Terveys

Matala ferritiini aiheuttaa väsymystä ja muistinongelmia: "Moni potilas on saanut avun vaivoihinsa, kun raudanpuute on korjattu"

Ferritiini ja rautavarastoja mittaava ferritiiniarvo ovat nyt kuuma terveysaihe. Hemoglobiini ei nimittäin aina kerro totuutta rautavarastoista.

Raudanpuute ja alhainen ferritiini on monen vaiva

Ferritiini ja ferritiiniarvo ovat ilmestyneet melko vastikään suomalaisten terveyspuheeseen. Raudanpuutteeseen perehtyneen lääkäri Ilona Ritolan vastaanotolla raudanpuute on näkynyt muutamia vuosia.

”Nyt kun aihe on ollut enemmän esillä mediassa, etenkin naiset ovat havahtuneet tarkistamaan omat ferritiiniarvonsa ja löytäneet sitä kautta puuttuvan palasen oman tai lastensa voinnin heikentymiselle. Suurin osa potilaista on saanut raudanpuutteen korjaamisesta avun moninaisiin vaivoihinsa. Tällainen myönteinen palaute leviää nopeasti”, Ritola kertoo.

Lue myös: Anemia vie voimat – näin selvität raudantarpeesi ja varmistat riittävän raudansaannin

Raudanpuute voi oireilla myös korkeilla ferritiiniarvoilla

Raudanpuutteen määritelmästä on eriäviä mielipiteitä. Ritolan mukaan raudanpuute on helppo todeta, mutta sen poissulkeminen vaatii taitoa.

”Raudanpuutteen mittaaminen ei aina ole aivan yksinkertaista. Liikkeelle kuitenkin pääsee perusverenkuvan, ferritiinin ja transferriinisaturaatioarvojen tarkastelulla. On tärkeää käydä kokeissa täysin terveenä, sillä pienikin flunssa saattaa näyttää virheellisen korkeita eli liian hyviä ferriiniarvoja.”

Lue myös: Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Ferritiiniarvo tutkitaan verikokeella, ferritiini.
Ferritiiniarvo tutkitaan verikokeella.

Ferritiiniarvo 12 raudanpuutteen raja

Aiemmin raudanpuutteen rajaksi on tutkimuksissa suositeltu ferritiiniarvoa 12. Sittemmin on kuitenkin havaittu, että raudanpuute saattaa oireilla vielä huomattavasti suuremmillakin arvoilla.

”Ferritiinin ja hemoglobiinin viitearvot vaihtelevat laboratorioittain. Niillä ei ole suurtakaan merkitystä raudanpuutteen diagnostiikassa ja hoidossa, sillä päätös hoidosta tehdään yksilöllisesti. Raudanpuute on jatkumo hyvistä kudosrautapitoisuuksista syvään raudanpuuteanemiaan asti. Oireita voi olla selvästi havaittavissa, kun ferritiini on alle 100, vaikka hemoglobiini olisi normaali. Raudanpuutteen syventyessä oirekirjokin yleensä laajenee ja vaikeutuu.”

Ferritiini, viitearvot Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriossa:

Oireita voi olla selvästi havaittavissa, kun ferritiini on alle 100, vaikka hemoglobiini olisi normaali.

Kahvi, tee, maitotuotteet ja täysjyväviljat estävät raudan imeytymisen

Raudanpuutetta hoidetaan yleisimmin nauttimalla rautaa suun kautta. Rautaa voidaan antaa myös suonensisäisesti, joskin tämä on huomattavasti harvinaisempaa. Apteekista saatavat tabletti- ja kapselimuotoiset rautavalmisteet ovat raudanpuutteen hoidossa tehokkaimpia.

”Muiden valmisteiden teho on varsin niukkaa. Nestemäisillä rautavalmisteilla voi yrittää ylläpitää päivittäistä raudantarvetta, mutta raudanpuutetta niillä ei käytännössä hoideta”, Ritola sanoo.

Rauta reagoi hyvin herkästi muiden ruoka-aineiden kanssa. Esimerkiksi kalsiumin kanssa se muodostaa yhdisteen, joka ei imeydy elimistöön. Maitotuotteiden nauttimista samaan aikaan rautatablettien ja rautapitoisten ruokien kanssa kannattaa siksi välttää.

”Myös kahvissa, teessä ja punaviinissä on polyfenoleja, jotka sitoutuvat raudan kanssa estäen sen imeytymistä. Lisäksi kokojyväviljatuotteissa, leseissä ja palkoviljassa on fytaatteja, jotka jo pienissä määrin heikentävät raudan imeytymistä. Kahvi, tee, maitotuotteet ja täysjyväviljat kannattaakin nauttia vähintään kaksi tuntia ennen tai jälkeen raudan nauttimisen, tuli se sitten purkista tai ruuasta”, Ritola kehottaa.

