Terveys

Yllättävän moni heivaa käyttämättömät lääkkeet roskikseen tai viemäriin – näin teet ekoteon ja hävität lääkejätteen oikein

Vesistöjen kannalta ei ole samantekevää, miten vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet hävitetään. Joka kymmenes suomalainen ei palauta lääkkeitä apteekkiin, kuten kuuluisi.

Miten vanhojen lääkkeiden hävitys tapahtuikaan oikeaoppisesti? Roskikseen, lavuaariin tai vessanpönttöön lääkkeet eivät missään tapauksessa kuulu – sieltä niiden jäämiä päätyy ympäristöön, etenkin järviin, jokiin ja Itämereen, missä ne vaurioittavat vesistöjen herkkää ekosysteemiä.

Lääkejäämien on todettu esimerkiksi haittaavan kalojen lisääntymistä, vaikuttavan niiden käytökseen sekä kertyvän kalojen sisäelimiin. Lääkejäämät luonnossa voivat myös lisätä mikrobilääkkeille vastustuskykyisten bakteerien määrää eli antibioottiresistenssiä.

Sisävesissä lääkepäästöt laimenevat Itämerta paljon pienempään vesimassaan. Lääkejäämien haittavaikutukset voivat siksi toteutua järvissä ja joissa jo paljon aikaisemmin kuin Itämeressä.

Lue myös: Antibiootteja ei saa ottaa ”varmuuden vuoksi” – käytä oikein ja ehkäise superbakteerien leviämistä

Lääkkeiden hävitys – etenkin nuorilla ja miehillä parantamisen varaa

Lääkkeitä hävitetään edelleen väärin. Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus paljasti, että noin kymmenen prosenttia suomalaisista ei palauta vanhaksi jääneitä tai käyttämättömiä lääkkeitä oikeaan paikkaan eli apteekkiin. Tutkimuksen mukaan muita useammin lääkkeitä hävittävät väärin miehet, alle 35-vuotiaat sekä yksin asuvat.

Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelujen eli HSY:n kyselyssä eniten petrattavaa lääkejätteiden hävittämisessä oli nuorilla. Kyselyssä nuoresta ikäryhmästä (16–30-vuotiaat) 14 prosenttia kertoi heittävänsä lääkkeet ensisijaisesti sekajätteeseen ja 4 prosenttia ilmoitti laittavansa ne viemäriin. Nuoret säilyttävät käyttämättä jääneitä lääkkeitä muita enemmän kotona ja palauttavat niitä vähiten tunnollisesti apteekkiin.

Lisäksi 16–30-vuotiaat kokivat lääkkeiden oikeanlaisen hävittämisen liian työlääksi. HSY:n kyselyssä naiset olivat miehiä selvästi hanakampia viemään lääkejätteet apteekin kierrätyspisteeseen. Kyselyyn vastasi vuodenvaihteessa 2021–2022 noin tuhat 16–65-vuotiasta pääkaupunkilaista.  

Henkilö pitelee muovipussia, jossa on lääkkeitä foliopakkauksissa.
Ruiskuja ja neuloja lukuun ottamatta lääkkeet palautetaan apteekkiin muovipussissa. Pakkaa nestemäiset lääkkeet, jodi, sytostaatit ja elohopeakuumemittarit kukin omiin pusseihinsa. Muut lääkkeet voi palauttaa samassa pussissa.

Lääkejäämät kulkevat läpi vedenpuhdistamoista

Lääkejäämien kuormasta vesistöissä ei ole tarkkaa tietoa, mutta yksittäisten lääkeaineiden vuosikuormia on sen sijaan tutkittu.

Esimerkiksi tulehduskipulääke diklofenaakkia päätyy Suomessa jätevedenpuhdistamoille arviolta noin 800 kiloa vuodessa – ja tuosta määrästä edelleen vesistöihin noin 700 kiloa. Diklofenaakkipäästöt ovat esimerkki siitä, että nykyisenkaltaiset vedenpuhdistamot eivät kykene tarpeeksi tehokkaasti saamaan kiinni lääkejäämiä.

Onko siis samantekevää, miten lääkkeensä kierrättää – päätyyhän myös virtsan ja ulosteen mukana lääkkeiden aineenvaihduntatuotteita lopulta luontoon? Näin kyynisesti ei kannata ajatella. Apteekkiin viety lääkejäte on varmuudella poissa vesistöistä, kun taas muulla tavalla hävitetty lääkejäte ei.

Lue myös Anna.fi: Käytettyjä paristoja ei kannata säilyttää kotona miten tahansa – erityisesti tietyt paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin

Vanhojen lääkkeiden palautus apteekkiin – näin se käy

Turvallisin tapa päästä eroon lääkejätteistä on viedä ne apteekin lääkekeräyspisteeseen, johon lääkkeet voi palauttaa maksutta. Lääkejätteet on määritelty vaarallisiksi jätteiksi, ja apteekeista ne toimitetaan Riihimäelle, Fortumin jätteenkäsittelylaitokseen. Siellä lääkejäte poltetaan yli 1 300 asteen lämpötilassa, ja samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä.

Läpipainopakkauksessa olevia tabletteja ja kapseleita ei tarvitse irrottaa folioliuskasta, vaan liuskat voi viedä pussissa apteekin keräyspisteeseen. Samaan pussiin voit pakata irtonaiset pillerit ja tabletit, lääkevoiteet, lääkelaastarit, aerosolit ja inhalaattorit. Käytetyt lääkelaastarit sisältävät lääkejäämiä, joten nekin palautetaan apteekkiin.

Palauta omissa erillisissä pusseissaan nestemäiset lääkkeet pullossaan, jodi alkuperäispakkauksessaan, sytostaatit sekä elohopeakuumemittarit. Ruiskut ja neulat palautetaan läpäisemättömässä purkissa tai pullossa.

Lääkkeettömät perusvoiteet, ravintolisät ja muut luontaistuotteet kuormittavat apteekkeja turhaan – hävitä ne sekajätteen mukana.

Juttua varten on haastateltu tutkija Lauri Äystöä Suomen ympäristökeskuksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yllättävän moni heivaa käyttämättömät lääkkeet roskikseen tai viemäriin – näin teet ekoteon ja hävität lääkejätteen oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.