Terveys

Märkärupi voi tulla aikuisellekin – tästä syystä se kannattaa hoitaa heti oireiden ilmettyä

Märkärupi ei ole vain lasten tauti, vaan aikuinenkin voi saada tartunnan. Tulehdus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin – hiuspohjaan tai partaan levittyään siitä on vaikea päästä eroon.

Millaiset ovat märkäruven oireet, miten tauti tarttuu, millaista hoito on? Ihotautilääkäri Martta Jokinen Suomen Ihosairaalasta vastaa kahdeksaan kysymykseen märkäruvesta.

1. Millaiset ovat märkäruven oireet?

Märkärupi on herkästi tarttuva bakteeritauti. Se ilmaantuu useimmiten kasvoille, nenän tai suun ympäristöön ja päänahkaan, mutta sitä voi esiintyä missä tahansa muuallakin kehossa. Aluksi märkärupi oireilee pieninä rakkuloina. Niiden puhjettua rakkulasta tuleva kudosneste kuivuu iholle kellertäväksi rähmäksi tai ruveksi. Iholla voi tuntua myös punoitusta, kuumotusta, kipua, arkuutta ja joskus kutinaakin.

2. Märkärupi vai huuliherpes – miten oireet erottaa?

Huuliherpes ilmaantuu useimmiten vain toiselle puolelle kasvoja, esimerkiksi vasemmalle puolelle huulta. Herpestä esiintyy vain yhdessä paikassa, tyypillisesti sormenpään kokoisena pienenä rakkularykelmänä, kun taas märkärupi leviää nopeasti laajemmalle alueelle. Herpeksessä on usein esioireena kihelmöintiä, jonka jälkeen syntyvät rakkulat. Märkäruvessa ei tällaisia hermoperäisiä esioireita ole.

3. Mikä aiheuttaa märkäruven?

Valtaosa märkärupitartunnoista on stafylokokkibakteerin aiheuttamia. Noin kymmenen prosenttia tartunnoista johtuu streptokokkibakteerista.

Märkärupi on enemmän lasten tauti, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. Lasten elimistön puolustusjärjestelmä ei ole täysin kypsynyt, joten he ovat alttiimpia tartunnoille. Suurin syy bakteeritulehduksen leviämiseen on epidemia, joka voi syntyä helposti esimerkiksi päiväkodissa. Lapset ovat usein kosketuksissa toisiinsa, joten tulehdus pääsee helpommin tarttumaan lapselta toiselle.

Myös vanhusten palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa märkärupi voi lähteä leviämään epidemioina.

Märkärupi huulessa lapsella.
Rakkuloiden puhjettua kudosneste kuivuu iholle kellertäväksi rähmäksi tai ruveksi. © iStockphoto

4. Mistä märkärupi tulee aikuiselle?

Aikuinen voi saada märkärupitartunnan kosketuksen kautta, esimerkiksi pyyhkeiden tai vaatteiden kautta. Huonolla tuurilla tartunnan voi saada mistä vain, kuten kuntosalilta tai vaikkapa julkisesta liikennevälineestä. Märkäruven itämisaika on tavallisesti 2–5 vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Periaatteessa kuka tahansa voi saada märkärupea aiheuttavan bakteerin. Immuunipuutteiset henkilöt voivat olla alttiimpia saamaan bakteeritulehduksia. Lisäksi atopia voi altistaa märkäruvelle. Jos iho on huonossa kunnossa atooppisen ekseeman vuoksi, voi märkärupitartunnan saada helpommin.

5. Voiko märkärupi olla terveydelle haitaksi?

Märkärupi voi levitä suhteellisen nopeasti laaja-alaiseksi bakteeri-infektioksi, joka aiheuttaa kivuliaita haavaumia iholle. Tulehdus kannattaa hoitaa pian pois, eikä jäädä odottamaan sen leviämistä laajemmalle alueelle, jolloin sen hoitaminen voi olla hankalampaa.

Jos märkärupi pääsee leviämään hiuspohjaan tai parran alueelle, sen nitistäminen voi olla vaikeaa. Pahimmillaan ihon bakteeritulehdus saattaa hoitamattomana edetä jopa verenmyrkytykseksi, joka tosin on hyvin harvinaista.

Lue myös: Verenmyrkytys vei Tanjalta, 48, etusormen ja kyvyn neuloa – sormiproteesin myötä neulomisen ilo palasi

6. Miten märkärupi hoidetaan?

Märkäruven hoito kannattaa aloittaa itsenäisesti apteekista ilman reseptiä saatavalla antibioottivoiteella heti, kun oireita ilmenee. Esimerkiksi Bacibact-voide sisältää kahta eri antibioottia, basitrasiinia ja neomysiinia.

Ennen voiteen laittamista on tärkeää, että ruvet rapsutetaan hellästi pois iholta, jotta antibioottivoiteen saa vaikuttamaan iholle. Jos voidetta laitetaan suoraan ruven päälle, se ei pääse kunnolla nitistämään tulehdusta.

Jos märkärupi ei ala rauhoittua omahoidolla, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Jos vastasyntyneellä on märkärupea, tulee aina hakeutua lääkäriin. Vastasyntyneiden elimistön puolustusjärjestelmä ei toimi vielä kunnolla, joten tulehduksen hoitaminen on hankalampaa.

Myös immuunipuutteisen henkilön tai esimerkiksi syöpää sairastavan tulee hakeutua herkemmin lääkäriin hoidattamaan ihotulehdusta. Jos antibioottivoide ei riitä taltuttamaan tulehdusta, voidaan ottaa avuksi suun kautta otettava antibioottilääkitys.

7. Kuinka nopeasti märkärupi paranee?

Märkärupi paranee yleensä viikossa tai puolessatoista hoidon aloittamisesta. Jos märkärupitartunnan saa uudelleen parantumisen jälkeen, kyseessä on yleensä täysin uusi tartunta. Se voi johtua esimerkiksi siitä, että päiväkodin märkärupiepidemia jatkuu.

Joskus märkärupi joudutaan hoitamaan monta kertaa. Silloin voi käydä ilmi, että märkärupea kantaakin itse omassa nenässään, josta se tarttuu iholle yhä uudestaan. Myös joku perheenjäsenistä voi olla oireeton bakteerin kantaja. Toistuvissa tartunnoissa lääkäri ottaa näytteen nenänielusta ja muista tarvittavista paikoista, joskus myös perheenjäseniltä, ja määrää niin sanotun häätöhoidon antibiootilla joko suun kautta tai voiteilla.

8. Voiko märkäruven tarttumista ehkäistä?

Jos perheessä on märkärupea sairastava, tartuntaa voi koittaa ennaltaehkäistä hyvän käsihygienian avulla ja ottamalla käyttöön omat käsipyyhkeet jokaiselle perheenjäsenelle. Lisäksi sairastuneen henkilön koskettamista kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä välttämään.

Märkärupi voi tarttua lapsen pehmolelujen kautta, siksi epidemia-aikana ei kannata viedä omia pehmoleluja päiväkotiin tai tuoda päiväkodista pehmoleluja kotiin.

Koska märkärupi on tarttuva tauti, sitä sairastavan ei tule mennä uimahalliin tai yleiseen saunaan. Omassa saunassa saunomiselle ei ole kuitenkaan estettä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Märkärupi voi tulla aikuisellekin – tästä syystä se kannattaa hoitaa heti oireiden ilmettyä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.