Terveys

Suukipu voi johtua useasta syystä – tällaista on selittämätön suupolte, joka vaivaa erityisesti vaihdevuosi-ikäisiä naisia

Suukivun taustalla voi olla monia syitä elintavoista sairauksiin. Erityisesti vaihdevuosi-ikäisillä naisilla esiintyy kovaakin kipua aiheuttavaa suupoltetta, jonka syy on useimmiten tuntematon. Näin suukipua hoidetaan.

Suukipu voi olla hyvin monimuotoinen ongelma, sillä siihen saattaa liittyä monia tekijöitä samanaikaisesti. Aina suukivulle ei löydy mitään erityistä syytä.

”Paikallisia syitä suukipuun voivat olla haavaumat, kuten aftat, hammaskivi, hampaiden terävät reunat tai hammasproteesin aiheuttama hiivatulehdus. Hammaskipu on suun alueen kipuoireista kaikkein tavallisin. Myös leukanivelen lihasvaivat ja suun limakalvo-oireet voivat aiheuttaa suukipua”, listaa erikoishammaslääkäri Ossi Miettinen Hammas Hohteesta.

Suun kuivuus on yksi merkittävimmistä tekijöistä suukivun taustalla.

”Sylki puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua. Se estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille ja sillä on mikrobeja tappavia ominaisuuksia. Sylki suojaa limakalvoja tulehdukselta ja hampaita reikiintymiseltä. Kun kosteutus limakalvoilta puuttuu, limakalvo reagoi helpommin ärsytykseen ja tulehtuu helpommin.”

Miettinen kohtaa vastaanotollaan usein suun kuivuudesta kärsiviä potilaita.

”Vaiva on varsin yleinen etenkin ikääntyneillä ihmisillä. Suun kuivuminen voi johtua esimerkiksi lääkityksestä, suuhengityksestä, vaihdevuosista, raskaudesta, suun kasvaimista tai syövistä”, Miettinen kertoo.

Suukipu voi johtua niin elintavoista kuin sairaudestakin

Monet asiat voivat kuivattaa tai vaurioittaa suun limakalvoja ja siten aiheuttaa kipua. Esimerkiksi tupakointi, alkoholinkäyttö, kuuma ja voimakkaasti maustettu ruoka sekä alkoholipohjaisten suuvesien ja imeskelytablettien jatkuva käyttö voivat altistaa suukivulle.

Joskus suukivun taustalla voi olla autoimmuunitauti punajäkälä, joka aiheuttaa haavaumia suuhun. Myös reumasairaus Sjögrenin oireyhtymä, raudanpuuteanemia tai harvemmin ruoka-aineallergia voivat olla suukivun takana.

Karttakieleksi kutsuttu oire voi sekin aiheuttaa kielen alueen kipua ja kirvelyä. Karttakielessä kielen pinnalle tulee epäsäännöllisiä, sileitä, punaisia laikkuja, jotka voivat olla arkoja. Karttakielen syy on tuntematon, mutta sen aiheuttajana voi olla esimerkiksi punajäkälä, hiivasieni, suun kuivuus tai vitamiinien ja hivenaineiden puutostila. Karttakielen kirvely voi myös liittyä tiettyihin ruoka-aineisiin.

”Karttakieli on hyvin monella täysin oireeton, mutta se saattaa myös muuttaa muotoaan. Mekanismille ei ole mitään tutkittua syytä tai tietoa sen synnystä.”

Lue myös: Eija kärsi hurjista oireista 25 vuotta ennen kuin sai diagnoosin Sjögrenin syndroomasta: ”Olin valtavan helpottunut, ­­että oireilleni oli selitys”

Suupolte on naisilla seitsemän kertaa yleisempää kuin miehillä

Suupolte eli burning mouth -syndrooma viittaa tavallisesti itsenäiseen idiopaattiseen eli muusta sairaudesta tai tilasta riippumattomaan oireeseen, jonka syy on useimmiten tuntematon. Monesti suupoltteelle ei löydy mitään selittävää tekijää.

”Suupolte ilmenee suun limakalvojen polttavana kirvelynä, ja sitä esiintyy useimmiten kielen kärjessä ja huulissa. Suupoltteeseen liittyvä kipu voi olla kovaakin ja pahenee yleensä iltaa kohden. Oireet saattavat kuitenkin helpottua itsestään ajan myötä”, Miettinen toteaa.

