Terveys

Miten turvotus pois? Ehkäise vaiva ja paranna oloasi helposti kotikonstein

Turvotus on yleinen riesa, joka vaivaa etenkin juhlakaudella, jolloin nautitaan tavallista raskaampaa, suolaista ruokaa. Turvotusta voi onneksi helpottaa kotikonstein.

Edellinen ilta venähti pitkäksi, ja peilistä katsovat aamulla silmien sijaan valtaisat silmäpussit. Miten juhlimisen aiheuttama turvotus lähtee pois? Kokosimme yhteen kotikonstit.

Mistä turvotus johtuu?

Turvotus syntyy, kun ihonalaisten solujen väliin pääsee kertymään nestettä. Esimerkiksi suolainen ruoka ja huonosti nukuttu yö näkyvät helposti silmäpusseina, ja mahdollisesti koko kasvojen pöhöttyneenä ilmeenä.

Turvotus pois: Silmäpussit kuriin

Jos silmäpussit jo vaivaavat, niitä voi kutistaa kylmien lusikoiden tai viilennettyjen teepussien avulla.

Tee näin: Kylmennä lusikoita tai kosteita kamomillateepusseja hetki pakastimessa ja aseta ne silmille. Anna vaikuttaa vartin verran. Viimeistele hoito viilennetyllä silmänympärysvoiteella. Varo käyttämästä liikaa voidetta, sillä myös silmänympärysvoide voi turvottaa.

Silmäpusseihin voi vaikuttaa myös lymfaterapian avulla. Silmänympärysaluetta painellaan ja taputellaan hyvin kevyesti aloittaen silmän sisänurkasta kohti ulkoreunaa. Kova paine voi puolestaan vain lisätä turvotusta.

Voiko silmien turvotusta ehkäistä?

Turvotusta voi ehkäistä jonkin verran noudattamalla terveellisiä elintapoja ja muistamalla muutaman asian:

Turvotus vaivaa usein juhla-aterian jälkeen.

Miksi vatsa turpoaa?

Vatsan turpoaminen kertoo yleensä kaasun kerääntymisestä. Tämä on monelle tuttua esimerkiksi joulupöydästä, jolloin istutaan pitkiä aikoja raskaan aterian äärellä. Turvotus pahenee yleensä päivän mittaan, ja se voi äityä jopa niin pahaksi, että aamulla puetut housut tuntuvat iltaan mennessä liian piukoilta.

Myös tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa turvotusta, esimerkiksi runsas palkokasvien syönti voi turvottaa vatsaa.

Mikä auttaa vatsan turvotukseen?

Liikunta on paras lääke, joka laittaa kaasut liikkeelle. Jos vatsa turpoaa kuin ilmapallo, kannattaa lähteä kevyelle kävelylle, vaikka olo olisikin epämukava. Myös joogan kaltaiset lajit auttavat turvotukseen, sillä venytykset ja asentojen vaihtelu auttavat kaasua poistumaan.

Voiko vatsan turvotusta ehkäistä?

Jos tiedät jonkun ruoka-aineen aiheuttavan sinulle turvotusta, sen välttäminen voi olla kannattavaa. Etenkin pavut, herneet, kaali, sipuli ja ruisleipä aiheuttavat monille vatsan turpoamista. Nauti kuitenkin runsaasti kuitua ja juo tarpeeksi vettä.

Liian suuret annokset voivat aiheuttaa turvotusta eli ruoka kannattaa nauttia pieninä annoksina yhden ison aterian sijaan. Etenkin raskas ruoka aiheuttaa vatsan turpoamista, sillä rasva hidastaa mahalaukun tyhjenemistä.

Jos sinulla on taipumusta turvotteluun, apteekin entsyymivalmisteista voi olla apua. Ne pilkkovat ruoan helpommin imeytyväksi, ja vähentävät kaasun muodostusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten turvotus pois? Ehkäise vaiva ja paranna oloasi helposti kotikonstein

Jatta

Olipa turha juttu turvotuksen hoidosta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.