Emmerrisotto
Lampaankäävillä höystetty emmerrisotto keitetään kypsäksi maukkaassa sieniliemessä ja lopuksi sekaan lorautetaan kuumaa umamilientä. Voit keittää risoton myös ohrasta tai speltistä.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Kasvis
- Munaton
Ainekset
Emmerrisotto, sieniliemi
- 1 l tuoreita lampaankääpiä tai 3 dl kuivattuja
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 1 varsisellerin varsi
- 2 rkl ryspiöljyä
- 2 l vettä
- 5 kokonaista mustapippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 tl suolaa
Emmerrisotto
- 1 l (n. 400 g) lampaankääpiä ja tatteja
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- 6 + 4 dl sienilientä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 dl emmerviljajyviä, spelttiä tai ohraa
- 2 dl valkoviiniä
- 2 dl pitkään kysytettyä, vahvaa juustoa (esim. Västerbotten)
- 1 dl kermaa
- 25 g voita
- ½ tl savusuolaa
Lisäksi
- 1 dl persiljaa
Valmistusohje
Emmerrisotto tehdään helposti näin:
1. Valmista ensin sieniliemi. Puhdista ja pilko litra eli noin 400 grammaa tuoreita lampaankääpiä. Halkaise sipuli kuorineen, pese ja pilko porkkana ja sellerinvarsi muutamaan osaan.
2. Kuumenna kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä kattilassa ja paista ensin sipulia kuorineen hetki, lisää loput kasvikset ja paista kunnes ne ovat saaneet mukavasti väriä. Lisää sienet joukkoon ja paista niin, että sienistä irronnut neste keittyy kasaan.
3. Lisää kaksi litraa vettä, viisi kokonaista mustapippuria ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä 40 minuuttia. Siivilöi liemi, laita takaisin kattilaan ja keitä neste puoleen, noin 15 minuuttia. Mausta sieniliemi teelusikallisella suolaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Emmerrisotto