Terveys

Runsaat kuukautiset ovat joka 3. naisen riesa – avuksi hormonikierukka tai lääkitys

Joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä runsaista kuukautisista. Kuukautiset voivat muuttua erityisesti iän myötä runsaammiksi. Mistä tietää, että omat kuukautiset ovat epätavallisen runsaat? Entä miten runsaita kuukautisia hoidetaan?

Runsaat kuukautiset vaivaavat monia: jopa kolmasosa naisista kokee niiden häiritsevän elämäänsä. Yli 50 000 naista hakeutuu vuosittain runsaiden kuukautisten vuoksi lääkäriin. Kuukautiset luokitellaan runsaiksi, jos ne ovat säännölliset eli kierron pituus on 21–35 päivää, ja vuotoa on yhden kuukautisvuodon aikana yli 80 millilitraa eli vähän alle desilitran verran.

”Käytännössä vuodon määrää on hankala mitata, siksi runsaista kuukautisista puhutaan silloin, kun vuodon runsaus heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa sosiaalista haittaa. Mikäli kuukautisten vuoksi joutuu rajoittamaan tekemisiään ja jättämään väliin asioita tai jos runsaat vuodot häiritsevät yöunta, kannattaa niiden hoitoon hakea apua”, gynekologi Sari Ahonkallio toteaa.

runsaaat kuukautiset, veritahra lakanassa

Mistä runsaat kuukautiset johtuvat?

Kuukautiset voivat muuttua iän myötä runsaammiksi. Vuodon runsastuminen johtuu todennäköisesti keltarauhashormonin vähentymisestä.

”Keltarauhashormonipitoisuus laskee yleensä ennen kuin estrogeenipitoisuudet vähentyvät vaihdevuosissa. Vähän ennen menopaussia vuoto niukentuu ja harvenee, mutta siihen asti se useimmiten runsastuu”, Ahonkallio kertoo.

Muita runsaalle kuukautisvuodolle altistavia tekijöitä ovat ylipaino, synnytykset, perintötekijät, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, krooniset sydän-, munuais- ja maksasairaudet sekä verenvuototaipumus. Myös kuparikierukka voimistaa kuukautisia.

Kolmasosalla naisista syy voimakkaaseen vuotoon on kohtuperäinen, jolloin kohdun sisällä on limakalvopolyyppi tai kohtuonteloa painava myooma eli lihaskasvain. Puolet tapauksista ovat sellaisia, että runsaalle kuukautisvuodolle ei löydetä mitään altistavaa tekijää.

Runsaat kuukautiset aiheuttavat anemiaa ja matalaa ferritiiniä

Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa veren hemoglobiiniarvon ja ferritiinitason eli kehon rautavarastojen laskua. Kuukautiset ovatkin ylivoimaisesti yleisin syy suomalaisen naisen anemiaan. Kun veren hemoglobiiniarvo on alle 120, puhutaan anemiasta.

”Jos hemoglobiini tippuu tarpeeksi alas, se saattaa aiheuttaa rytmihäiriöitä ja infektioherkkyyden lisääntymistä”, Ahonkallio toteaa.

Kehon rautavarastojen ehtymisen aiheuttama raudanpuute on herättänyt keskustelua jo pidempään. Raudanpuutteessa hemoglobiini on normaalilla tasolla, mutta ferritiini on matala, eli kehon rautavarastot ovat vähäiset. Matalan varastoraudan uskotaan aiheuttavan väsymystä ja monenlaisia muita oireita.

Gynekologi Sari Ahonkallion vastaanotolla käy paljon naisia, joilla on todettu matala ferritiiniarvo.

