Terveys

Polven nivelrikko voi iskeä jo nuorena – nämä ominaisuudet altistavat nivelrikolle

Polven nivelrikko alkaa ikääntymisen myötä vaivata lähes jokaista. Vaiva voi oireilla jo nuorempana, mutta siitä on mahdollista päästä lähes kokonaan eroon muuttamalla elintapojaan.

Polven nivelrikko on ikääntymisen aiheuttama nivelen kulumamuutos. Monesti se alkaa oireilla jo nuoremmalla iällä, toisin kuin lonkan nivelrikko, joka on iäkkäämpien ihmisten vaiva.

”Polven nivelrikko on todella yleinen vaiva. Sen aiheuttamat nivelrikkokivut ovat yleisimpiä lääkärille hakeutumisen syitä. Lievempiä nivelrikkomuutoksia tulee ikääntymisen myötä kaikille. Joillakin nivelrikko saattaa alkaa jo nuorempana ja olla ärhäkämpi”, kertoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Sillanpää Lääkärikeskus Pihlajalinnasta.

Polven nivelrikon yleisin oire on kävellessä ilmaantuva kipu. Vaiva saattaa aiheuttaa kankeutta, lievää turvotusta ja pidemmälle edetessään leposärkyä. Nivelrikko ei aina aiheuta vaikeita oireita, vaan se voi olla vain ikääntymiseen liittyvä biologinen ilmiö.

”Tavallisesti nivelrikko alkaa myöhäisessä keski-iässä. Ensimmäiset ikääntymismuutokset ilmaantuvat yleensä silloin, ja iän karttuessa oireilu voi lisääntyä.”

Lue myös: Epämääräinen kipu alaselässä? Syynä voi olla pieni nivel: ”Voi tuntua kantapäässä asti”

Nämä ominaisuudet altistavat polven nivelrikolle

Nivelrikon taustalla voi joskus olla sairaus, joka aiheuttaa nivelrikkomuutoksia koko elimistössä. Silloin nivelrikon tautiin liittyy yleensä vaikeampia oireita ja nivelsäryt ovat voimakkaampia.

”Tunnetuin niveliin vaikuttava sairaus on nivelreuma, joka voi alkaa minkä ikäisenä tahansa. Sairaus aiheuttaa elimistöön tulehdustilan, joka rasittaa niveliä. Jos reumasairaus on alkanut nuorella iällä, se voi ilmetä nivelrikkomuutoksina jo varhaisessa vaiheessa. Nivelvaivojen taustalla voi olla myös harvinaisempia nivelsairauksia, kuten nivelpsoriasis tai suolistosairauteen liittyvä niveltulehdus”, Sillanpää toteaa.

Nivelrikko voi johtua myös aiemmasta polvivammasta. Esimerkiksi nuoruuden urheiluvamma voi altistaa polven nivelrikolle, vaikka muihin niveliin ei kulumamuutoksia ilmaantuisi.

”Etenkin polven kohdalla aiemmat vammat ovat merkittävä nivelrikolle altistava tekijä.”

Vaikka nivelrikko on pääasiassa ikääntyvien vaiva, tietyt ominaisuudet altistavat sille jo varhaisemmalla iällä.

”Ylipaino rasittaa niveliä ja on merkittävin nivelrikolle altistavista tekijöistä. Lisäksi perintötekijät voivat altistaa nivelrikon synnylle.”

Liikkumattomuudella tai aktiivisella liikunnan harrastamisella ei sen sijaan ole suoraa vaikutusta nivelrikon syntyyn.

”Aktiivinen tai rankkakaan liikunta ei lisää nivelrikon riskiä. Paitsi jos kyse on kilpaurheilutasoisesta kuormituksesta, jolloin riski sairastua nivelrikkoon on suurempi”, Sillanpää muistuttaa.

Lue myös Anna.fi: Tuntuuko keho aamuisin jäykältä ja sängystä nouseminen vaikealta? Lääkäri kertoo, mistä aamukankeus voi johtua

Nivelrikon eteneminen voi pysähtyä kokonaan

Pahimmillaan polven nivelrikko voi aiheuttaa jatkuvaa särkyä, kankeutta ja nivelen virheasennon, jonka takia käveleminen muuttuu ontuvaksi. Jos vaiva kipuilee pidempään, kannattaa hakeutua lääkäriin.

”Mikäli nivelvaiva on saanut alkunsa tapaturman, kuten esimerkiksi kaatumisen, seurauksena, kannattaa hakeutua nopeasti lääkäriin. Jos vaiva taas on lievempi ja alkanut vähitellen, tilannetta voi tarkkailla jonkin aikaa ennen lääkärissä käyntiä. Oireilu saattaa usein helpottaa itsekseen. Jos helpotusta ei tule ja oireet alkavat häiritä päivittäistä elämää, on syytä käydä lääkärissä poissulkemassa, ettei oireilu johdu esimerkiksi nivelreumasta.”

