Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hapanjuurileipä koristeviilloin

Hapanjuurileipä koristeviilloin on kaunis kuin kukka. Hapanjuurileivän pinnan saa muotoilun avulla todella pinkeäksi. Olennaisinta on opetella leivän leipomisen prosessi, jotta muotoilu onnistuu ja pinnasta tulee juuri sopivan kimmoisa viiltelyyn. Sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Hapanjuurileipä koristeviilloin

 • 480 g vettä
 • 200 g virkeää ruokittua hapanjuurta
 • 15 g hienoa merisuolaa
 • 750 g (luomu)vehnäjauhoja

Valmistusohje

Hapanjuurileipä koristeviilloin leivotaan helposti näin:

 1. Koristeviiltelyssä on erityisen tärkeää, että valmistusprosessi toimii ja leivän muotoilu piukeaksi onnistuu. Tällä ohjeella valmistuu kaksi leipää.
 2. Mittaa sekoituskulhoon 480 grammaa huoneenlämpöistä vettä ja 200 grammaa virkeää juurta. Sekoita kevyesti. Juuri pitää laittaa pöhisemään noin 4–5 tuntia ennen leipomista, että se on huipussaan prosessin alussa.
 3. Mittaa kulhoon 15 grammaa hienoa merisuolaa ja noin 700-750 grammaa vehnäjauhoja. Sekoita ainekset käsin. Taikina jää tahmeaksi. Gluteeniverkko alkaa muodostua pikkuhiljaa, ja taikinasta tulee sileä nostelujen myötä.
 4. Peittele taikinakulho kostealla liinalla tai kannella. Kosteus ei saa karata kulhosta. Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan.
 5. Aloita taittelut. Ota kostealla kädellä taikinan reunasta kiinni. Venytä taikinan reunaa ylöspäin (varo ettei taikina repeä!), ja taita venytetty nurkka taikinan yli ja sen päälle. Toista tämä neljällä sivulla.
 6. Toista venytys ainakin kolme kertaa noin 5 tunnin aikana. Anna taikinan levätä kannen alla taitteluiden välillä.  Taittelut ovat osa ensimmäistä kohotusta, ensimmäinen kohotus taitteluineen kestää noin viisi tuntia.
 7. Nosta taiteltu ja kohoteltu taikina työtasolle, jaa se kahteen osaan taikinalastan avulla. Muotoile taikinat tiukoiksi palloiksi parilla pyöräytyksellä. Jätä lepääpään puoleksi tunniksi. Harjoittelu tekee tässäkin mestarin.
 8. Käännä leipä ympäri tasolle ja muotoile tiukaksi palloksi. Toista toisella leivällä sama. Tätä vaihetta pitää usein harjoitella.
 9. Laita leivät liinalla ja vehnäjauho-karkealla riisijauholla vuorattuihin läviköihin tai leipäkohotuskoreihin ja peitä kostealla liinalla, jotta kosteus ei karkaa, voit nostaa leivät myös muovipussiin. Nosta leipä neljäasteiseen jääkaappiin yöksi.
 10. Kumoa leivät varovaisesti leivinpaperin päälle, tasoita jauhotettu pinta kädellä ja tee haluamasi viillot partaterällä ja paista heti. Aloita paistaminen 250 asteessa 20 minuuttia ja tiputa lämpö 220 asteeseen, jatka paistamista vielä toiset 20 minuuttia.
 11. Muista, että uunien lämpötiloissa on eroja. Paistoaika riippuu myös leivän koosta. Kypsä hapanjuurileipä kumisee pohjasta, kun se on kypsä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2020.

Lue myös: Hapanjuureen tehdyn ruisleivän valmistus kotona – ammattilaisten ohjeilla onnistut

Lue myös Anna.fi/ruoka: Hapanjuuri


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hapanjuurileipä koristeviilloin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.