Viljava leipä
Viljava leipä maistuu kauralta, rukiilta ja vehnärouheelta. Makoisa leipätaikina täydennetään auringonkukan- ja pellavansiemenillä. Tällä ohjeella leivot 4-5 leipää.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
Ainekset
Viljava leipä
- 1 l vettä
- 100 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 dl kaurahiutaleita
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- ½ dl pellavansiemeniä
- 1 dl vehnärouhetta
- 2-3 dl sihtiruisjauhoja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 8-9 dl hiivaleipäjauhoja
- 50 g margariinia
Valmistusohje
Viljava leipä leivotaan helposti näin:
- Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet, pellavansiemenet ja vehnärouhe. Alusta taikina sihtiruisjauhoilla, vehnäjauhoilla ja hiivaleipäjauhoilla, kunnes taikina on sopivan notkeaa leivottavaksi. Lisää lopuksi taikinaan vähän pehmeää rasvaa.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä huoneenlämmössä noin 1/2 tuntia.
- Leivo taikinasta 4-6 reikäleivän mallista hiivaleipää. Pistele leivät ja anna kohota liinan alla.
- Paista kauniin vaaleanruskeiksi 175 asteessa koosta riippuen noin 45 minuuttia. Paista leipien pienet keskustat lämpimäissämpylöiksi.
Vinkki: Tarjoa leipä tuoreena tai pakasta jäähtyneenä. Leivät voi lämmittää uunissa juuri ennen tarjoamista ja nauttia munavoin tai punajuuritahnan kanssa.
Lue myös Anna.fi: Leikkaatko leivästä homeisen kohdan pois vai lentääkö koko leipä biojätteeseen? Näin asiantuntija itse tekisi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Viljava leipä