Terveys

Iskikö yskä? Erikoislääkäri kertoo, miten piinallista köhää kannattaa hoitaa kotona – ja milloin yskä voi olla vakavan sairauden oire

Kuivaa ja kutittavaa, limaista ja kosteaa. Yskää on monenlaista, mutta niin keinojakin, joilla köhimisen saa kuriin.

Miten yskä taltutetaan? Kannattaako flunssayskään ottaa yskänlääkettä ja kuinka kauan yskää uskaltaa seurata kotona? Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Anne Lätti, Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo kaiken, mitä olet halunnut tietää piinallisesta yskästä.

Lue myös: Kurkkukipu ei aina kerro flunssasta – erikoislääkäri kertoo, miksi kurkku kipeytyy ja mikä on paras hoitokeino

1. Miksi yskä herää nukkumaan mennessä?

Tavallisin syy yskään on flunssa. Flunssapotilaalla voi erittyä niin paljon limaa, että sen poistamiseksi tarvitaan yskää. Lima saattaa myös valua makuuasennossa nieluun ja yskityttää.

Jotta tulollaan oleva uni ei karkaa, voi kokeilla kohottaa sängyn pääpuolta ja nukkua puoli-istuvassa asennossa. Moni haluaa ihan ymmärrettävästi vaivaan lievitystä, sillä köhiminen rasittaa itseä ja kiusaa vieressä nukkuvaa ihmistä.

Flunssayskä paranee yleensä itsekseen muutamassa viikossa. Yöyskä on kuitenkin tyypillinen astman ensioire, jota ei kannata jäädä seuraamaan pitkäksi aikaa.

2. Kannattaako flunssayskään hörpätä yskänlääkettä?

Yskänlääkkeet eivät juuri auta akuuttiin yskään, eivätkä lääkärit suosittele niitä. Yskänlääkkeiden vähäinen vaikutus saattaa perustua niissä käytettäviin makeutusaineisiin. Makeuttajat lisäävät syljeneritystä, mikä rauhoittaa ja kosteuttaa tulehtunutta nielua. Saman saa aikaan muillakin keinoilla.

Teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa on osoittautunut yskänlääkkeitä tehokkaammaksi keinoksi hillitä lapsen yskää, ja se voi toimia aikuisillakin.

Koska hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerien itiöitä, sitä ei saa antaa alle yksivuotiaille lapsille. Hammasterveyden vuoksi kenenkään ei kannata ottaa hunajatujausta jokailtaiseksi tavaksi.

3. Voiko yskänlääkkeestä olla haittaa?

Yskänlääkkeet joko hillitsevät yskänärsytystä tai nostattavat limaa helpommin yskittäväksi. Yskä on oire, jonka takana voi olla hoitoa vaativa krooninen sairaus. Kun lääke lamauttaa yskärefleksiä, ihminen kuvittelee parantuneensa. Samalla yskän oikea syy voi jäädä selvittämättä ja hoito viivästyä. Limaa nostattava lääke lisää limaneritystä, mikä voi pahentaa tilannetta.

Osa yskänhoidossa käytettävistä lääkkeistä sisältää keskushermostoon vaikuttavia aineita. Yskänlääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

4. Paraneeko yskä kotikonsteilla?

Rintaan ja selkään voi sivellä mentolia, kamferia ja eteerisiä öljyjä sisältävää voidetta. Sitä saa apteekista ilman reseptiä. Aineet haihtuvat iholta ruumiinlämmön vaikutuksesta hengitysilmaan ja päätyvät keuhkoihin. Samaa voidetta voi lisätä veteen ja käyttää höyryhengityksessä. Höyryä voi hengittää ilman voidelisääkin turvallisesti saunan jälkilöylyissä.

Lämmin juotava, kuten vanha kunnon mummon marjamehu, voi helpottaa yskää. Kuiva kurkku ja nielu pahentavat köhää. Nielu pysyy kosteana, kun juo ku­lauksen vettä pitkin päivää. Jos kurkku on kovin kipeä, voi imeskellä mehujäätä.

Nuhan hoito on samalla yskän hoitoa. Tukkoinen nenä pakottaa hengittämään suun kautta, jolloin suu kuivuu. Nenän tukkoisuutta voi helpottaa nuhan hoitoon tarkoitetuilla suihkeilla. Sopivaa valmistetta kannattaa kysyä apteekista.

Lue myös: Onko yskänlääkkeestä hyötyä? – Kuuma juoma ja lusikallinen hunajaa voivat tepsiä lääkettä paremmin

5. Kuinka kauan yskää uskaltaa seurailla kotona?

Yli kaksi kuukautta kestänyt yskä on kroonista, mutta lääkäriin kannattaa varata aika jo kolmen viikon jälkeen. Yskän taustalla voi olla paheneva sairaus.

