Terveys

Köh köh! Mistä pitkittynyt yskä johtuu? Lääkäri listaa syyt ikävän vaivan takana ja neuvoo sopivat hoitokeinot

Yleensä yskä pitkittyy hengitystieinfektion jälkeen. Myös muut taudit voivat aiheuttaa pitkittynyttä yskää. Erityisesti tupakoitsijan kannattaa olla tarkkana, jos köhä ei meinaa loppua ja vaivaan liittyy muitakin oireita.

Toiset meistä yskivät herkemmin kuin toiset. Pitkittynyt yskä on silti aina oire, jonka syy kannattaa selvittää.

Pitkittyneestä yskästä puhutaan silloin, kun yskä on kestänyt kolme viikkoa. Yskän kestettyä yli kahdeksan viikkoa sitä kutsutaan pitkäkestoiseksi tai krooniseksi yskäksi.

”Tavallisin syy pitkittyneeseen yskään on ylähengitysteiden limaisuus, joka aiheuttaa ylähengitysteiden aistielimien herkistymistä”, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

”Usein pitkittyneen yskän taustalla on astma, johon voi liittyä yskän lisäksi hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista rasituksessa. Jos perheessä tai lähisuvussa on astmaa ja itsellä taipumusta allergioihin ja atopiaan, on syytä miettiä astman mahdollisuutta.”

Lue myös: Iskikö yskä? Erikoislääkäri kertoo, miten piinallista köhää kannattaa hoitaa kotona – ja milloin yskä voi olla vakavan sairauden oire

Mistä pitkittynyt yskä voi johtua?

Yskän pitkittyminen hengitystieinfektion jälkeen on varsin tavallista. Pitkittyneen yskän vuoksi hakeudutaankin suhteellisen usein lääkäriin.

”Virustaudit eivät enää tartuta siinä vaiheessa, kun puhutaan pitkittyneestä yskästä. Ärsytys voi jatkua ylähengitysteiden limakalvoilla, jolloin yskäoireilu ei ole enää viruksen aiheuttamaa, vaan infektion jälkeistä herkistymistä. Syynä voi olla myös poskiontelotulehdus tai keuhkoputkentulehdus, jotka voivat pitkittää yskäoiretta akuutin hengitystieinfektion jälkeen”, Halonen kertoo.

Yskä voi johtua myös nenän ahtaista rakenteista, jotka voivat aiheuttaa suun ja nielun kuivumista, mikä herkistää yskimiselle. Nenässä voi olla polyyppeja eli limakalvopullistumia, jotka ahtauttavat nenää, ärsyttävät limakalvoja ja sitä kautta aiheuttavat yskää.

Joskus pitkittyneen yskän taustalla on jokin pitkäaikaissairaus. Esimerkiksi refluksitauti voi aiheuttaa pitkittynyttä yskää. Siinä ruokatorveen kulkeutuu mahalaukusta hapanta eritettä, joka aiheuttaa ärsytystä. Happamia röyhtäyksiä voi nousta nieluun asti, jolloin ne ärsyttävät kurkunpäätä. Ylipainoisilla ihmisillä on yleensä helpommin refluksia ja sen aiheuttamaa pitkittynyttä yskää.

Myös tupakointi aiheuttaa helposti pitkittynyttä yskää. Jos yskä alkaa vaivata säännöllisesti, kannattaa tarkkailla, liittyykö siihen muita oireita. 

”Etenkin tupakoitsijalla pitkittyneen yskän taustalla voi olla keuhkosyöpä. Veriyskä, nielemisvaikeudet, äänen käheytyminen tai tupakoitsijalla muuttunut yskä ovat aina syitä hakeutua lääkärin tutkimuksiin”, Halonen muistuttaa.

On myös muistettava, että pitkittyneen yskän taustalla voi olla tuberkuloosi. Vaikka sairaus on harvinainen, se on edelleen olemassa.

Lisäksi jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa pitkäkestoista yskää.

”Esimerkiksi verenpaineen hoidossa käytetty lääkeaineryhmä voi aiheuttaa yskää. Jos yskän aiheuttajaksi paljastuu lääkeaine, se kannattaa vaihtaa itselle sopivampaan.”

