Terveys

Yhä useampi narskuttelee tai puree hampaitaan yhteen öisin – auttavatko marketin purentakiskot?

Purentakiskot rentouttavat bruksaajan purentalihaksia ja suojaavat hampaita narskuttelulta. Mittatilauskiskot maksavat satoja euroja – olisiko apteekin tai marketin edullisemmista kiskoista apua? Hammaslääkäri vastaa.

Purentaelimistön toimintahäiriö on leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja näihin liittyvien kudosten sairaudesta johtuva vaiva. Hammassäryn jälkeen se on yleisin kiputila suun ja kasvojen alueella. Naisilla vaiva on huomattavasti yleisempi: jopa 80 prosenttia purentaelimistön toimintahäiriöstä kärsivistä potilaista on naisia.

Hammaslääkäri Ossi Miettisen vastaanotolla Hammas Hohteessa vaivan yleistyminen on näkynyt viime vuosina selkeästi, mikä voi johtua lisääntyneestä stressistä ja elämän hektisyydestä. Miettisen mukaan jopa kolmanneksella väestöstä voi jossain vaiheessa elämää olla purentaelimistön toimintahäiriön oireita, kuten bruksismia eli tahdosta riippumatonta puremalihasten toimintaa.

 ”Olen huomannut erityisesti nuoria aikuisia hoitaessani, että heidän kohdallaan potilasmäärissä on tapahtunut selkeä kasvu. Yleisin purentaelimistön toimintahäiriöstä kärsivä potilas on kuitenkin 35–50-vuotias nainen. Osittain tämä johtuu hormoneista, kuten estrogeenistä, joka voi vaikuttaa kivun säätelymekanismiin ja leukanivelen ja siihen liittyvien rakenteiden kehitykseen, korjaantumiseen ja aineenvaihduntaan”, protetiikkaan ja purentafysiologiaan erikoistunut hammaslääkäri Ossi Miettinen kertoo.

Hänen kokemuksensa perusteella naiset myös hakeutuvat herkemmin vastaanotolle ja ovat valveutuneempia hoidon suhteen.

Lue myös: Tarjan, 54, pahaan niskakipuun ei tepsinyt mikään hoito – sitten löytyi yllättävä apu särkyyn

Tunnista bruksismin oireet – yöpurenta voi näkyä poskissa

Bruksismia voi Miettisen mukaan esiintyä joko nukkuessa tai valveilla. Se voi olla rytmistä narskuttelua, staattista hampaiden yhteen puremista tai puremalihasten aktivoitumista ilman hammaskontaktia, mikä on harvinaisempaa.

Tarkkaa syytä bruksismille ja sen aiheuttamalle hampaiden narskuttelulle ja yöpurennalle ei tunneta, vaikka asiaa on tutkittu paljon.

”Vaivan ajatellaan olevan keskushermoston säätelemää toimintaa. Sille ei kuitenkaan ole mitään yksittäistä, selkeää syytä. Stressi on yksi merkittävä taustatekijä. Sen lisäksi geneettinen alttius, neurologiset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti sekä masennuksen ja ahdistuksen hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat edesauttaa vaivan syntyä ja lisätä oireilua. Lisäksi tupakoinnin ja alkoholin käytön on todettu lisäävän bruksismia etenkin yöaikaan”, Miettinen toteaa.

Säännöllisten hammastarkastusten lisäksi hammaslääkäriin on syytä hakeutua aina, jos kärsii suun ja leukojen alueen kiputilasta.

”Bruksismi diagnosoidaan potilaan kertomien esitietojen perusteella. Etenkin yöpurennassa on tyypillistä, että puremalihakset ja leukanivelet saattavat olla aamuisin hyvin jäykät, hampaissa voi tuntua arkuutta ja leukanivelissä korvan etupuolella jäykkyyttä. Bruksismista kärsivillä on usein nähtävissä poskien sisäpuolella molemmilla puolilla niin sanotut puruvallit purentatason kohdalla ja monesti kielen reuna on piparkakkumainen”, Miettinen kertoo.

Purentakiskot ovat bruksismin ensisijainen hoitomuoto. Nuori henkilö pitelee kasvojaan sängyssä.
Purentakiskot ovat paras hoitomuoto yölliseen bruksismiin, hammaslääkäri Ossi Miettinen sanoo. © iStockphoto

Purentakiskot rentouttavat lihaksia ja lievittävät oireita

Akryylimuovista valmistetut, ylä- tai alahampaisiin kiinnitettävät purentakiskot ovat purentaelimistön kivun ja toimintahäiriöiden ensisijainen hoitomuoto. Purentakiskot rentouttavat puremalihaksia ja suojaavat hampaita kulumilta. Etenkin bruksismin hoidossa purentakiskoja käytetään nykyään paljon.

”Purentakiskoja käytetään pääsääntöisesti yöllä. Niiden avulla pyritään suojaamaan hampaita ja luomaan suuhun optimaaliset olosuhteet yön ajaksi vähentämällä lihasaktiviteettia ja painetta leukanivelissä sekä estämällä hammaskontaktia luomalla tasaiset kontaktit vastahampaisiin.”

