Onko yskänlääkkeestä hyötyä? – Kuuma juoma ja lusikallinen hunajaa voivat tepsiä lääkettä paremmin

Flunssan kourissa köhivät etsivät helpotusta apteekin hyllyiltä: särkylääkettä, imeskelytablettia ja nenäsumutetta. Yskänlääkkeet kannattaisi tuoreen tiedon valossa kuitenkin jättää hyllyyn.

Yskänlääke kannattaa useimmiten jättää apteekin hyllylle. Yskänlääkkeiden käyttämisestä on todellisuudessa enemmän haittaa kuin hyötyä, ovat useat terveysalan tutkimukset osoittaneet viime aikoina. Varsinkaan lapsille yskänlääkettä ei suositella annettavaksi lainkaan.

– Yskänlääkkeistä ei ole kliinisissä kaksoissokkotutkimuksissa havaittu olevan merkittävää hyötyä lumelääkkeisiin verrattuna. Lapsilla niiden tehoa ei ole osoitettu missään tutkimuksissa. Aikuisväestöä koskevissa tutkimuksissakin on olemassa vain vähäistä näyttöä joidenkin yskänlääkkeiden limaa irrottavista vaikutuksista. Yskää ne eivät kuitenkaan suoranaisesti vähennä, Terveystalon lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka toteaa.

Lue myös: Suosi tätä inkiväärijuomaa flunssan torjumiseksi

Yskänlääkkeistä enemmän haittaa kuin hyötyä

Yskänlääkkeillä on vähäisten hyötyjen ohella lukemattomia haittavaikutuksia, joista on raportoitu muun muassa vuonna 2014 julkaistussa Cochranen systemaattisessa katsauksessa. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa ei myöskään suositella yskänlääkkeiden käyttöä. Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA ei ole enää muutamaan vuoteen suositellut yskänlääkkeitä. Suomen apteekeista ilman reseptiä saatavista yskänlääkkeistä osa on Ruotsissa jo kiellettyjen listalla.

Monet yskänlääkkeistä sisältävät keskushermostoon vaikuttavia kemikaaleja, joita voidaan käyttää huumausaineena. Nauttimalla suuria määriä oopiumjohdannaisia eli opiaatteja sisältäviä yskänlääkkeitä voidaan saada aikaan sekavuutta ja muutoksia tajunnantasossa.

– Yskänlääkkeet saattavat aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, sekavuutta, tajunnantason vaihtelua ja väsymystä sekä heikentää aivojen toimintaa. Monet niistä ovat myös kolmiolääkkeitä, joiden vaikutuksen alaisena ei saisi ajaa autoa. Erityisen haitallisia yskänlääkkeet ovat lapsille, koska he reagoivat keskushermostovaikutuksiin aikuisia herkemmin, Csonka muistuttaa.

Lue myös: Mitä kannattaa syödä flunssassa? Nämä ruoat helpottavat oloasi, kun flunssa iskee

Parhaat konstit yskän hillitsemiseen aikuisella ja lapsella:

  • Virusperäiseen hengitystieinfektioon liittyy useimmiten yskää. Virusinfektioon liittyvä yskä kestää aikuisilla ja lapsilla yleensä 1–3 viikkoa. Yskän parantumiseen ei voi pahemmin itse vaikuttaa, vaan se kestää tavallisesti tuon ajan.
  • Mikäli yskä pitkittyy ja siihen liittyy muitakin oireita, kuten hengitysvaikeuksia, hengenahdistusta, pinnallista, ponnistavaa, tiheää tai vinkuvaa hengitystä tai kuumetta, on syytä hakeutua lääkäriin. Kyseessä saattaa silloin olla alempi hengitystieinfektio, kuten keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume tai astma.
  • Yli vuoden ikäisille lapsille voi antaa yskän lievitykseksi hunajaa. Lusikallinen hunajaa on todettu vertailututkimuksissa jopa tehokkaammaksi yskän lievittäjäksi kuin yskänlääke tai lumelääke, vaikka sen vaikutusmekanismia ei tunnetakaan sen tarkemmin.
  • Höyryhengitys voi myös lievittää yskää ja helpottaa hengittämistä ja kurkunkarheutta. Jos lapselle annetaan höyryhengitystä, on syytä varoa liian kuuman ja kiehuvan veden käyttämistä.
  • Pienten lasten limaisen yskän lievittäjäksi soveltuu apteekista saatava nenäimuri. Sen avulla voi vähentää nenän alueen limaisuutta ja tukkoisuutta ja siten helpottaa lapsen oloa.
  • Kuuman juominen (esim. marjamehu tai tee) saattaa aikuisilla lievittää kurkun karheutta, kurkkukipua ja yskää.

Keskustelu

Lääkärimieheni ohje: Paras yskänhillitsijä yöllä nukkuvalle aikuiselle on kodeiini. Eli 1 kpl Panacodia.

Kommentoi juttua: Onko yskänlääkkeestä hyötyä? – Kuuma juoma ja lusikallinen hunajaa voivat tepsiä lääkettä paremmin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X