Terveys

Hengenvaarallinen verenmyrkytys eli sepsis on tärkeää tunnistaa ajoissa – ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Sepsis eli verenmyrkytys alkaa tavallisesti suusta, iholta tai virtsateistä. Mistä oireista verenmyrkytyksen tunnistaa?

Sepsikseen eli verenmyrkytykseen voi sairastua kuka tahansa. Ikä ja perussairaudet lisäävät sairastumisriskiä, mutta verenmyrkytys voi iskeä myös perusterveeseen ihmiseen. 

”Sepsis on aina äärimmäisen vakava tila. Jos infektion aiheuttamaa elimistön reaktiota ei tunnisteta ajoissa ja hoideta, se voi johtaa verenpainetta laskevaan septiseen shokkiin, monielinvaurioon ja kuolemaan”, kertoo konsultoiva kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Simo Nikkari Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Sepsis tarkoittaa, että verenkierrossa on bakteereita ja sairastuneen yleiskunto on voimakkaasti heikentynyt. Sepsis voi olla myös viruksen, sienen tai parasiitin aiheuttama.

Sepsis itsessään ei tartu, mutta mikrobin aiheuttama primääritauti voi olla tarttuva.

Lue myös: Verenmyrkytys vei Tanjalta, 48, etusormen ja kyvyn neuloa – sormiproteesin myötä neulomisen ilo palasi

Mikä aiheuttaa verenmyrkytyksen?

”Yleisimmät sepsiksen aiheuttajat perusterveillä ovat virtsatietulehdus ja ihohaavat. Iäkkäämmillä henkilöillä sepsis saa usein alkunsa hengitystieinfektiosta”, Nikkari sanoo. 

Sepsiksen voi saada myös koiran puremasta. Siksi puremahaava kannattaa aina puhdistaa hyvin ja samalla tarkistaa, että jäykkäkouristusrokote on voimassa. 

”Koiran pureman takia on syytä herkästi hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos tuntuu, ettei haavan puhdistaminen onnistu tai haava on tulehtunut”, Nikkari kehottaa. 

Vereen kulkeutuu elimistön omia bakteereita suun limakalvoilta, iholta tai mahasuolikanavasta. Terveellä ihmisellä maksa ja perna puhdistavat nämä bakteerit tehokkaasti.

”Jos suun terveys ei ole kunnossa ja suussa on käynnissä tulehdustila, se voi lisätä sepsikseen sairastumisen riskiä.”

Sepsiksen voi saada myös toissijaisena infektiona. Silloin elimistössä on valmiiksi infektiokeskus, josta bakteeri lähtee leviämään verenkierron mukana.

”Tällaisia infektioita voivat olla keuhkokuume, sydämen sisäkalvon tulehdus tai streptokokkibakteerin aiheuttama ihoruusu. Sairaalahoidon aikana sepsis voi lähteä liikkeelle laskimoon asetetusta kanyylistä.”

Lue myös: Verenmyrkytys johti jalan amputoimiseen – Satu, 54, tajusi, ettei amputaatio ole maailmanloppu

Millaisia ovat sepsiksen eli verenmyrkytyksen oireet?

Sepsiksen eli verenmyrkytyksen oireet vaihtelevat sen aiheuttajasta, infektioreitistä ja sairastuneen henkilön yleiskunnosta riippuen.

Tyypillisiä verenmyrkytyksen oireita ovat nopeasti nouseva horkkamainen kuume ja heikentynyt yleiskunto.

Verenmyrkytys voi olla kuumeeton etenkin iäkkäämmillä ihmisillä, joilla on yleissairauksia. Tällöin siihen liittyy yleensä sekavuutta, ripulia ja oksentelua.

Vakavassa sepsiksessä sairastunut kärsii useamman tärkeän elimen toiminnan häiriöstä, vaarallisesta verenpaineen laskusta, keuhkojen toiminnan heikentymisestä ja siitä johtuvasta hapenpuutteesta. 