Purentakiskojen ohella tärkeässä roolissa purentaelimistön toimintahäiriöiden hoidossa ovat purentalihasten käsittely, kuten hieronta, venyttely sekä alaleuan liikeharjoitukset, ja ylipäätään asian tiedostaminen.

”Paras hoitomuoto unen aikana tapahtuvaan bruksismiin ovat purentakiskot. Valvebruksismin hoidossa tärkeässä roolissa on itsehavainnointi ja se, että tunnistaa hetket, jolloin alkaa purra hampaitaan yhteen. Huomaan itsekin, että saatan purra hampaita yhteen, kun teen tarkkuutta vaativaa mietintätyötä”, Miettinen kertoo.

”Vaikeissa tapauksissa hoitona käytetään botuliinitoksiinipistoksia, joiden avulla pystytään lamauttamaan purentalihaksia. Botuliinin vaikutusaika on yleensä 1–3 kuukautta. Vuoden hoidolla vaivasta voidaan päästä jo tehokkaasti eroon.”

Lue myös: Näin Botoxia käytetään migreenin ja bruksismin hoidossa – milloin pistoshoitoa kannattaa harkita?

Purentakiskot hammaslääkäristä, apteekista vai marketista?

Mittatilauksena omien hampaiden mukaan valmistetut purentakiskot maksavat yksityissektorilla noin 400–600 euroa. Julkisessa suun terveydenhuollossa hinta on jonkin verran pienempi.

 ”Purentakiskon hinta koostuu hammasteknisestä työstä, eli siitä, että hammasteknikko valmistaa purentakiskot sekä hammaslääkärin palveluista. Purentakiskon valmistus maksaa noin 200 euroa ja sen hinta on sama terveyskeskuksessa ja yksityisellä sektorilla”, Miettinen kertoo.

Apteekista ja marketeista on saatavilla edullisempia purentakiskoja, jotka maksavat noin 20–70 euroa. Pehmeästä materiaalista valmistetut kiskot muokataan omaan suuhun sopivaksi lämpimän veden avulla. Miettisen mukaan näistä niin sanotuista apteekkikiskoista voi olla apua akuutissa tilanteessa, kun odotetaan omien mittojen mukaan valmistettujen purentakiskojen valmistumista.

”Pitkäaikaiseen käyttöön en niitä suosittele, sillä niiden käyttöön liittyy riskejä. Edulliset kiskot voivat aiheuttaa muutoksia purennassa ja johtaa jopa purentalihasten toimintahäiriön pahenemiseen. Omien hampaiden mukaan valmistetut purentakiskot eivät muovaa purentaa toisenlaiseksi, siksi kannattaa aina ennemmin teettää kiskot omien mittojen mukaan”, Miettinen kehottaa.

Purentakiskot suojaavat hampaita jo ensimmäisestä yöstä lähtien, kun niitä käytetään.

 ”Yleensä puremalihasten toimintahäiriötä potevat potilaat alkavat 2–4 viikossa huomata purentakiskojen hyötyjä. Bruksismi on aaltoileva vaiva, eikä se välttämättä aiheuta jatkuvia oireita. Välissä voi olla vuosia, ettei se vaivaa ollenkaan, kunnes alkaa taas aktiivisempi kausi. Kiskoja voi käyttää silloin, kun oireita tuntuu olevan. Monesti purentakiskojen käyttämiseen tottuu niin, ettei osaa enää nukkua ilman niitä. Yleensä purentalihasten toimintahäiriön aiheuttamat vaivat vähentyvät, kun tullaan 70 vuoden ikään.”

Lue myös Anna.fi: Näkökulma: Minulle diagnosoitiin bruksismi ja sain purentakiskon – lopulta keksin keinon, jonka avulla pääsin eroon sekä kiskosta että hampaiden kiristelystä

Purentakiskon puhdistus onnistuu astianpesuaineella

Purentakiskot pestään juoksevalla vedellä aamuin illoin.

”Proteesiharja on paras pesuväline, koska se ei naarmuta kiskoa. Purentakiskot kannattaa pestä päivittäin astianpesuaineella. En suosittele hammastahnaa kiskojen pesemiseen, sillä siinä on sen verran hankaavia osia, että se voi naarmuttaa kiskoja. Apteekista saa proteesin puhdistukseen tarkoitettuja desinfiointiliuoksia, joita voi käyttää 2–3 kertaa kuukaudessa. Hyvä puhdistuskeino on laimea etikkavesiliuos, jossa on kaksi desilitraa vettä ja kaksi ruokalusikallista etikkaa”, Miettinen neuvoo.

Omien mittojen mukaan valmistettujen purentakiskojen mukana tulee yleensä säilytysrasia. Jos purentakisko on jatkuvassa käytössä, sitä voi säilyttää kuivana säilytysrasiassa. Mikäli kisko on pidempiä aikoja käyttämättä, se kannattaa kääriä kostutettuun talouspaperiin ja säilyttää hieman kosteana rasiassaan.

Purentakiskot valmistetaan yleensä akryylistä. Materiaali on hyvin kestävää, mutta tippuessaan kiskot voivat silti hajota. Miettinen neuvookin käsittelemään kiskoja varovasti, sillä lattialle tai lavuaariin tippuessaan ne saattavat haljeta reunasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yhä useampi narskuttelee tai puree hampaitaan yhteen öisin – auttavatko marketin purentakiskot?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.