Terveys

Hillitön ja hellittämätön kutina kyynärtaipeissa, jaloissa ja pakaroissa yllätti Annelin täysin – syyksi selvisi ihokeliakia

Anneli Paldanius, 73, työskenteli pitkään terveydenhoitajana. Siitä huolimatta hillitön kutinasairaus pääsi yllättämään hänet täysin.

Seitsemän vuotta sitten Anneli Paldaniuksen kyynärtaipeisiin ilmestyi yhtäkkiä pienirakkulaista ihottumaa, joka kutisi hillittömästi. Hän yritti hoitaa sitä lääkekaapin antimilla, kuten hydrokortisonivoiteella. Voide ei kuitenkaan auttanut ollenkaan.

Kutina vain paheni, ja seuraavien päivien aikana ihottuma levisi läntteinä myös jalkoihin ja pakaroihin.

”Pahinta kutina oli öisin. Saatoin herätä siihen, että olin raapimassa rakkuloita rikki. Ihoa suojellakseni yritin raapia rakkuloita myös kankaan läpi, mutta sekään ei helpottanut oloa. Kutina tuntui aivan sietämättömältä.”

”Olin ihmeissäni. Olin jäänyt muutamaa vuotta aiemmin eläkkeelle terveydenhoitajan työstä, enkä pitkän työurani aikana ollut koskaan törmännyt mihinkään vastaavaan. Koska oireet tuntuivat vain pahenevan, aloin etsiä tietoa erilaisista ihosairauksista.”

Lue myös: Tiesitkö tämän? Kuusi vinkkiä atooppisen ihon hoitoon

Oireiden syy: Ihokeliakia

Parin viikon päästä Anneli varasi ajan ihotautilääkärille. Silloin hänellä oli jo selkeä arvaus oireiden aiheuttajasta, ja hän sanoikin lääkärille, että kyse saattaa olla ihokeliakiasta. Lääkäri myönsi sen olevan mahdollista ja lähetti hänet jatkotutkimuksiin.

”Taysissa iholtani otettiin koepala ja minulle tehtiin gastroskopia eli mahalaukun tähystys. Gastroskopiaa jännitin etukäteen, sillä siinä ruokatorveen viedään suun kautta pieni kameralla varustettu tähystin.”

”Yllätyksekseni en pitänyt kokemusta kovin kamalana. Kurkunpääni puudutettiin, minkä takia tähystimen nieleminen ei tuntunut pahalta. Lääkäri ja hoitaja myös rauhoittivat tilannetta koko ajan.”

Iholta otetun koepalan ja gastroskopian tulokset olivat heti selvät: Annelilla diagnosoitiin ihokeliakia. Hänen suolinukkansa oli selvästi alentunut, mikä on keliakiassa tyypillistä.

Ihokeliakiaa hoidetaan ruokavaliolla

Hoidoksi määrättiin lääkitys kutinaan. Lisäksi Anneli sai lähetteen ravitsemusterapeutille. Ihokeliaakikon täytyy tavallisen keliaakikon tapaan noudattaa gluteenitonta ruokavaliota koko loppuelämä.

”Otin tiedon sairaudesta aika rauhallisesti. Olin helpottunut, että kutinaa pystyttiin viimeinkin lievittämään. Myöskään ruokavaliomuutokset eivät hirvittäneet. Ajattelin vain, että nyt täytyy sopeutua uuteen elämäntilanteeseen.”

”Gluteenittoman ruokavalion suhteen olin todella tarkka. Luin ruokien tuoteselosteet huolellisesti läpi enkä lipsunut missään vaiheessa. Kutina alkoikin lievittyä muutamassa päivässä, ja noin kuukaudessa se oli kokonaan ohi. Tiesin kuitenkin, että suoliston paraneminen veisi paljon pidempään.”

Parin vuoden ajan Anneli ehti tuntea olonsa todella hyväksi. Viisi vuotta sitten hän alkoi kuitenkin saada erilaisia vatsa­oireita. Vatsa oli usein kipeä, ja sen lisäksi hän kärsi voimakkaasta turvotuksesta.

”Tällä kertaa osasin heti epäillä syytä. Veljelläni Sepolla on nimittäin maitoproteiiniallergia, joka aiheuttaa samanlaisia oireita.”

Lue myös Seura.fi: Saatko näitä tarpeeksi? Ravitsemusterapeutti listaa yleisimmät ravintoainepuutokset

Saisipa jälkiuunileipää ja maitosuklaata!

Lääkärissä suositeltiin kokonaan maidotonta FODMAP-ruokavaliota. Kyse ei siis ollut vakavasta sairaudesta, vaan pelkästään ikävästä vaivasta.

Sopivan ruokavalion löytäminen tarkoitti kuitenkin paljon työtä. FODMAP-ruokavaliossa ei ole tarkkoja ohjeita ruokien suhteen, vaan jokaisen täytyy itse kokeilla, mitkä ruoat sopivat ja mitkä eivät.

Vuosien mittaan Anneli on havainnut, että maitotuotteiden lisäksi monet pähkinät, happamat hedelmät sekä säilöntä- ja lisäaineet eivät sovi hänelle. Kun siihen yhdistetään vielä gluteenittomuus, syöminen kodin ulkopuolella on välillä todella haastavaa.

”Olen usein törmännyt siihen, että hotellin aamupalalla on erikseen merkittyjä gluteenittomia tuotteita. Niissä ei kuitenkaan ole mukana minkäänlaista tuoteselostetta, minkä takia en tiedä, voinko syödä niitä”.

Kotona Anneli pärjää kuitenkin hyvin. Kauppojen valikoima on nykyään niin runsas, ­että ruoanlaitto on monista ruokarajoitteista huolimatta helppoa.

”Joitakin herkkujani kuitenkin kaipaan, kuten jälkiuunileipää ja maitosuklaata.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 20/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hillitön ja hellittämätön kutina kyynärtaipeissa, jaloissa ja pakaroissa yllätti Annelin täysin – syyksi selvisi ihokeliakia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.