C- ja D-vitamiinin saannin yhteyttä nivelrikkoon on tutkittu, mutta tulokset ovat ristiriitaisia.

Nivelten hyvinvointiin markkinoidaan ravintolisiä ja luontaistuotteita, kuten glukosamiinivalmisteita. Tutkimusten mukaan ne eivät eroa lumelääkkeestä.

Nivelrikossa hoidetaan kipua, ja kipu on henkilökohtainen kokemus. Jos ihminen kokee, että jokin asia auttaa kipuun, sitä voi käyttää – kunhan se ei vaaranna terveyttä. Tämä pätee esimerkiksi glukosamiinivalmisteisiin, joita voi halutessaan kokeilla.

4. Kuinka tehokkaita pistoshoidot ovat?

Polviniveltä voidaan hoitaa lääkärin antamilla kortisoni- ja hyaluronaattipistoksilla.

Kortisoni rauhoittaa tulehdusta ja lievittää kipua. Se voi parhaimmillaan helpottaa oireita muutaman kuukauden ajan, mutta osalla ihmistä teho riittää vain muutamiksi päiviksi. Pistoksen voi antaa vuoden aikana kolmesta neljään kertaan.

Hyaluronaatti on nivelnesteen ainesosa, joka ylläpitää nivelnesteen voiteluominaisuuksia. Siitäkään ei ole apua kaikille. Teho selviää kokeilemalla.

5. Miten fysioterapeutti voi auttaa?

Fysioterapeutti voi ohjata liikuntaharjoittelussa. Lihasvoimaa tarvitaan, jotta nivel toimii mekaanisesti oikein. Nivelrikkoinen polvi tarvitsee ympärilleen vahvat lihakset. Ne helpottavat myös kipua.

Alaraajojen lihaksia voi vahvistaa kotona kyykkäämällä, mutta ennestään hyväkuntoiselle kehon painolla tapahtuva harjoittelu voi olla liian kevyttä. Kuntosalilla lihasvoimaa voi lisätä turvallisesti, ja laitteilla liike voidaan kohdistaa toivottuun lihakseen.

Liikkuvuusharjoitteet huolehtivat, että nivelen liikerata säilyy mahdollisimman hyvänä. Se estää virheasentoja.

Fysioterapeutti voi hoitaa kipua TENS- eli transkutaaninen neurostimulaatio -hoidolla. Hän osaa ohjata apuvälineiden käyttöön.

6. Onko niveliä tukevista sidoksista ja lastoista apua?

Jos nivel on vähän kivulias ja epävakaa, tuesta voi olla apua. Epävakaa nivel ei kestä vääntöä ja sitä särkee, ja se voi hakeutua virheasentoon. Esimerkiksi peukalonivelen tukeminen yölastalla voi rauhoittaa tilannetta niin, että seuraava päivä on kivuttomampi.

Tuet ja lastat eivät kuitenkaan korjaa itse sairautta. Toistaiseksi ainoa tapa korjata vaikeasti kulunut nivel on korvata se tekonivelellä.

7. Koska tarvitaan tekoniveltä?

Nivelrikossa on tyypillisesti hyviä ja huonompia jaksoja. Yksi hankala jakso ei vielä tarkoita tekoniveltä. Ensin katsotaan, miten nivelrikko kehittyy ja miten liikeharjoittelu, painonpudotus, kipulääkkeet, -voiteet ja -geelit auttavat.

Jos lääkkeet eivät auta kipuun ja potilaan toimintakyky heikkenee, harkitaan tekonivelleikkausta. Leikkauksesta on hyötyä vain, jos oireiden lisäksi röntgenkuvissa näkyy kohtalaisen pitkälle levinnyt nivelrikko.

Jos potilas on kovin sairas, iäkäs, ennestään huonosti liikkuva ihminen, tekonivelleikkaus jää tekemättä. Leikkauksen riskit ovat tällöin suuremmat kuin sen hyöty.

Lue myös: Kipua nivelissä – voinko harrastaa liikuntaa? Erikoislääkäri kertoo, miten nivelrikkoa suositellaan nykyään hoidettavan

8. Miten tekonivelleikkaukseen valmistaudutaan?

Ensin varmistetaan, että muiden mahdollisten sairauksien hoito on kunnossa ja hoidetaan haavat, ihon tulehdukset, suu ja hampaat kuntoon. Näin voidaan pienentää leikkaukseen liittyvää infektioriskiä. Tupakointi pitäisi lopettaa viimeistään kuukausi ennen leikkausta.

Polven ja lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen liikkumiseen tarvitaan kyynärsauvoja noin kuukauden ajan. Niiden käyttöä kannattaa harjoitella ennakkoon.

Kolmannes potilaista kotiutuu leikkauk­sesta seuraavana päivänä. Tällöin kotona olisi hyvä olla joku auttamassa. Parin päivän jälkeen pärjää yksin, jos on ennenkin pärjännyt.

9. Onko leikkauksen jälkeen kovin kipeä?

Polvileikkauksen jälkeen pari ensimmäistä päivää voivat olla hyvinkin kivuliaat. Kipua hoidetaan opiaateilla, tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla. Opiaatit jäävät pois muutamassa viikossa, mutta lievempiä särkylääkkeitä tarvitaan muutaman kuukauden verran.

Lonkkaleikatut tarvitsevat vähemmän ja lyhyemmän aikaa kipulääkkeitä.

10. Koska tekonivel on lenkkikunnossa?

Polvi- ja lonkkaleikkauksesta toipuminen vie parisen kuukautta. Polvileikatulle se tarkoittaa päivittäistä polven treeniä, ja lonkkaleikatulle ääriasentojen välttä­mistä.

Liikuntaharrastuksiin voi palata vähitellen, sitä mukaan, kun kipu sen sallii.

Lue myös Anna.fi: Lonkan nivelrikko voi oireilla polven tai reiden kipuna – tunnista nivelrikon oireet ja hoida niitä oikein

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi nivelkipuiselle suositellaan liikuntaa? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen nivelten terveydestä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.