Lucia-pulla eli lussekatter
Lucia-pullat eli lussekatter kuuluvat Lucian päivän kahveille. Lucia-pullat saavat sahramista keltaisen värin, joka symboloi Lucian tuomaa valoa. Lucian päivää vietetään pyhän Lucian muistoksi 13. joulukuuta.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 25 annosta
Ainekset
Lucia-pulla (lussekatter)
- 5 dl täysmaitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 2 kananmunaa
- ½ g sahramia
- 1 rkl kardemummaa
- 2 tl suolaa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 dl sokeria
- 15 dl vehnäjauhoja
- 200 g pehmeää voita
Voitelu
- 1 kananmuna
Lucia-pulla, koristelu
- rusinoita tai piparkakkutaikinaa
Lucia-pulla, pinnalle
- 1 rkl tomusokeria
Valmistusohje
Lucia-pulla leivotaan helposti näin:
1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Vatkaa joukkoon munat ja lisää muut ainekset. Alusta pehmeä pullataikina ja anna sen kohota lämpimässä paikassa liinan alla.
2. Jaa pullataikina kahtia ja vaivaa paloista ilmakuplat. Leikkaa taikina pieniksi paloiksi, noin 25 kpl. Leivo palat säikeiksi ja muovaa niistä perinteisiä, kierteisiä lucia-pullia. Helpoimpia kuvioita ovat s-kirjaimen muoto, pukin pää ja tienvarsilta tuttu Hannun vaakuna. Voit leipoa lucia-pullat myös pyöreiksi pikkupulliksi, joiden päälle voi paistaa piparitähden.
3. Kohota lucia-pulla pellillä. Voitele kohonneet pullat munalla ja painele koristeeksi rusinoita.
4. Paista pullat uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Sirota jäähtyneille Lucia-pullille tomusokeria.
Lue myös: Lucia sai oman leivoksen
Lue myös Anna.fi: Piparipallot
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lucia-pulla eli lussekatter