Verenmyrkytys oireet ja hoito. Kuvassa kuumemittari.
Horkkamainen kuume on yksi sepsiksen eli verenmyrkytyksen yleisimmistä oireista. Iäkkäillä ihmisillä verenmyrkytys voi olla myös kuumeeton. © iStockphoto

Verenmyrkytys eli sepsis: Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Sepsikseen voi sairastua kuka tahansa. Sen todennäköisyys on suurempi alle yksivuotiailla ja ikäihmisillä. Lisäksi riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on pitkäaikaissairaus, kuten diabetes, munuais-, sydän- tai keuhkosairaus, immuunivajaus tai syöpä. Sairaala- ja tehohoito lisäävät myös sepsisriskiä.

”Perinnölliset tekijät voivat vaikuttaa infektioherkkyyteen. Jos sydämen läppä on vaurioitunut synnynnäisesti tai elämän varrella, se voi altistaa sepsikselle”, Nikkari muistuttaa.

Lisäksi sepsis itsessään altistaa sepsikselle, eli aikaisemmin sairastettu sepsis on riskitekijä. Jos sepsiksen taustalla on jokin pitkäaikaissairaus tai esimerkiksi sydämen läppävika, sepsis voi uusia, jos taustalla vaikuttavaa syytä ei kyetä poistamaan.

Sepsistä voi ennaltaehkäistä huolehtimalla suositusten mukaisista rokotteista, hyvästä käsi- ja suuhygieniasta, ihohaavojen huolellisesta puhdistamisesta ja hoitamisesta ja pitkäaikaisten sairauksien hoitamisesta. Hyvä yleiskunto ja terveellisten elintapojen noudattaminen auttavat myös. 

Lue myös Seura.fi: Verenmyrkytys iski täydellä voimalla – Anna-Greta Tiiran kunto heikkeni nopeasti: ”Tuntui, että soluni hajoavat”

Sepsiksen hoito on vaativaa ja siitä toipuminen vie aikaa

Maailmanlaajuisesti sepsis on iso ongelma. WHO:n raportin mukaan sepsistapauksia todettiin vuonna 2017 lähes 50 miljoonaa ja sepsikseen liittyviä kuolemia kaikkiaan 11 miljoonaa. Määrä kattaa lähes 20 prosenttia kuolemista maailmanlaajuisesti. Lähes puolet näistä tapauksista on todettu lapsilla.

”Sepsis on vakava ja henkeä uhkaava sairaus, mutta Suomessa sen riskit ovat hyvin toisenlaiset kuin kehittyvissä maissa. Suomessa sepsis ei ole yleinen lasten tauti, mutta sitä täytyy osata epäillä, koska toisaalta infektiot ovat lapsilla yleisiä”, Nikkari toteaa.

Suomessa todetaan veriviljelyissä bakteereita verenkierrossa vuosittain keskimäärin yli 15 000 kertaa. Yli 70 prosentissa tapauksista sepsis todetaan yli 65 vuotta täyttäneellä ja 98 prosentissa tapauksista aikuisella.

Verenmyrkytykseen sairastuneista potilaista kuoli aikaisemmin jopa 80 prosenttia. Nykyään sairastuneista noin 15 prosenttia menehtyy. Ennusteeseen vaikuttaa infektion aiheuttanut mikrobi, sairastuneen ikä, terveys ja muut oheissairaudet sekä se, mistä sepsis on saanut alkunsa.

”Sepsis voi olla kohtalokas perusterveellekin, mutta tilastollisesti perussairaudet kasvattavat riskiä vakavaan sepsikseen, jossa ennuste on huonompi”, Nikkari tietää.

Sepsiksen hoito tapahtuu aina sairaalassa. Diagnosoinnissa keskeisessä asemassa on veriviljelynäytteen tutkiminen ja alkuperäisen tulehduspesäkkeen paikantaminen. Sepsiksestä toipuminen vaatii aikansa ja riippuu paljolti infektion lähteestä.

”Sepsiksen hoito on vaativaa. Potilaalle annetaan suonensisäisiä antibiootteja ja nesteytystä. Ennuste paranee, jos hoitotoimenpiteet päästään aloittamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.”

Kuntoutus aloitetaan jo sairaalassa ja hoidon kesto vaihtelee yleensä 1–10 viikkoon. Vuodeosastohoito kestää tavallisesti 2–4 viikkoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hengenvaarallinen verenmyrkytys eli sepsis on tärkeää tunnistaa ajoissa – ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.