C-vitamiinia puolestaan suositellaan nautittavaksi raudan kanssa, sillä sen tiedetään muodostavan raudan kanssa hyvin imeytyviä kelaatteja. Lisäksi C-vitamiinilla pystytään kumoamaan esimerkiksi kalsiumin raudan imeytymistä haittaavia vaikutuksia.

Lue myös: Pihlajassa 3 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa

Lasten raudanpuute luultua yleisempää

Lapsilla raudanpuute on vähintään yhtä yleinen vaiva kuin aikuisilla. Raudanpuutteesta kärsiikin huomattavasti suurempi joukko lapsia, kuin viiterajojen alapuolelle mahtuu.

”Selvänä raudanpuutteena lapsilla pidetään alle 30:n ferritiiniarvoa, mutta esimerkiksi hankalissa kasvukivuissa ja levottomissa jaloissa on havaittu, että korkeampiakin arvoja kannattaa hoitaa rautalisällä.”

Raudanpuutteen välttämiseksi tärkeintä on huolehtia lapsen päivittäisen raudan saantisuositusten täyttymisestä ja tarvittaessa lisätä rautapitoisia ruokia tai tuotteita ruokavalioon. Tämä ei kuitenkaan riitä, jos lapsella on jo todettu raudanpuute, vaan silloin hoito suunnitellaan yksilöllisesti lääkärin vastaanotolla.

”Raudanpuutteen syy on tärkeä selvittää huolellisesti, sillä raudanpuute voi olla ensimmäinen merkki alla muhivasta keliakiasta”, Ritola muistuttaa.

Neuvolassa lasten ruokajuomaksi suositellaan maitoa. Kalsium kuitenkin haittaa raudan imeytymistä, joten maito ja kalsiumpitoiset maidonkorvikkeet kannattaa ruuan sijasta nauttia välipaloilla.

”Suosittelen ruokajuomaksi vettä etenkin silloin, kun tarjolla on rautapitoista ruokaa. Kalsiumin saannista täytyy kuitenkin huolehtia, joten lasten ruokavalion koostamisessa on oltava tarkkana.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matala ferritiini aiheuttaa väsymystä ja muistinongelmia: "Moni potilas on saanut avun vaivoihinsa, kun raudanpuute on korjattu"

olio

Olipa hyvä juttu ferritiinistä. Kiitos. Itselläni todettiin alhainen ferritiini viime syksynä ja nyt kolme kuukautta rautalisää syöneenä täytyy sanoa, että olo on parantunut hämmästyttävän selvästi. Vielä on matkaa, mutta ero entiseen on jo huomattava. En olisi ikinä sukonut, että niin moniongelmaiseen pahaan oloon olisi niin yksinkertainen ja edullinen ratkaisu. Hyvä kun tästä puhutaan, vaikka samaan aikaan jaaritellaankin muori-ilmiöstä. Tämä on hyvä muoti-ilmiö. Olisinpa tiennyt tästä jo 25 vuotta sitten, olisi elämäni ollut paljon mukavampaa ja tehokkaampaa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan; ehkä kuusikymppissynttärit jo jaksaa viettää!

Marrukka😊

Ferritiiniarvoni oli 200 ja hemoglobiini 160. Onko liian korkea. Luovutan verta 2 kertaa vuodessa.?

M-A

Kannattaa lisäselvitellä, rautaa voi olla elimistössä myös liikaa. Syynä voi olla esim. hemokromatoosi. Nimihirviö, mutta hoito yksinkertainen.

Raudanpuutteinen

Hyvä juttu tämä. Vaikka kaupan hyllyt ovat täynnä laadukasta ruokaa, voi lopputuloksena kaikkien dieettien ja veganismien johdosta olla rautaköyhä ruokavalio. Hienoa, että lääkäri Ilona Ritola on tässä etulinjassa korjaamassa tilannetta.

Ritu

Voiko liian korkea raudan ferritiini arvo aiheuttaa levottomat jalat?Minulla on vaiva ollut vuosia,lääkkeenä on Pramipexole Orion 0,35mg 1.kpl. Iltaisin,tuntuu ettei sekään aina auta.

Kotikissa

Ainoastaan matala ferrit-arvo on yksinään luotettava, korkea ja normaaliarvo voi johtua pienestäkin tulehduksesta kehossa. Ferritin oheen on otettava herkkä-crp ja muita rauta-arvoja, niin voi verrata ja tulkita paremmin. Levottomat jalat on tyypillinen raudanpuutteen oire.

