Englantia puhunut nainen lupasi huikeita tuottoja – Kari lankesi ansaan ja osti 60 000 eurolla keksittyä virtuaalivaluuttaa

Rikolliset käyttävät nettihuijauksissa taktista aivopesua: hienoja sanoja, tekaistuja kaavoja ja uskottavan näköisiä verkkosivuja. Suomalainen Kari luuli vaurastuvansa, mutta menettikin asunnon ostoon säästämänsä rahat. 

Teksti Kristiina Walstén

Kuvat iStockphoto

Kari on viisikymppinen mies, joka joutui huijatuksi netissä virtuaalivaluuttaostoillaan syksyllä 2020. Vieläkään elämä ei tunnu normaalilta, vaikka tapahtuneesta on kulunut aikaa jo vuosi. Alitajunta muistuttaa edelleen häntä huijauksen jälkeisestä tunneskaalasta, johon kuuluvat häpeän ja epäuskon ohella niin suuttumus kuin vihakin. Jokainen noista tunteista on tuttu nettihuijauksen kohteeksi joutuneelle.

Puhelimitse yhteyttä ottavat kryptovaluutan kauppaajat ovat sähköpostitse lähetettävien osakesijoitustarjousten tapaan tyypillisimpiä sijoitushuijausyrityksiä. Niihin Kari ei langennut. Miehen tarina alkaa siitä, kun hän päätti kirjautua Tinderiin. Omien sanojensa mukaan hän ei niinkään etsinyt itselleen aktiivisesti seuraa, kunhan kokeilunhaluisena halusi ladata appin kännykkäänsä.

”En vieläkään ole varma, miten näytölleni ilmestyi juuri sen naisen kuva, ja miten meistä tuli mätsi. Mutta niin vaan kävi, että pian olinkin puhumassa englanniksi hänen kanssaan”, Kari kertaa tapahtumia.

14.10.2021

X