Mustikkapiirakka pullataikinaan
Mustikkapiirakka pullataikinaan on kesän ehdoton suosikki. Pullataikinasta leivottu mustikkapiirakka on rakastettu klassikko. Tarjoa mustikkapiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikken kanssa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
Ainekset
Mustikkapiirakka pullataikinaan
- 3 dl vettä tai maitoa
- 25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
- ½ tl suolaa
- ¾ dl sokeria
- (1 kananmuna)
- 3 dl sihtiruisjauhoja
- 5 ½ dl vehnäjauhoja
- 75 g voita tai margariinia
Täyte
- 8 dl mustikoita
- 1 dl sokeria
- 2-3 rkl perunajauhoja
Voitelu
- 1 kananmuna
Valmistusohje
Mustikkapiirakka pullataikinaan leivotaan helposti näin:
- Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta antaa piirakkaan hyvän rakenteen. Lisää sihtiruisjauhot ja vehnäjauhoja. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
- Peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota 20-30 minuuttia.
- Vaivaa taikinaa uudelleen. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ohueksi, piirakkavuokaa tai uunipeltiä vähän suuremmaksi levyksi. Viimeistele taikinalevy leivinpaperin päällä, jonka avulla piirakkapohja on helppoa nostaa pellille.
- Mausta mustikat sokerilla. Sekoita joukkoon perunajauhoja, ne sitovat mustikoista irtoavaa mehua. Levitä mustikat piirakkapohjalle. Lopusta taikinasta voit kaulia ohuen levyn. Voitele se munalla ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi. Nosta taikinanauhat ristikoksi piirakan päälle. Käännä reunat hiukan täytteen päälle. Voitele piirakan reunat.
- Paista mustikkapiirakka uunin alimmalla ritilätasolla 200-225 asteessa 30-45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä myös pohjasta. Kiertoilmauunissa paistettaessa voit vähentää paistolämpötilaa 175-200 asteeseen.
Lue myös: Gluteeniton mustikkapiirakka ja mustikka-marenki galette
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mustikkapiirakka pullataikinaan
Mustikkapiirakka kyllä parhaimmillaan juuri peruspullataikinaan tehtynä. Kuten äitikin aikoinaan teki. Olen kokeillut muru- ja muitakin versioita. Piilottaa vähän kaiken makua ja maistuu lähinnä jauhoiselta. Ruisjauhoja en myöskään makeisiin leivonnaisiin laittaisi.