Pauli

Vaimollani ja kahdella siskollani oli levottomat jalat ja alhainen ferritiiniarvo. He saivat avun ostamalla anerikkalaista valmistetta: Cardiovascular Research Ltd., Ferritin, 5 mg, 60 Capsules ja ottamalla sitä kaksi kapselia/pv. Vaimoni ferritiini nousi 8:sta 50:een ja ongelmat poistuivat. Toinen siskoista kärsi myös väsymyksestä. Hän sanoi saaneensa uuden elämän aloittaessaan ym. kapseleiden nauttimisen. Aluksi vaimoni tilasi sitä Amerikasta Iherb-yrityksestä (https://fi.iherb.com/pr/Cardiovascular-Research-Ltd-Ferritin-5-mg-60-Capsules/55929), josta eräs lääkäri neuvoi ostamaan vitamiineja ja hivenaineita. Yksi purkki tavallisena postina tulee viikossa ja hinta jää alle tullirajan. Nyt he ovat ostaneet samaa tuotetta Englannista Amazonin kautta.

SYNLAB tekee ferritiinitutkimuksen edullisesti ilman lääkärin lähetettä.

Been there..

Raudanpuute on luultavasti tavallisin aiheuttaja levottomiin jalkoihin. Lääkärin hoito ohjeissa sanotaan että pitää mitata ferritiini. Ferritiini alle 70 aiheuttaa ..

Minna

Hemoglobiini yli 130, joten lääkärin mielestä ferritiini arvo 10 on viitearvoissa ja mitään ei tarvitse tälle muoti-ilmiölle tehdä.

Epätietoinen.

Epäilin mun 11v tytöllä jolla menkat alkaneet raudanpuutetta kun pahoja kipuja jaloissa,huonovointisuutta,väsymystä,hiusten kuivuutta/lähtöä lämmön vaihteluita välillä kuuma tai sitten umpijäässä.Arvot oli kaikki kuulemma ok ainoastaan transferrit 0.6 alhaalla.Ferrit oli 28 ja hemppa 129.Oli vaan maininta että vuoden päästä tarkistuslabrat? Kilpparit ja reumat on vuosi sitten katsottu ja niissä ei mitään ei myöskään muissa otetuissa kokeissa nyt.Onko raudanpuutetta vai ei vai liikaa rautaa veressä?

Lk

Hei epätietoinen. Kyllä alle 30 ferritiiniarvo kertoo raudanpuutteesta vaikka hb vielä ok.

Lisbet

Hei kyllä alle 30 ferritiiniarvo kertoo raudanpuutteesta. Minulla 23 ja nyt syönyt 200 mg
rautatabletteja 2 kuukautta nyt arvo 51 elämä alkaa vähän palautua.
syys-joulukuu meni ihan sumussa muisti pätki en jaksanut nousta 10 askelta rapuissa
silmissä musteni huimasi. Nyt kävelen ulkona ja nousen rappuset mutta vielä sydän hakkaa .
pyytää enempi verikokeiden mistä näkee onko viitearvot kohdallaan.

Maarit

Mikä muu kuin keliakia saattaa estää raudan imeytymisen? 1/2 vuoden Ferrodan 100 mg tankkauksen jälkeen ferritiini laskenut 24->18😧

syysmyrsky

Mulla hemoglobiini 128 ja ferritiini 4…. Eikä mitään väsymystä tai oiretta… mikähän tässä sitte kultainen keskitie…

Kassu

Oireet järkyttävä väsymys, hengästyminen pienessäkin rasituksessa, korkea syke, uniongelmat, ärtyisyys, levottomat jalat, nivelkivut, muisti-ja keskittymisongelmat. Kärsinyt 4v, oireet vähitellen pahentuneet. Hemoglobiini ollut Ok. Nyt mitattiin ferritiini: oli 10….

Huolestunut

Miehelläni mitattiin väsymyksen ja muistiongelmiem vuoksi ferritiini arvo ja hemoglobiini jotka paljastuivatkin todella alhaisiksi ferritiini arvo oli 3 ja hemoglobiini 102. Lääkäri määräsi lisätutkimuksia syyn selvittämiseksi ja tuloksia tässä odotellaan. Ohjeeksi terveyskeskuksesta sai kehotuksen ostaa apteekista rautatabletteja..

Ferritiini

Monta vuotta kärsin selittämättömistä oireista, viimein yksi hoitaja päätti laittaa lähetteeseen ferritiiniarvon mittauksen ja sehän oli 5. On syöty nyt monta kuukautta 200 mg päivässä rautaa ja moni oireista helpottanut ja sykekin laskenu satasesta alaspäin ja jaksaa nousta mäet ylös. Kohta taas verikokeet, niin näkee missä mennään nyt.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.