Hyvinvointi

Torjuu diabetesta, suojaa sydäntä – supermauste kurkuman 10 terveyshyötyä

Kurkuma on aasialaisista ruoista tuttu mauste, joka voi ehkäistä sydänsairauksia, syöpää ja Alzheimerin tautia. Selvitimme, miksi kurkumaa kannattaa syödä ja miten sitä käytetään.

Kurkuma on inkiväärinsukuinen kasvi, jonka juuresta tehty jauhe on antaa currylle ja muille aasialaisille mausteseoksille keltaisen värin. Aromikas mauste on osoittautunut myös terveyspommiksi.

Listasimme kurkuman 10 tutkittua terveyshyötyä:

1. Kurkuma ehkäisee diabetesta

Thaimaalaisen tutkimuksen mukaan kurkuma voi estää kakkostyypin diabeteksen puhkeamisen. Tutkimukseen osallistui 119 henkilöä, joilla oli kohonnut verensokeri ja diabetesriski. He söivät kuukauden ajan kurkumatabletteja, verrokkiryhmäläiset taas lumelääkettä.

Kurkumaa syöneiden haima alkoi tuottaa paremmin insuliinia, eikä kukaan sairastunut koeaikana diabetekseen. Sen sijaan yli 10 prosenttia verrokkiryhmästä sairastui. Tutkijat arvelevat, että kurkuma suojaa haimaa vaurioilta, jotka heikentävät insuliinintuotantoa ja altistavat diabetekselle.

2. Torjuu matala-asteista tulehdusta

Kehno ruokavalio ja liikkumattomuus altistavat kehon matala-asteiselle tulehdustilalle. Tulehdus aiheuttaa keskivartalolihavuutta ja kakkostyypin diabetesta. Sen uskotaan olevan yhteydessä myös syöpään, Alzheimerin tautiin ja sydänsairauksiin.

Kurkuman juuren sisältämä kurkumiini on tulehdusta torjuva aine. Tutkimusten mukaan kurkuma voikin ehkäistä matala-asteisen tulehduksen syntymistä. Liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota ei silti kannata unohtaa.

3. Kurkuma alentaa kolesterolia

Tutkijat huomasivat jo 1990-luvulla, että kurkuma vähentää huonon LDL-kolesterolin tuotantoa ja estää sen imeytymistä suolistoon. Kurkuma näyttäisi myös lisäävän sepelvaltimotautia torjuvan hyvän HDL-kolesterolin määrää.

4. Saattaa suojella sydänkohtaukselta

Matala-asteinen tulehdus ja korkea kolesteroli altistavat sydän- ja verisuonisairauksille. Kurkuma auttaa torjumaan molempia riskejä ja voi näin ehkäistä sydänkohtauksia, sepelvaltimotautia ja aivoinfarkteja.

Tutkimukset osoittavat, että kurkuman syöminen voi ehkäistä myös sydämen liikakasvua, joka aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.

5. Voi helpottaa masennusta

Masentuneiden kehon on huomattu olevan usein matala-asteisessa tulehdustilassa. Tulehdus vähentää mielialahormoni serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa.

Australialaistutkimuksessa huomattiin, että kurkumatabletteja syöneiden masennuspotilaiden mieliala kohosi kuukauden käytön jälkeen. Tuloksen uskotaan johtuvan piilevän tulehduksen talttumisesta ja mielihyvähormonien tuotannon elpymisestä.

kurkuma

6. Voi torjua syöpää

Cancer Research UK -julkaisussa esiteltyjen tutkimusten mukaan kurkumalla on syöpää torjuvia ominaisuuksia. Se voi jopa pienentää syöpäkasvaimia. Parhaiten kurkuma näyttäisi tehoavan rinta-, suolisto-, vatsa- ja ihosyöpään.

Aiheesta tarvitaan lisätietoa, sillä osa tutkimuksista on tehty hiirillä, ja tutkittujen joukko on ollut suppea. Kiinnostavaa on se, että monet syövät ovat harvinaisempia Aasiassa, missä kurkumaa nautitaan runsaasti.

7. Voi ehkäistä Alzheimeria

Kehossa on luonnostaan beeta-amyloidia, joka on viruksia ja bakteereja torjuva proteiini. Aineesta muodostuvan plakin kertyminen aivoihin aiheuttaa Alzheimerin tautia. Tutkimusten mukaan kurkuma voi hajottaa amyloidiplakkikertymiä ja torjua Alzheimeria.

Tämäkin kurkuman terveysvaikutus vaatii lisätutkimuksia. Tuloksia esitelleen Alzheimer´s Society -sivuston artikkeli kuitenkin muistuttaa, että paljon kurkumaa syövät aasialaiset sairastavat Alzheimeria eurooppalaisia vähemmän.

8. Rauhoittaa ärtyneen vatsan

Mausteiden voisi kuvitella ärsyttävän vatsaa. Kurkuma voi kuitenkin ehkäistä närästystä, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Kurkumiini nimittäin tehostaa ruokaa sulattavan sappinesteen erittymistä ja sapen toimintaa.

9. Kurkumavesi raikastaa suun

Suun bakteerikasvusto aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Kurkuma on luonnollinen suunraikastaja, sillä se tuhoaa bakteereja. Lasillinen kurkumavettä ruokailun jälkeen puhdistaa suun ja vähentää bakteerien kasvua.

10. Kurkuma puhdistaa haavat

Kurkuman antibakteeriset ominaisuudet edistävät haavojen parantumista. Jos tarjolla ei ole desinfiointiainetta, voit tehdä haavanpuhdistusaineen teelusikallisesta kurkumajauhetta ja vedestä.

Hiero tahna haavaan ja tyrehdytä verenvuoto laastarilla tai siteellä. Muista kuitenkin puhdistaa haavaa myös vedellä ja pidä iho kuivana.

marokkolainen jauhelihapata

Näin käytät kurkumaa

Turvallinen annos kurkumajauhetta on kaksi teelusikallista päivässä. Kurkumatabletteja syöville ei suositella yli 3 gramman päiväannosta, sillä kurkuman yliannostus voi aiheuttaa sydänoireita, vatsakipua ja sappivaivoja.

Hyödynnä kurkumaa sisältävät reseptit:

Aurinkoinen broilerikeitto

Paahdettua kukkakaalia intialaisittain

Mausteinen linssipata

Marokkolainen jauhelihapata

Lue lisää terveydestä:

Terve suolisto lisää hyvinvointia – näin hoidat bakteerikantaasi

Alle 50-vuotiaan sydänkohtaus on yllätys – näin se oireilee

Kolesteroli kuriin kotikonstein

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla

Kakkostyypin diabetes hallintaan ruokavaliolla

Lähteet: Alzheimer´s SocietyAmerican Diabetes Association, Authority Nutrition, Cancer Research UKHealthline, NCBI, Psychiatry Advisor, University Health News, Web MD

Kommentoi

Kommentoi juttua: Torjuu diabetesta, suojaa sydäntä – supermauste kurkuman 10 terveyshyötyä

Ruska Myrsky

Lähes jokaisesta väitteestä puuttuu tieteellinen vertaisarvioitu lähdeviite.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.