Lue myös Anna.fi: Keuhkosyöpä voi tulla tupakoimattomallekin – yksi tutkimus voi pelastaa potilaan ajoissa

pitkittynyt yskä
Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt vähintään kolme viikkoa.  © iStockphoto

Milloin pitkittynyt yskä on syy hakeutua lääkäriin?

Pitkittynyt yskä on kiusallinen oire, joka pahimmillaan hankaloittaa elämää kovasti. Oireilun vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin matalalla kynnyksellä, jotta yskän taustalta voidaan sulkea pois mahdolliset vakavammat sairaudet.

”Mielestäni pitkittynyt yskä on aina syy hakeutua lääkäriin. Jos yskä jatkuu kolmen viikon yskimisen jälkeen, eikä osoita lievittymisen merkkejä, kannustan hakeutumaan lääkärin tutkimuksiin”, Halonen suosittelee.

Lääkärissä selvitetään ensin, kuinka voimakasta yskä on, mietitään mahdollisia taustatekijöitä, jotka voisivat liittyä yskään ja arvioidaan jatkotutkimusten tarvetta. Pitkittyneen yskän vuoksi kannattaa tehdä keuhkojen röntgenkuvaus suhteellisen varhaisessa vaiheessa, koska sen avulla voidaan poissulkea monta asiaa.

Lääkärissä tehtävä kliininen tutkimus voi paljastaa pitkittyneen yskän taustalta tavallisimman ylähengitystieperäisen oireen.

”Nenäperäistä yskänärsytystä voidaan rauhoittaa kortisonisumutteilla ja antihistamiineilla. Astman poissulkemiseksi voidaan tehdä spirometriatutkimus, jos taustalla on astman riskitekijöitä, kuten allergiaa tai atopiaa itsellä tai astmaa lähisuvussa.”

Aina pitkittyneen yskän syy ei selviä. Silloin kyse on yleensä herkistyneestä yskärefleksistä, jota voidaan helpottaa kostuttamalla nielua. Myös silloin, kun yskä on jäänyt päälle flunssan jälkeen, kurkunpää on yskänärsytykselle herkistynyt.

”Limakalvojen kuivuminen herkistää yskälle, joten oiretta voi helpottaa nauttimalla vettä, jotta nielu pysyisi kosteana tai imeskelytableteilla. Höyryhengitys kostuttaa nielua ja auttaa pitkittyneeseen yskään. Hunajan tiedetään illalla nautittuna lievittävän yöllistä yskää, joten sitä kannattaa myös kokeilla.”

Pitkittyneen yskän hoito: yskänlääkkeistä ei ole apua akuuttiin yskään

Yskän hoito riippuu siitä, mikä oireilun aiheuttaa.

”Akuuttia yskää ei edes kannata yrittää rauhoittaa. Yskänlääkkeiden käytöstäkään ei oikeastaan ole hyötyä”, Halonen kertoo.

Pitkittyneessä yskässä on ensin hoidettava kuntoon taustalla vaikuttavat ylähengitystieperäiset vaivat, esimerkiksi poskiontelotulehdus tai nenän polyypit. Jos yskä taas johtuu astmasta, se pitää hoitaa lääkityksellä kuntoon, sillä hoitamattomana astma yleensä vain pahenee. Lisäksi oireilevan refluksivaivan hoitaminen närästyslääkkeillä usein helpottaa yskäoireilua.

Pitkittyneestä yskästä kärsivän kannattaa pyrkiä välttämään yskää pahentavia asioita.

”Jos aina syömisen jälkeen alkaa yskittää tai kärsii närästyksestä ja happaman noususta kurkkuun, kannattaa kokeilla ruokavaliomuutoksia, välttää refluksia pahentavia rasvaisia ruokia ja myöhäistä ruokailua sekä kohottaa sängyn pääpuolta”, Halonen vinkkaa.

Lisäksi kannattaa välttää elimistöstä nestettä poistavien aineiden, kuten kahvin ja alkoholin runsasta nauttimista, koska ne voivat aiheuttaa elimistön ja nielun kuivumista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Köh köh! Mistä pitkittynyt yskä johtuu? Lääkäri listaa syyt ikävän vaivan takana ja neuvoo sopivat hoitokeinot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.