Uniapnea voi aiheuttaa infarktin – 10 piilevästä apneasta varoittavaa oiretta

Yölliset hengityskatkokset estävät aivoja ja elimistöä saamasta happea. Aamun kurkkukipu ja yöhikoilu voivat varoittaa uniapneasta, joka altistaa sydän- ja aivoinfarkteille.

Uniapnealla tarkoitetaan yöllisiä hengityskatkoksia. Nielun lihakset veltostuvat unen aikana, jolloin ylähengitystiet ahtautuvat. Tämä aiheuttaa kuorsausta ja hengityskatkoksia.

Aivot eivät saa hengityskatkoksen aikana happea ja verenpaine nousee. Ihminen havahtuu yleensä katkokseen ja korahtaa, vaikka hän ei muistaisi aamulla heränneensä.

Uniapnea on vakava terveysriski

Univaje, verenpaineen nousu ja aivojen hapenpuute lisäävät vakavien sairauksien riskiä. Näitä ovat esimerkiksi 2-tyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, infarktit ja muistisairaudet.

Kun uni katkeilee, olo on päivällä puuroinen ja havainnointikyky heikentyy. Tämä lisää myös liikenneonnettomuuksien ja työtapaturmien riskiä.

Uniapneaa sairastava ei aina tiedä oireistaan, jos hänellä ei ole unikaveria, joka heräisi kuorsaukseen. Oireet ovat myös vaihtelevia, jolloin ne voidaan yhdistää stressiin, elintapoihin tai kaamosväsymykseen.

Uniapneasta varoittavat oireet:

  1. Tukehtumisen tunteeseen herääminen
  2. Suun kuivuus ja kurkkukipu aamulla
  3. Päänsärky aamulla
  4. Yöllinen hikoilu
  5. Yöllinen virtsaamisentarve ja vessaan heräily
  6. Voimakas päiväväsymys
  7. Korkea verenpaine
  8. Masennus
  9. Apaattisuus ja aloitekyvyttömyys
  10. Muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet

Hoikka ja nuorikin voi sairastaa

Vähintään 300 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan uniapneaa. Yleisin riskitekijä on ylipaino, joka aiheuttaa nielun ja hengitysteiden ahtautumista.

Sairaus ei kuitenkaan johdu aina ylipainosta. Ikä veltostuttaa kudoksia, joten normaalipainoisenkin nielu voi ahtautua unen aikana. Myös rakenteellisesti ahdas nielu ja pieni leuka lisäävät uniapneariskiä. Lapsikin voi kärsiä yöllisistä hengityskatkoista, jos hänellä on ahdas nielu.

Apua dieetistä ja unimaskista

Uniapnea diagnosoidaan tarkastelemalla oireita, tutkimalla hengitysteiden rakennetta ja elimistön toimintaa unen aikana. Tutkimuksessa mitataan esimerkiksi veren happipitoisuutta, verenpainetta ja nukkujan liikkeitä. Tiedot kerätään usein kotiin lainattavalla laitteella, joskus uniklinikalla.

Hoito riippuu sairauden vaikeudesta. Lievässä uniapneassa hengityskatkoja on tunnin aikana 5−15, keskivaikeassa 16−30 ja vaikeassa yli 30. Lievää uniapneaa helpottaa usein ylipainon pudottaminen ja tupakoinnin lopettaminen. Myös kuorsauskisko, joka estää kieltä valumasta nieluun, voi helpottaa oireita.

Jos ylipainoa ei ole tai uniapnea on keskivaikea tai vaikea, ensisijaisena hoitona käytetään ylipainehengityshoitoa eli CPAP:ta. Kasvoille asetetaan yöksi nenämaski, jonka kautta hengitetään pienellä yläpaineella. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumista, vaikka laite ei poista sairautta.

Jos CPAP-hoito ei jostain syystä onnistu, oireita voidaan helpottaa nenää avaavalla tai leukoja eteenpäin tuovalla leikkauksella. Leikkauksia pyritään tekemään nykyään harvemmin ja ensin kokeillaan muita hoitokeinoja.

Uniapneaan voi liittyä muita sairauksia

Uniapneassa on usein kyse monesta toisiinsa liittyvästä ja toisiaan voimistavasta sairaudesta. Hengityskatkokset altistavat sydän- ja verisuonisairauksille. Univaje häiritsee myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Tämä lisää keskivartalolihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja 2-tyypin diabeteksen riskiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta nostaa usein painoa ja samalla voi kehittyä uniapnea.  Aikuisiän diabeteksen oireet muistuttavat uniapneaa, ja monella diabeetikolla on apnea. On tärkeää, että uniapneatutkimuksessa mitataan myös verensokeri- ja kilpirauhasarvot, jotta potilas saa oikeanlaista hoitoa.

 

Lähteet: Hengitysliitto, Kilpirauhasliitto, Käypä hoito, Terveyskirjasto, Uniapnea.fi

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uniapnea voi aiheuttaa infarktin – 10 piilevästä apneasta varoittavaa oiretta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X