Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys? 7 syytä ja hoitokeinoa haisevaan henkeen

Pahanhajuinen hengitys on yleinen vaiva, joka johtuu yleensä huonosta hammashygieniasta. Myös lääkkeet, sokeri ja sairaudet voivat saada hengityksen haisemaan.

Jopa puolet aikuisista kärsii toisinaan pahanhajuisesta hengityksestä eli halitoosilta. Pahanhajuinen hengitys johtuu useimmiten hampaisiin jääneestä ruoasta, mutta taustalla voi olla myös sairaus.

Haisevan hengityksen syitä:

1. Pahanhajuinen hengitys voi johtua huonosta hammashygieniasta

Haju johtuu useimmiten ruoantähteistä, joissa kasvaa bakteereja. Tähteitä jää etenkin tiiviisiin hammasväleihin ja takahampaisiin.

Harjauksen lisäksi hampaat kannattaa langata. Kielikin on hyvä puhdistaa hammasharjalla tai kielenpuhdistimella, joita myydään apteekeissa. Hammasproteesi pitää irrottaa ja pestä omalla harjallaan.

Lue myös: Ethän hoida hampaitasi väärin? Karsi nämä yleiset virheet

2. Nielurisojen proput ja pahanhajuinen hengitys

Nielurisoissa on koloja, joihin voi kertyä haisevia paakkuja. Propuiksi kutsut paakut muodostuvat kuolleista soluista, ruoantähteistä ja bakteereista.

Proput ovat vaarattomia, mutta runsaat kertymät voivat aiheuttaa nielutulehduksia ja kipua. Tulehdukset puolestaan voimistavat hajua.

Proppuja voi ehkäistä kurlaamalla, ja niitä voi yrittää irrottaa puulastalla tai vanupuikolla. Nielurisat voidaan leikata, jos ne ovat kookkaat ja ylläpitävät tulehduskierrettä.

Lue myös: Onko suussasi hajupommi? Näin raikastat haisevan hengityksen

3. Suun ja nielun sairaudet

Sitkeän hajun syy voi olla ikenen, hampaan tai sen kiinnityskudoksen tulehdus. Suusairauksia voi ehkäistä säännöllisillä hammastarkastuksilla, hygienialla ja napostelun välttämisellä. Lievä verenvuoto langatessa on vaaratonta, mutta kivusta ja runsaasta verenvuodosta pitää kertoa lääkärille.

Myös suun limakalvojen, nielun, nenän ja poskionteloiden tulehdukset sekä mahahappoa suuhun nostattava refluksitauti voivat aiheuttaa hajua.

Lue myös: Nielutulehdus vaivaa – näin erotat bakteerin ja viruksen aiheuttaman sairauden

4. Kuiva suu

Sylki huuhtoo ruoantähteitä suusta. Jos syljeneritys vähentyy, ruoantähteet ja bakteerit lisääntyvät ja hengitys alkaa haista.

Kuivasuisen kannattaa juoda paljon vettä etenkin aterian jälkeen. Limakalvoja voi kostuttaa myös apteekkien suugeeleillä ja -suihkeilla. Ruoan huolellinen pureskelu lisää syljeneritystä. Tupakka, kahvi, tee alkoholi ja alkoholipitoiset suuvedet taas kuivattavat suuta.

Haju voi paljastaa vakavan sairauden

  • Jos hyvä hammashygienia ei auta, hajusta kannattaa puhua lääkärille. Tämä on tärkeää etenkin, jos suussa on kipua, ihomuutoksia tai verenvuotoa.
  • Jos hajun lähde on tulehdus tai kasvain, sen synnyttämät bakteerit voivat levitä verenkierrossa muualle elimistöön. Esimerkiksi hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodondiitti voi aiheuttaa hoitamattomana sydänsairauksia.
  • Haju voi paljastaa myös muun sairauden. Muun muassa diabetes, maksa-, keuhko- ja munuaissairaudet voivat muuttaa hengityksen hajua.

5. Lääkkeet ja pahanhajuinen hengitys

Lääkkeetkin voivat aiheuttaa halitoosia. Esimerkiksi antibiootit ja suun kautta hengitettävät astmalääkkeet voivat aiheuttaa suuhun hiivasienen eli sammaksen.

Astmalääkkeiden aiheuttamaa sammasta voi ehkäistä huuhtelemalla suun vedellä lääkkeenoton jälkeen. Myös lääkkeen vaihto voi helpottaa ongelmaa.

6. Proteiini- ja sokeripitoinen ruoka

Proteiinipitoinen ruokavalio voi aiheuttaa ketoositilan, jolloin elimistö käyttää energianlähteenään sokerin sijaan rasvaa. Ketoosi auttaa laihtumisessa, mutta se voi myös saada hengityksen tuoksumaan asetonilta.

Myös sokeriset ja happamat ruoat ja juomat voivat aiheuttaa halitoosia, sillä ne häiritsevät suun ph-tasoa. Hengityksen haju voi muuttua, ja suusairauksien riski kasvaa.

7. Alkoholi, tupakka ja mausteet

Tupakka, alkoholi, valkosipuli ja mausteet ovat voimakkaan tuoksuisia. Tupakka ja alkoholi altistavat myös suusairauksille, jotka aiheuttavat hajua.

Lähteet: Potilaan lääkärilehti, Suomen hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pahanhajuinen hengitys? 7 syytä ja hoitokeinoa haisevaan henkeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X