Suupoltetta on todettu esiintyvän suomalaisilla aikuisilla seitsemällä prosentilla väestöstä, mutta vain kymmenesosalla heistä kipu on kroonista ja jatkuvaa.

”Suupolte on naisten vaiva, sillä naisilla se on seitsemän kertaa yleisempi kuin miehillä. Suupolte puhkeaa tavallisesti vaihdevuosien yhteydessä. Yleisimmin hoitoon hakeutuva potilas on keski-ikäinen nainen.”

Suuveden annostelua.
Alkoholipohjaiset suuvedet voivat jatkuvassa käytössä ärsyttää suun limakalvoja ja jopa laukaista suupoltteen.

Useimmiten suupolte on aaltoilevaa ja saattaa olla pitkiäkin aikoja poissa, kunnes uusii.

”Idiopaattiseen suupolteoireyhtymään ei ole selkeää yksittäistä hoitomuotoa tai lääkettä, ja siksi hoito jääkin potilaskohtaisesti hoitavan lääkärin päätettäväksi. Siitä kärsivän kannattaa ainakin välttää limakalvoja ärsyttäviä tekijöitä, kuten sitrushedelmiä ja mausteista ruokaa. Säännöllisesti käytettynä alkoholipohjaiset suuvedet ärsyttävät limakalvoja, joten suuvesien jatkuva käyttö voi jopa laukaista suupoltteen.”

Idiopaattisen suupoltteen lisäksi on olemassa sekundaarista suupoltetta, jonka taustalla on limakalvosairaus, esimerkiksi punajäkälä.

Suukivun syy kannattaa aina selvittää

Suukipu on oire, jonka syy tulisi aina selvittää lääkärissä.

”Mikäli suussa on kipua, kannattaa hakeutua lääkäriin selvittämään, onko kyse yleissairaudesta, suun alueen sairaudesta tai jostain vakavammasta. Kivun aiheuttaja on tärkeää tunnistaa, sillä esimerkiksi suun ja kielen alueen syövät ovat ennusteeltaan huonoja, joskin ne ovat hyvin harvoin suukivun taustalla.”

Suupolte on Miettisen mukaan harvemmin vaarallinen oire.

”Jos diagnoosin on saanut jo aiemmin ja oire on itselle tuttu, ei lääkäriin tarvitse kiirehtiä, mutta jos suukipu tai suupolte alkaa uutena oireena yllättäen, sen syy kannattaa ilman muuta selvittää lääkärissä.”

Lue myös Anna.fi: Kipeä afta suussa? Syy saattaa löytyä vanhasta hammasharjastasi

Suukivun hoito valitaan aiheuttajan mukaan

Suukipua hoidetaan aina potilaskohtaisesti ja vaivan aiheuttajan mukaan. Jos kivun taustalla ovat hammasperäiset syyt, kuten reikä hampaassa, hammaskivi tai hampaiden terävät reunat, ne hoidetaan kuntoon hammaslääkärin vastaanotolla.

Jos kipu johtuu lihasperäisistä syistä, voidaan hoitona käyttää esimerkiksi purentalihasten hierontaa tai bruksismin hoidossa käytettäviä purentakiskoja.

”Kipua voidaan hoitaa limakalvoille laitettavalla kipugeelillä, särkylääkkeillä sekä tarvittaessa pienillä annoksilla masennuslääkettä. Nämä hoitotavat voivat toimia myös suupoltteeseen. Jos kivun taustalla on vitamiinipuutos, se voidaan hoitaa vitamiineilla tai hivenaineilla. Jos taas kivun aiheuttajaksi epäillään vaihdevuosia, sitä voidaan hoitaa hormonikorvaushoidolla”, Miettinen sanoo.

Jos suukipu johtuu suun kuivuudesta, olisi hyvä pyrkiä edistämään syljen eritystä.

”Suun kuivuus on hyvin yleinen ongelma etenkin vanhemmilla ihmisillä, sillä ikääntyessä syljen eritys vähenee. Imeskelytableteista ja suuta kosteuttavista tuotteista voi olla apua suun kostuttamisessa. Tehokas kotikonsti kuivien limakalvojen kosteutukseen on oliiviöljy, jota annostellaan lusikalla suoraan limakalvoille”, Miettinen neuvoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suukipu voi johtua useasta syystä – tällaista on selittämätön suupolte, joka vaivaa erityisesti vaihdevuosi-ikäisiä naisia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.