Terveys

Katosiko makuaisti flunssassa? Ongelma on hajuaistissa – kieli aistii silti nämä 5 makua

Häiriöt makuaistissa liittyvät useimmiten hajuaistin heikkenemiseen, sillä suurin osa mauista on itse asiassa hajuja. Flunssan myötä heikentynyt makuaisti palautuu useimmiten ennalleen taudin parannuttua.

Nenä vuotaa ja aivastuttaa, eikä ruokakaan maistu miltään. Yleensä makuaistin menetys liittyy juuri virusinfektioon, jolloin todellisuudessa kyse onkin hajuaistin häiriöstä. Itsenäisenä oireena makuaistin menetys on huomattavasti harvinaisempi – ja voi herättää myös huolta.

”Itsenäisesti makuaisti voi hävitä esimerkiksi nielun alueen leikkauksen jälkitilana, jos kielen alueen hermot pääsevät vaurioitumaan leikkauksessa”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Saara Sillanpää Lääkärikeskus Pihlajalinnasta.

”Ikääntyminen, neurologiset sairaudet, maksa- ja munuaissairaudet, diabetes, kilpirauhassairaudet ja autoimmuunisairaudet voivat heikentää makuaistia. Harvinaisempia syitä voivat olla aivoverenkiertohäiriö, aivokasvain tai aivovamma. Lisäksi lääkitykset, sädehoito, huono syyhygienia ja B12-vitamiinin puute saattavat heikentää makuaistia”, Sillanpää jatkaa.

Aina makuaisti ei katoa kokonaan, vaan se saattaa vääristyä niin, että yhtäkkiä kaikki maistuu vaikkapa karvaalta tai happamalta.

”Esimerkiksi lääkitys saattaa aiheuttaa suuhun metallin makua tai makuvääristymiä, mutta ne palautuvat lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Koronavirukselle on ollut tyypillistä, että se aiheuttaa hajuaistin muutosten lisäksi makuaistin häiriöitä, jotka voivat olla joko muutoksia tai puutoksia makuaistissa.”

Lue myös: Puolitoista vuotta koronatartunnan jälkeen Taija, 38, kärsii edelleen piinallisista oireista: ”Yli vuosi tätä vain vähäteltiin”

Makuaistin menetys kytkeytyy hajuaistiin

Maku- ja hajuaisti kulkevat yleensä käsi kädessä. Jos toinen aisteista katoaa, sillä on vaikutuksensa myös toiseen aistiin.

”Ihminen maistaa viisi perusmakua, jotka ovat hapan, karvas, suolainen, makea ja umami eli lihainen maku. Loput maut ovat itse asiassa hajuja, jotka kulkeutuvat nenänielun kautta nenäontelon katossa olevalle hajuepiteelille ja tuovat sieltä lisävivahteita makuihin. Suuri osa makuelämyksistä on siis toisin sanoen hajuaistiin liittyviä”, Sillanpää kertoo.

”Jos nenä on täysin tukossa virusinfektion tai nenän polyyppitaudin takia tai on menettänyt esimerkiksi vamman seurauksena hajuhermojensa toiminnan, ihminen maistaa silloin periaatteessa vain nuo viisi perusmakua.”

Makuaistin menetys liittyy usein hajuaistin häviämiseen.

”Vastaanotolla potilaat yleensä kertovat, etteivät he haista tai maista kunnolla, mutta heillä on siitä huolimatta edelleen nuo perusmaut tallella. Iso osa makuaistista perustuu hajuihin, siksi ihminen saattaa hajuaistin menetyksen jälkeen helposti kokea, ettei hän myöskään maista mitään.”

Lue myös: Perusflunssakin voi viedä hajuaistin – 4 tuoksulla aloitettava hajuharjoittelu vauhdittaa aistin palautumista

Makuaistin menetys. Nainen harjaa hampaitaan.
Omaan makuaistiinsa voi vaikuttaa huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta ja välttämällä tupakointia.

Miten saada makuaisti takaisin?

Jos makuaistin häiriö liittyy flunssaan, voi sen palautumista jäädä rauhassa odottamaan. Useimmiten maku- ja hajuaisti palautuvat ennalleen, kun flunssa parantuu ja nenän tukkoisuus hellittää.

”Jos makuaistin menetys on pitkäaikainen, siihen liittyy muita oireita, muutos makuaistissa tuntuu häiritsevältä, eikä se liity virusinfektioon tai syy on muuten epäselvä, kannattaa käydä lääkärissä selvittelemässä asiaa”, Sillanpää kehottaa.

Lääkärissä voidaan myös selvittää, vaikuttaako esimerkiksi jokin lääkitys makuaistiin.

”Etenkin iäkkäämmillä ihmisillä lääkkeet saattavat kuivattaa suuta. Kuiva suu taas voi herkemmin altistaa makuaistin häiriöille ja tulehduksille”, Sillanpää tietää.

Terveelliset elämäntavat edesauttavat makuaistin säilymistä hyvänä. Omaan makuaistiinsa voi vaikuttaa huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta ja välttämällä tupakointia. Suussa muhivat bakteerit ja ruoan jäänteet saattavat vaikuttaa makuaistiin ja peittää muita makuja alleen. Hyvään suuhygieniaan kuuluu hampaiden harjaus kahdesti päivässä sekä hammaslangan tai hammasväliharjan säännöllinen käyttö.

”Tupakointi heikentää makuaistia, mutta kun tupakoinnin lopettaa, alkaa taas maistaa selkeämmin. Alkoholin käyttö altistaa suun ja nielun alueen syöville. Niitä hoidetaan leikkaus- ja sädehoidolla, jotka taas heikentävät makuaistia ja vaikeuttavat syömistä”, Sillanpää muistuttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katosiko makuaisti flunssassa? Ongelma on hajuaistissa – kieli aistii silti nämä 5 makua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.