Terveys

Melatoniineissa on eroja – näin valitset sopivan

Lyhyt- ja pitkävaikutteisia, mietoja ja vahvoja. Sen jälkeen, kun melatoniinien myyntiä vapautettiin, apteekeissa ja ruokakaupoissakin on tarjolla monenlaisia melatoniinituotteita. Kotiliesi selvitti, mihin eri melatoniinituotteita käytetään.

Onko melatoniini lääke?

Melatoniiniituotteissa on sekä lääkkeiksi että ravintolisiksi määriteltyjä. Ravintolisissä saa käyttää väittämää: ”Auttaa lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia ja lyhentämään nukahtamisaikaa”. Lääkkeiksi luokitelluissa melatoniineissa käyttöaihe voi olla laajempi. Ne voivat myös olla vahvempia, esimerkiksi 2, 3 tai 5 milligrammaa.

Lue lisää: Kärsitkö nukahtamisvaikeuksista tai unettomuudesta? Tarkista, sopiiko melatoniini sinulle

Mitä on pitkävaikutteinen melatoniini?

Pitkävaikutteinen melatoniini jäljittelee elimistön omaa hormonieritystä ja vapauttaa melatoniinia hitaasti, useiden tuntien ajan, jolloin vaikutus kestää pidempään. Siitä voi olla apua esimerkiksi sellaisille, jotka nukahtavat, mutta heräilevät yöllä. Pitkävaikutteinen tabletti sopii esimerkiksi ikääntyneille, joiden elimistön oma melatoniinin tuotanto on hiipunut ja uni katkeilee pitkin yötä.

Lue myös: Näin helpotat nukahtamista: 10 vinkkiä

Nainen ei saa unta

Mitä on on lyhytvaikutteinen melatoniini?

Lyhyemmän aikaa vaikuttava tabletti vapauttaa melatoniinin heti, jolloin vaikutus tulee nopeasti. Vaikutus myös häviää nopeammin, muutamissa tunneissa. Tällaiset tuoteet auttavat nukahtamisessa, mutta yöheräilyssä niistä ei ole apua.

Milloin melatoniini otetaan?

Sekä lyhyt- että pitkävaikutteista melatoniinia otetaan 60-30 minuuttia ennen kuin haluaisi nukahtaa. Tarjolla on sekä suussa hajoavia tabletteja että veden kanssa nieltäviä tabletteja.

Miten valitsen vahvuuden?

Markkinoille on tullut yhä vahvempia melatoniineja. On yksilöllistä, mikä vahvuus kellekin toimii. Jos on herkästi reagoiva, kannattaa kokeilla ensin miedompia melatoniineja.

Minkälaisen melatoniinin valitsen aikaerosta selviämiseen?

Sekä lyhyt- että pitkävaikutteinen melatoniini sopii siihen, sillä molemmat vaikuttavat unettavasti. Melatoniinia käytetään ennen nukkumaanmenoa muutamana ensimmäisenä matkapäivänä valmisteen ohjeen mukaan.

Kuinka pitkään melatoniinia voi käyttää?

Jos nukahtamisvaikeudet jatkuvat pitkään, on syytä varata aika lääkärille ja etsiä apua nukahtamisvaikeuksiin sitä kautta.

Lähteet: Farmaseutti, YA-tuotesarjan Brand Manager Iiris Räsänen ja tietoaunettomuudesta.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Melatoniineissa on eroja – näin valitset sopivan

vzdorr

Melatolin Plus unihäiriöiden hoidossa – http://nplink.net/2FJmYDmO Auttoi kohtalaisen hyvin silloin, kun uni oli vuosia sitten täysin kateissa. unihairiöt unettomuudesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.