Sitruskakku
Sitruskakku sulattaa makuhermot sekä raikkaalla ja sitruksisella maulla että mehukkaalla koostumuksella. Täytekakkumainen sitruskakku sopii hyvin esimerkiksi talvikauden juhlapöytiä raikastamaan.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
Ainekset
pohja
- 2 kananmunaa
- 1.5 dl sokeria
- 1.5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ¾ dl appelsiinituoremehua
- 2 tl voita
Kostutus
- 1-1 ½ dl appelsiinituoremehua
Täyte
- 1 prk (noin 180 g) säilykemandariiniviipaleita tai 5 tuoretta klementiiniä
- 250 g maitorahkaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl sitruunamehua
- 5 liivatelehteä
- 0.5 dl appelsiinituoremehua
- 2 dl vispikermaa
Kuorrutus
- 2 dl vispikermaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
koristeluun
- hedelmiä, esimerkiksi säilykemandariineja, ananaskirsikoita
Valmistusohje
Sitruskakku leivotaan näin:
1. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja kiehauta kasarissa mehu-voiseos. Lisää ainekset munavaahtoon ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Taittele leivinpaperiarkkiin selkeät reunat siten, että paperista muodostuu vuoka. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Sivele paistopaperia kostutetulla liinalla ja poista varoen.
2. Jaa levy viiteen suikaleeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka kelmulla ja nosta kakkulevy vuokaan.
3. Valuta säilykemandariinit. Mausta rahka mandariinipaloilla, sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna kasarissa appelsiinimehu ja liota kuumaan liemeen puristetut liivatelehdet. Vaahdota kerma. Lisää liivateseos ohuena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto.
4. Kokoa kakku kostuttamalla kakkupohjaa ensin appelsiinimehulla. Levitä päälle kermaseosta. Jatka kokoamista niin, että päällimmäiseksi jää kakkupohjalevy. Peitä sitruskakku kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa.
5. Vaahdota ja mausta kerma vaniljasokerilla ja sitruunatahnalla. Koristele sitruskakku kuorrutteella ja hedelmillä.
Tämä ohje voitti Kotilieden lukijakilpailun. Ohjeen laati Aila Väänänen, Kiiminki
Katso myös: Sitruuna-juustokakku
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Key lime pie
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sitruskakku