Lääkäriin on lähdettävä nopeasti, jos yskään liittyy vakavia oireita, kuten rintakehällä tuntuva kova kipu tai hengenahdistus. Yskässä oleva veri on jo huolestuttava merkki, samoin potilaan laihtuminen, nielemisvaikeudet ja ruokahaluttomuus.

6. Mitä yskän ääni kertoo?

Yleensä kuivassa ärsytysyskässä on kyse yskärefleksin herkistymisestä, mutta se voi myös olla merkki muusta keuhkosairaudesta.

Hinkuyskässä yskästä tulee nimensä mukainen ääni, mutta pelkkään kuulosteluun ei voi aina luottaa. Aikuisella hinkuyskä ei nimittäin yleensä hingu.

Koska yskän äänestä tai laadusta ei voi sanoa varmuudella sen syytä, tarvitaan tutkimuksia.

7. Mitä jos yskä jää flunssan jälkeen päälle?

Tavallisin syy flunssasta päälle jäävään yskään on jälkitaudissa, kuten poskiontelotulehduksessa. Syy voi olla myös astmassa, jonka flunssa laukaisee, ja astman selvittäminen vaatii lisätutkimuksia. Lääkäri voi tehdä kaksi kuukautta kestävän hoitokokeilun ja määrätä potilaalle hengitettävää, hoitavaa astmalääkettä. Jos lääke rauhoittaa tilanteen ja näkyy päivittäisissä, itse tehtävissä puhalluskokeissa tai spirometriatutkimuksessa, potilaalla on astma ja hoitoa jatketaan.

8. Miten yskää tutkitaan?

Lääkäri lähtee selvittämään pitkään jatkuneen yskän syytä haastattelemalla potilasta, kuuntelemalla keuhkot ja sydämen ja lähettämällä potilaan keuhkokuvaan.

Lääkäri kysyy potilaan muista sairauksista ja lääkkeistä. Verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa kuivaa yskää. Se poistuu, kun lääke vaihdetaan vaikutusmekanismiltaan toisenlaiseen valmisteeseen.

Lääkäri haluaa tietää, mitkä seikat pahentavat yskää: kiusaako köhä rasituksessa, haittaako se nukkumista? Rasituksessa ja kylmässä ilmassa paheneva yskä ja yöyskä ovat usein astmaa. Refluksitauti voi yskittää makuuasennossa, sillä siinä ylösnoussut mahaneste ärsyttää ruokatorvea ja kurkkua.

Lue myös: Astma oireilee monin tavoin, eikä sen tunnistaminen ole aina helppoa – lasten ja ikäihmisten astma jää helposti huomaamatta

9. Mitä vakavia sairauksia yskään voi liittyä?

Krooninen nuha, astma ja refluksitauti ovat tavallisimmat yskän taustasairaudet, ja niitä kaikkia voidaan hoitaa.

Pitkittynyt yskä voi olla myös monen, jopa henkeä uhkaavan keuhkosairauden oire. Se voi enteillä esimerkiksi keuhkokuumetta tai -syöpää. Ne ovat kolmeen tavallisimpaan taustasairauteen verrattuna hyvin harvinaisia.

Kuiva köhä voi kertoa sydämen vajaatoiminnasta ja keuhkojen verentungoksesta. Se aiheuttaa hengenahdistusta, joka pahenee vaakatasossa. Sydämen vajaatoiminta on sydänsairauden oire. Yskä paranee, kun sairautta hoidetaan.

10. Voiko yskä jäädä vaivaamaan vuosikausiksi?

Aina yskän taustalla ei ole aina hoidettavaa sairautta, jonka hoito parantaisi yskän. Yskästä voi tulla vuosien, jopa vuosikymmenten kiusa. Osaa ihmisistä auttaa tieto, ettei heidän yskänsä ole vaarallinen. Monella on lähipiirissä kohtalotoveri, sillä krooninen yskä on joissain perheissä ja suvuissa muita yleisempi.

Yskä on osittain tahdonalainen refleksi. Sitä voi opetella hallitsemaan fysioterapeutin ja puheterapeutin ohjaamilla hengitysharjoituksilla. Yskänrefleksiä voi hämätä viileällä vesihuikalla tai kurkkupastillilla. Yskimällä yskä ei lähde.

Lue myös Anna.fi: Keuhkosyöpä voi tulla tupakoimattomallekin – yksi tutkimus voi pelastaa potilaan ajoissa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iskikö yskä? Erikoislääkäri kertoo, miten piinallista köhää kannattaa hoitaa kotona – ja milloin yskä voi olla vakavan sairauden oire

Sinun täytyy kommentoidaksesi.