”Tarjoilija, saisinko kupin kovaa teetä?” pyydettiin kieltolain aikaan ravintolassa

Perinteikkäimpien ravintoloiden historia ulottuu Suomessa 1800-luvun alkupuolelle. Vuosikymmenten varrella niissä on
tapahtunut paljon mutta muuttunut vähän.

Teksti Artemis Kelosaari

Kuvat Artemis Kelosaari, Kansallisarkisto, Helsingin kaupunginmuseo, OM-arkisto

Suomen vanhimman yhä toimivan ravintolan titteli kuuluu helsinkiläiselle Ravintola Kaisaniemelle. Aluksi nimellä Sjöpaviljongen toiminut ravintola rakennettiin vuonna 1839 senaatin päätöksellä. 

Pito-oikeudet sai ruotsalaissyntyinen Catharina ”Cajsa” Wahllund, jolla oli puistikossa kahvikioski. Kaisaniemi on saanut nykyisen nimensä neiti Wahllundin mukaan. Hän oli pidetty varsinkin ylioppilaiden keskuudessa.

Kun Venäjän keisari kielsi ylioppilaiden vappujuhlat, he alkoivat kokoontua laulamaan Wahllundille, toukokuun ensimmäinen kun oli Cajsan syntymäpäivä. Kaisaniemessä laulamisen perinne on säilynyt tähän päivään asti. 

01.06.2021

X