Lue myös: Nivelreuma vei Railin sairauseläkkeelle viisikymppisenä – reumaa on hoidettu luuduttamalla niveliä

Lääkärissä polven liikettä testataan kliinisellä tutkimuksella. Nivelrikkodiagnoosi voidaan varmistaa röntgenkuvauksella. Jos tutkimuksissa todetaan lievä nivelrikko, siihen voi saada lievitystä fysioterapeutilta, lihaskunnon kohentamisesta ja ajoittaisesta kipulääkityksestä.

”Nivelrikolle on tyypillistä, että välillä tulee ärhäkämpiä vaiheita. Niveliä saattaa silloin särkeä muutaman kuukauden ajan enemmän, jonka jälkeen vaiva rauhoittuu.”

Poikkeuksellisen ärhäkän, kävelyä häiritsevän niveltulehduksen oireita voidaan helpottaa tyhjentämällä nivelestä nestettä tai ruiskuttamalla niveleen oireita lievittävää lääkettä. Pitkälle edenneessä nivelrikossa saatetaan joutua turvautumaan tekonivelleikkaukseen, jonka avulla nivelen toimintakyky saadaan jälleen normaaliksi.

Nivelrikon eteneminen voi myös pysähtyä lähes kokonaan.

”Parhaassa tapauksessa tilanne rauhoittuu pahemman oireilujakson jälkeen jopa vuosiksi. Siksi tekonivelleikkaukseenkaan ei kannata kevyin perustein ryhtyä. Joskus nivelrikko on kuitenkin ärhäkämpi ja kuluma etenee vain muutamassa vuodessa varsin hankalaksi”, Sillanpää toteaa.

Lue myös: Auttavatko ravintolisät tai ruokavalio? Näin hidastat nivelrikon etenemistä

Polven nivelrikko hallintaan: Näin voit helpottaa oireita

Lihaskunnon ylläpitäminen ja painonhallinnasta huolehtiminen suojaavat nivelrikolta ja helpottavat siihen liittyvää oireilua. Raskaskaan liikunta ei ole kiellettyä nivelrikkoa sairastavalta.

”Vaikka lihaksia vahvistava treeni saisi kulumamuutoksista kärsivät nivelet kipeytymään, kuntouttavan liikunnan harrastaminen kannattaa, sillä liikunta edesauttaa fyysisen suorituskyvyn kohentumista. Harjoittelu saakin hieman tuntua, eikä niveliä voi liikuntaa harrastamalla rikkoa enempää”, Sillanpää muistuttaa.

Nivelrikkoa sairastava joutuu yleensä tekemään muutoksia arkeensa, jotta vaivan kanssa eläminen olisi mahdollisimman kivutonta.

”Niveloireilun rauhoittamiseksi voi joutua siirtymään fyysisestä työstä kevyempiin tehtäviin. Myös tietystä harrastuksesta, kuten tenniksen pelaamisesta, voi joutua luopumaan, jos se aiheuttaa liian suurta kuormitusta nivelille.”

Lue myös: Kipua nivelissä – voinko harrastaa liikuntaa? Erikoislääkäri kertoo, miten nivelrikkoa suositellaan nykyään hoidettavan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Polven nivelrikko voi iskeä jo nuorena – nämä ominaisuudet altistavat nivelrikolle

kohta 60

Pitkään vaivannut niin että esim. kaupassa aivan yhtä äkkiä polvessa tuntuu rusahdus ja kova kipu jonka jälkeen ei meinaa pystyä kävelemöän. Jostain syystä kovalla alustalla kävely on vaikeampaa kuin esim. metsässä. Metsässä tai suolla saatan kävellä kymmenenkin kilometriä ilman oireita mutta kovalla lattialla taikka asvaltilla kipu iskee herkästi. On kyllä vähentänyt liikuntaharrastuksia ja nykyisin tullut myös leposärkyä.

Saija

Mulla todettiin n.5 vuotta sitten nivelrikkoa eli kulumaa molemmisa polvissa. Molemmat polvilumpiot on menny alas ja sisäänpäin. Olin silloin 35 vuotias. Mulla rusahtelee polvien nivelet joka askeleella kun menen portaita pitkin. Välillä mullakin tulee ihan yhtäkkoä jokin vihlova kipu polveen, eikä silloin huvita kävellä. Mulla on kuitenkin ollut polvikipuja ja rusahtelua sekä paukkumista jo 18 vuotiaasta lähtien. Leposärkyä mulla on ollut ainakin sen 5 vuotta. Mulla on myös todettu kuluma peukalon tyvinivelessä. Oireilu alkoi 7 vuotta sitten. Peukalon tyven kipuilulla sekä turpoamisella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.