Sorsapuiston silakat on ollut tamperelaisten himoitsema suosikkiherkku jo vuosikymmenten ajan – näin kokkaat silakat alkuperäisen ohjeen mukaan
Vaikka tamperelainen Sorsapuiston grilli on sulkenut ovensa jo lähes 40 vuotta sitten, silakkaperinne jatkuu. Sorsapuiston silakat -reseptin äiti, tunnettu ravintolanpitäjä Anna-Liisa Pellas menehtyi tänä syksynä.
Sorsapuiston silakat ovat nostalginen herkku, jonka moni vanhemman polven tamperelainen muistaa yhä. Sinappimarinoituja silakoita tarjottiin Anna-Liisa Pellaksen ravintolassa Sorsapuiston grillissä, joka oli 1960-80 -luvuilla Tampereen suosituimpia ravintoloita.
Vaikka ravintola on sulkenut ovensa vuonna 1984, Sorsapuiston silakkaperinne jatkuu. