Terveys

Pahoinvointi on yleensä vaaratonta – lääkäriin pitää kuitenkin hakeutua heti, jos pahoinvointiin liittyy näitä oireita

Pahoinvointi voi johtua raskaudesta tai sen taustalla voi piilotella sairaus. Vaikka pahoinvoinnista ei yleensä tarvitse huolestua, joskus oire voi kieliä hengenvaarallisesta aivoperäisestä sairaudesta.

Pahoinvointi on hyvin tavallinen oire. Usein pahoinvointiin liittyy myös muita oireita.

”Pahoinvointi on varsin yleinen oire etenkin lääkäreiden vastaanotoilla, jotka hoitavat lisääntymisikäisiä naisia. Raskaudessa pahoinvointi on nimittäin valitettavan yleinen oire, joka saattaa pahimmillaan kestää läpi koko odotuksen”, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Pahoinvointia esiintyy raskauden lisäksi tavallisesti myös migreenin, vatsataudin ja infektiotautien, kuten influenssan yhteydessä.

Myös ruokatorventulehduksessa ja vatsahaavassa pahoinvointi voi olla ensimmäinen, vähän epämääräinenkin oire. Lisäksi lääkkeiden sivuvaikutuksena saattaa esiintyä huonovointisuutta. Joskus huono olo voi joskus yliannostuksesta.

”Pahoinvointi voi olla myös psyykkistä. Kova stressitilanne ja ahdistus voivat tuntua rajuna pahoinvointina, johon on ehdottomasti syytä hakea apua”, Lagus kehottaa.

Lue myös: Miten helpottaa oloa, kun vatsatauti iskee? Jaffaan ei ainakaan kannata turvautua, lääkäri toteaa

Hakeudu aina lääkäriin, jos pahoinvointiin liittyy tällaisia oireita

Pahoinvointiin voi siis liittyä laaja kirjo erilaisia oireita, joiden laatu riippuu pahoinvoinnin taustalla olevasta sairaudesta. Pahoinvoinnin kanssa voi esiintyä oksentamista, ripulia, päänsärkyä ja kuumetta.

Osa pahoinvointiin liittyvistä oireista on sellaisia, että niiden vuoksi on aina syytä hakeutua pikaisesti lääkäriin.

Jos pahoinvointiin liittyy kovin voimakasta päänsärkyä, eikä itsellä ole migreenitaipumusta, on syytä hakeutua lääkärin arvioon.

”Akuuteissa aivoperäisissä sairauksissa, kuten aivoverenvuodossa ja aivoinfarktissa voi esiintyä voimakastakin pahoinvointia. Myös aivokalvontulehdukseen saattaa liittyä pahoinvointia. Etenkin kova päänsärky yhdistettynä pahoinvointiin ja niskakipuun on ehdottomasti aina syy lähteä lääkäriin. Lääkäriin pitää hakeutua myös, jos oksentaa hyvin voimakkaasti ja oksennuksessa on verta”, Lagus painottaa.

Pahimmillaan aivoperäiset sairaudet, kuten aivoverenvuoto, aivoinfarkti tai bakteeriperäinen aivokalvontulehdus voivat johtaa kuolemaan.

”Yleensä pahoinvointi ei kuitenkaan ole henkeä uhkaava tila, vaan suhteellisen lievä oire, joka liittyy johonkin muuhun tautiin tai esimerkiksi raskauteen.”

Pahoinvointi piinaa naista
Jos pahoinvointiin liittyy voimakasta päänsärkyä, eikä itsellä ole todettu migreeniä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.  © iStockphoto

Miten pahoinvointi voidaan hoitaa? 

Lääkärissä pahoinvoinnin syytä ryhdytään selvittämään potilaan oman kertomuksen ja oireiden perusteella.

”Ensin selvitetään, millaisia oireita on, kauanko ne ovat kestäneet, miltä oksennus näyttää ja onko potilaalla kuumetta. Sen jälkeen tiedetään paremmin, mitä kannattaa lähteä tutkimaan. Jos pahoinvointi voi liittyä raskauteen, on tarpeen tehdä ensin raskaustesti”, Lagus toteaa.

Pahoinvointiin itsessään on olemassa lääkkeitä, joita voidaan käyttää esimerkiksi migreeniin liittyvän pahoinvoinnin lievittämisessä tai leikkauksen jälkeisessä huonovointisuudessa.

”Harvemmin kuitenkaan hoidetaan pelkkää pahoinvointia, vaan ensisijaisesti keskitytään hoitamaan oireen taustalla oleva sairaus kuntoon ja toivotaan, että oireet sen myötä helpottavat.”

Kun pahoinvoinnin syy on selvitetty, oireita voidaan pyrkiä ennaltaehkäisemään.

”Pahoinvointia voi koittaa ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, syömällä tarpeeksi usein ja välttämällä stressiä. Jos pahoinvointi liittyy matalaan verensokeriin, oireilua voidaan ehkäistä syömällä useammin. Ruokatorven tulehduksessa pahoinvointi puolestaan saattaa liittyä siihen, ettei ole syönyt pitkään aikaan tai on juonut kahvia tyhjään vatsaan”, Lagus kertoo.

Aina pahoinvointia ei edes haluta ehkäistä. Joissakin tapauksissa pahoinvointi saattaa nimittäin helpottaa sitä potevan oloa.

”Jos pahoinvointi liittyy korvaperäisiin oireisiin, kuten hyvälaatuiseen asentohuimaukseen, pahoinvointia yritetään ennemminkin saada aikaan. Asentohuimauksessa pahoinvointi voi olla tosi hankala ja rajukin oire, mutta oksentaminen yleensä helpottaa lopulta tilannetta.”

Lue myös Kaksplus.fi: Raskauspahoinvointi – koska se alkaa, loppuu ja mikä siihen auttaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pahoinvointi on yleensä vaaratonta – lääkäriin pitää kuitenkin hakeutua heti, jos pahoinvointiin liittyy näitä oireita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.