Reseptit

Iki-ihana lihapiirakka

Ainekset

  • taikinakuori:
  • 250 g voita
  • 250 g keitettyä perunaa (4 keskikokoista)
  • 250 g vehnäjauhoja (4 dl)
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl Kylmää vettä

lihatäyte:

  • 1.5 dl riisiä (raakaa)
  • noin 0,5 kg keitettyä lihaa
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • paprikajauhetta
  • 1 sipuli
  • 0,5-1 dl kermaa

vaihtoehtoinen kaalijauhelihatäyte:

  • 300 g kaalia
  • 1 sipuli
  • noin 0,5 kg jauhelihaa
  • 1.5 dl raakaa riisiä tai 3 dl kypsää riisiä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 0,5-1 tl meiramia
  • 0.5 dl kermaa

Valmistusohje

Iki-ihana lihapiirakka
  • Tämä erinomainen piirakkaohje on Kotiliedestä vuodelta 1954. Kun keität lihakeittoa, keitä lihaa saman tien lihapiirakkaa varten.
  1. Kuori ja keitä perunat tai käytä tähteeksi jääneitä kypsiä perunoita. Sekoita pehmeä voi ja perunat sähkövatkaimella tai survo perunat hienoksi haarukalla. Lisää vesi ja seulo joukkoon vehnäjauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Sekoita taikina nopeasti turhia vaivaamatta. Anna valmiin taikinan kovettua kylmässä 1-2 tuntia tai kunnes se on helppoa kaaviloida tai kiedo taikina kelmuun ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Keitä riisit kypsäksi. Hienonna sipuli, keitetyt kananmunat ja keitetty liha. Kuullota sipulisilppu voissa pannulla. Yhdistä täytteen ainekset, mausta ja lisää täytteelle mehevyyttä antava kerma.
  3. Ota taikinasta osa koristelua varten. Kauli loput taikinasta suureksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla leivinpaperille pellille. Levitä kuoren toiselle puoliskolle täyte ja käännä toinen puoli päälle kanneksi. Voitele liitoskohdat vedellä ja painele tiiviisti kiinni.
  4. Leikkaa leivinpyörällä tai piparkakkumuotilla koristeita lopusta taikinasta piirakan päälle. Voitele piirakka munalla, asettele koristeet paikalleen ja voitele uudelleen. Pistele piirakkka haarukalla ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  • Keitetty liha tekee piirakasta mehevän. Jos käytät jauhelihaa, täytä piirakka kaali-jauhelihatäytteellä: Keitä riisi. Silppua kaali ja sipuli ja pehmennä ne voissa pannulla hauduttaen. Lisää jauheliha ja paahda se kypsäksi. Yhdistä täytteen ainekset, mausta ja lisää kerma.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iki-ihana lihapiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.