Kuningattaren kakku
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
- 4 kananmunaa
- 300 g sokeria (3,5 dl)
- 200 g jauhettua mantelia
- (mantelilikööriä tai karvasmanteliöljyä)
- 100 g voita
- 4 keskikokoista perunaa
kuorrutus:
- 1 rkl vettä
- 2 tl sitruunanmehua
- 100 g tomusokeria (1,8 dl)
- 30 g mantelia
Valmistusohje
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
- Hiero jauhetut mantelit pehmeän voin sekaan ja lisää tämä munavaahtoon. Survo keitetyt, kuoritut perunat ja sekoita lopuksi joukkoon. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan tai mieluiten valurautaiseen, voideltuun paistinpannuun. Paista heikonpuoleisessa (165-175 asteessa) uuninlämmössä noin 45 minuuttia.
- Kun kakku on jäähtynyt, levitä päälle vesikuorrutus ja hyvin hienoksi hakattua mantelia.
- Gluteenittomana perunakakku sopii myös keliaakikoille, mutta silloin paistovuokaa ei saa jauhottaa korppujauhoilla vaan esimerkiksi jauhetulla mantelilla tai rouhituilla maissihiutaleilla.
- Perunapitäjänä tunnetun Asikkalan perunaleivonnaiskilpailussa menestyi emäntä Riitta Pihamaan leipoma kuningattaren perunakakku voittoisasti. Vanha ohje on julkaistu Kotiliedessä vuonna 1934.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kuningattaren kakku