Terveys

Proppu nielussa voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä tai ikävää kurkkukipua – näin pääset propuista eroon

Hengitys haiskahtaa, suussa maistuu pahalta ja nielaistessa tuntuu kipua. Syyllinen voi olla nielurisoissa muhiva proppu. Erikoislääkäri kertoo, miten harmillisesta vaivasta voi päästä eroon.

Nielussa muhiva proppu on yleinen vaiva. Pahanhajuinen paakku syntyy bakteerien ja ruoantähteiden muodostamasta massasta, jota kertyy nielurisoissa oleviin kuoppiin.

”Pahanhajuinen hengitys on propun oireista yleisin. Hajuhaitan voi huomata itse. Se saattaa aiheuttaa myös sosiaalista haittaa, jos haju kantautuu perheenjäsenten ja muiden läheisten neniin”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen Lääkärikeskus Mehiläisestä.

”Toinen tyypillinen oire on kipu nielurisoissa. Särky ei välttämättä ole erityisen voimakasta, mutta nielaistessa tuntuva pieni nipistys voi tuntua häiritsevältä.”

Proppu voi olla myös silmin havaittavissa, jolloin se näkyy vaaleana täplänä nielurisassa.

”Suurin osa proppupotilaista on nähnyt niitä nielussaan. Proput eivät välttämättä näy suoraan peilin kautta, mutta ne voi havaita siinä vaiheessa, kun raejuustomainen paakku pullahtaa ulos nielurisan kuopasta. Jos proppu on syvemmällä nielurisassa, eikä pääse pullahtamaan ulos, se voi aiheuttaa kipua helpommin.”

Lue myös: Pahanhajuinen hengitys? 7 syytä ja hoitokeinoa haisevaan henkeen

Kenelle tulee proppuja?

Proppuja esiintyy kaikenikäisillä aikuisilla. Alle kouluikäisille lapsille ei tule proppuja kovinkaan helposti, sillä heidän nielurisansa ovat pienemmät, eikä niissä ole samanlaisia kuoppia, joihin proppuja pääsisi kertymään. Propun taustalla ei yleensä ole infektiota, vaan propun ilmaantuminen johtuu todennäköisimmin risakudoksen muutoksista.

”Nielurisat kasvavat kokoa ja pienenevät ajan kuluessa. Flunssa ja muut tulehdukset kasvattavat risakudosta ja tulehduksen hellittäessä kudos vähitellen pienenee. Silloin risojen rakenteisiin jää koloja, joihin pääsee helpommin kertymään proppuainesta.”

Voiko propun syntymisen estää jotenkin?

Propun ilmaantumista ei voi mitenkään ehkäistä itse.

”On hyvä tiedostaa, ettei propuilla ole tekemistä huonon suuhygienian ja hampaiden harjaamisen kanssa. Jos toisella on nielussaan proppu ja hänen hengityksensä haisee pahalta, se ei kerro siitä, etteikö hän huolehtisi suuhygieniastaan”, Juutilainen muistuttaa.

Mitä oireita proppu aiheuttaa?

Proppu on vaaraton vaiva. Se voi kuitenkin pahimmillaan aiheuttaa voimakasta hajuhaittaa ja särkyä.

”Pienikokoinen ja helposti irtoava proppu harvemmin aiheuttaa huomattavaa hajuhaittaa tai kipua. Usein sen olemassaolon huomaa vasta silloin, kun proppu pullahtaa ulos nielurisasta, kun sitä painaa. Silloin suussa maistuu hetken viemäriltä, mutta pahan hajun saa nopeasti huuhdeltua vedellä. Mikäli proppuja on useita, niistä voi aiheutua niin voimakasta hajua, että toiset alkavat huomautella siitä.”

Pahimmillaan proppu aiheuttaa pitkäaikaista särkyä, joka voi säteillä korvaan asti. Kipu on harvemmin erityisen voimakasta, mutta jo pienikin päivittäinen kipu heikentää elämänlaatua.

Proppuvaiva jatkuu useimmiten kuukausien, jopa vuoden ajan. Jos se ei aiheuta kovin voimakkaita oireita, propun kehittymistä voi seurata rauhassa ainakin puolen vuoden ajan.

”Useimmiten vaiva menee itsestään ohi muutamassa kuukaudessa, kun proppu pullahtaa kasvaessaan kuopasta ulos pienellä avustuksella. Proppu saattaa pullahtaa myös täysin spontaanisti, esimerkiksi haukotellessa tai yökätessä.”

proppu nielussa
Proppu on raejuustomainen paakku, joka lymyilee nielurisojen kuopassa.

Miten proppu hoidetaan kotikonstein?

Silmin havaittavia vaaleita proppuja voi pyrkiä tyhjentämään itse.

”Propun voi tyhjentää painamalla nielurisan sivusta tylpällä esineellä, kuten ruokailuvälineen kahvalla, jolloin proppu pullahtaa ulos. Tyhjennyksen jälkeen vaiva voi hävitä kerrasta tai uusia joitakin kertoja. Jos proppu ilmestyy takaisin, se tapahtuu yleensä heti tyhjennyksen jälkeen.”

Lue myös Anna.fi: Pahanhajuinen hengitys? Syynä voi olla nielurisoissa oleva proppu – kokeile näitä kotihoitokeinoja

Voiko lääkäri hoitaa proppuja?

Propun vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, jos vaiva pitkittyy tai haju alkaa aiheuttaa sosiaalista haittaa.

”Jokaisella on yksilöllinen kynnys lääkäriin hakeutumiselle ja siihen vaikuttaa se, miten voimakkaita oireita vaiva aiheuttaa. Kurkkukivun vuoksi vastaanotolle olisi hyvä tulla aiemmin. Kurkkukivun syy on aina tärkeää selvittää, jos se jatkuu useita viikkoja”

Jos vaiva ei tyhjennyksestä huolimatta helpota, vaan uusii herkästi, voidaan harkita nielurisojen poistoa.

”Viimeistään nielurisojen poisto saa oireilun loppumaan, jos mikään muu ei tunnu auttavan. Lääkärissä vaiva pyritään ensin diagnosoimaan ja varmistumaan siitä, ettei mikään muu vaiva aiheuta oireita. Sen jälkeen oireiden perusteella mietitään, kannattaisiko nielurisat leikata vai voisiko tilannetta jäädä vielä seuraamaan.”

Lue myös: Kurkkukipu ei aina kerro flunssasta – erikoislääkäri kertoo, miksi kurkku kipeytyy ja mikä on paras hoitokeino

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Proppu nielussa voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä tai ikävää kurkkukipua – näin pääset propuista eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.