Ilomantsilaiset sienivatruskat
Sienivatruskat ilomantsilaisittain täytetään riisillä ja sienillä. Vatruskat ovat perunakuorisia piiraita, joiden taikina sekoitetaan survotusta perunasta ja jauhoista.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 14 annosta
- Kasvis
Ainekset
Sienivatruskat
- noin 800 g perunoita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 kpl muna
- 1 tl suolaa
Sienivatruskojen täyte:
- 2 dl kuivaa puuroriisiä
- 1 dl öljyä tai voisulaa
- 0.5 tl suolaa
- 1.5 dl kokoon keitettyjä tai ryöpättyjä sieniä
- 1 pieni sipuli
- noin 1 rkl voita
Sienivatruskojen voiteluun:
- 1 dl voisulaa
Valmistusohje
Sienivatruskat Ilomantsilaisittain leivotaan näin:
1. Pese perunat ja keitä ne kuorineen kypsiksi. Kuori perunat kuumina ja jauha ne sosemyllyllä tai survo tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä.
2. Keitä riisi. Jos käytät rouskuja, ryöppää ne ja valuta hyvin. Jos käytät kantarelleja, suppilovahveroita, torvisieniä, siitakkeita tai muita ryöppäämättä käyttövalmiita sieniä, keitä ne kuivassa pannussa kokoon. Silppua sipuli ja kuullota sipuli ja sienet voissa. Lisää sienet ja voisula valutetun riisin joukkoon.
3. Sekoita jauhot, muna ja suola perunasurvokseen.
4. Leivo taikina pötköksi ja jaa 14 palaksi. Painele palat jauhokeossa hellästi pyöreiksi kakkaroiksi, halkaisija noin 10 cm.
5. Lusikoi täyte kakkaroille ja ummista piiraat puolikuun muotoisiksi. Nosta sienivatruskat varovasti uunipellille.
6. Paista 250-asteisessa uunissa viitisentoista minuuttia. Voitele voisulalla ja peitä liinalla. Tarjoa sienivatruskat lämpiminä munavoin kera.
Ilomantsilainen vatruska:
Ilomantsilainen vatruska on riisitäytteinen, perunakuorinen piiras. Sen tekotaito tuli Venäjältä, kun Ilomantsin möhköläiset pakenivat nälkävuosina Petroskoihin ja toivat vatruskaksi nimeämänsä perunapiiraan reseptin tullessaan. Itäisessä keittiössä vatruska tosin on makea rahkapulla.
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Juhlapöydän suolaiset piirakat – peltipiirakka ja muut juhlien parhaat piirakkareseptit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ilomantsilaiset sienivatruskat