Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mamman moussaka

Jos et ole aikaisemmin tehnyt moussakaa, tämä on hyvä ohje sinulle! Moussakan pääaineena toimii munakoisot, johon ei ihan jokaisessa suomalaisessa arkiruoassa törmää. Kokeile ja ihastu!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

  • 2 munakoisoa

täyte:

  • 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 2 sipulia
  • 400 g herkkusieniä
  • 800 g lammasjauhelihaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pieni rasia tomaattisosetta
  • 1 dl punaviiniä tai vettä ja punaviinietikkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 tl kanelia
  • 1 dl tuoreita oreganon lehtiä
  • 2 tl suolaa
  • pippuria

valkokastike:

  • 100 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja tai ydinspelttiä
  • 4 dl ruokakermaa
  • 3 dl kiehuvaa vettä
  • ¼ muskottipähkinää
  • 2 munankeltuaista
  • valkopippuria
  • (suolaa)

päälle:

  • 150 g juustoraastetta

Valmistusohje

1. Voitele kaksi pientä uunivuoka tai yksi laakea uunivuoka öljyllä. Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja mausta suolalla. Imeytä syntynyt suolaliemi talouspaperiin. Kytke uuni 200 asteeseen. Pane munakoisot leivinpaperille uunipannulle uuniin siksi aikaa, kun valmistat moussakan muut ainekset.

2. Tee ensin lihatäyte. Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi sienet, pilko persilja ja oregano. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä ja paista sipulit ja sienet pehmeiksi. Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Lisää tomaattisose, viini, mausteet ja yrtit. Anna hautua noin 20 minuuttia hiljaisella lämmöllä.

3. Ota laakerinlehdet pois höystöstä ja tarkista maku.

4. Valmista valkokastike. Sulata kattilassa voi ja sekoita joukkoon jauhot. Kuumenna, älä ruskista. Sekoita. Lisää vähitellen sekoittaen kiehuva vesi sekä kerma. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia. Ota liedeltä. Lisää keltuaiset, muskottipähkinää ja valkopippuria. Älä keitä.

5. Ota paahtuneet munakoisoviipaleet uunista ja lado voideltuun vuokaan kerroksittain lihatäytteen ja valkokastikkeen kanssa, päällimmäiseksi valkokastike. Ripota päälle juustoraaste. Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka voipaperilla tai foliolla noin puolen tunnin kuluttua uuniin laittamisestaa. Ruoka saa tasaantua 10 minuuttia ennen pöytään nostamista. Yli jääneet valkuaiset voit vaahdottaa oreganosorbettiin, joka on mainio alku- tai väliruoka.

 

Katso myös nämä lammasreseptit:

munakoisovuoka

Munakoisovuoka

Lammasta nokkosella

Nopea rosmariinikaritsa

Lampaanpotka

Ylikypsää lampaanpotkaa mustaherukkakastikkeella

Grillattu inkiväärilammas

Ruoka.fi: grillattu inkiväärilammas


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mamman moussaka

Ida

Tuleeko valkokastikkeeseen vehnäjauhoja tosiaan 2 dl?

Lukija502411

Kaneli maistuu aika voimakkaasti, jos ohjeen mukaan laittaa. Kaksi munakoisoa ja 800g lihaa = kuin söisi pelkkää jauhelihakastiketta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.