Lue myös: Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään kilpirauhasen vajaatoimintaa ja vaihdevuosia

”Kun kartoitetaan syitä matalaan varastorautaan, selvitetään onko taustalla gynekologista syytä. Tässä vaiheessa olisi tärkeää saada kuukautisista niukemmat, vaikka ne eivät erityisen runsailta vaikuttaisikaan, sillä vain sen avulla estetään raudan valuminen ulos kuukausittain. Rautavalmisteiden syöminen on turhaa, jos ei ensin estetä raudan poisvalumista”, Ahonkallio muistuttaa.

runsaat kuukautiset

Hoitokeinot runsaisiin kuukautisiin – hormonikierukka on tehokkain

Tehokkaimmat lääkkeelliset hoitokeinot runsaisiin kuukautisiin ovat hormonikierukka ja yhdistelmäehkäisyvalmisteet. Hormonikierukka sopii hoitomuotona kaikille. Se sisältää pelkkää keltarauhashormonia, joten sitä voivat käyttää myös naiset, jotka eivät saa käyttää yhdistelmävalmisteita, kuten aurallista migreeniä sairastavat, yli 35-vuotiaat ja tupakoivat sekä muut, joilla on tukosriskitekijöitä.

Hormonikierukka vähentää vuotoa 80–100 prosenttisesti. Jopa 20 prosentilla naisista vuodot loppuvat ensimmäisen vuoden jälkeen kokonaan. Nuoremmille naisille yhdistelmäehkäisy puolestaan on hyvä vaihtoehto. Yhdistelmäehkäisyvalmisteita voidaan käyttää useita pilleriliuskoja peräkkäin tai jopa tauotta, jolloin kuukautiset tulevat harvemmin tai eivät ollenkaan.

Hormonitonta hoitoa kaipaavien kannattaa kokeilla traneksaamihappoa sisältävää Caprilon- tai Cyklocapron-valmistetta, joskin hormonittomien lääkehoitojen teho on huomattavasti vaatimattomampi. Caprilon toimii puolella naisista vähentäen vuotoa noin 50 prosentilla runsaimpina vuotopäivinä, mutta se ei lyhennä kuukautisten kestoa. Myös kuukautisten aikana nautitut tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa noin 25 prosenttia.

Mikä avuksi, jos lääkkeet eivät vähennä vuotoa?

Mikäli lääkehoidoista ei ole apua runsaisiin kuukautisiin, voidaan kokeilla kohdun limakalvon lämpöhoitoa. Paikallispuudutuksena tehtävässä toimenpiteessä kohdun limakalvo tuhotaan pysyvästi radiotaajuusenergian tai kuumalla nesteellä täytetyn lämpöpallon avulla. Noin 90 prosenttia yli 40-vuotiaista naisista saa hoidosta apua runsaisiin kuukautisiin ja kolmasosalta vuodot loppuvat kokonaan. Alle 40-vuotiailla hoidon tulokset ovat heikommat, sillä kohdun limakalvo saattaa hoidon jälkeen kasvaa takaisin. Lämpöhoidon jälkeen ehkäisystä huolehtiminen on erittäin tärkeää, sillä hoito ei varmuudella estä raskaaksi tuloa, mutta voi aiheuttaa vakavia raskauskomplikaatioita. Lämpöhoidon yhteydessä voidaan laittaa lisäksi matalahormoninen hormonikierukka, joka huolehtii ehkäisystä ja parantaa hoidon tehoa.

Runsaiden kuukautisten hoitokeinoista viimeinen on kohdunpoisto, johon päädytään yleensä vasta silloin, jos kevyemmät hoidot eivät ole tuoneet tulosta. Toimenpiteeseen liittyy vakavienkin komplikaatioiden riski, ja jopa 30 prosenttia kärsii lievemmistä komplikaatioista kohdunpoiston jälkeen. Tutkimuksissa on myös todettu, että naisilla, joille on tehty kohdunpoisto, esiintyy enemmän virtsankarkailua ja muita lantionpohjantoimintahäiriöitä. Vaihdevuosioireisiin kohdunpoisto ei vaikuta.

Lue myös: Kärsitkö kivuliaista ja runsaista kuukautisista? Nämä yrtit ja mausteet voivat auttaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Runsaat kuukautiset ovat joka 3. naisen riesa – avuksi hormonikierukka tai lääkitys

B69

Ablaatio auttoi minulle hiton kivikautisten jälkeen jotka kestivät lähes vuoden. Olin tuolloin 43v nyt 49v

Sinun täytyy kommentoidaksesi.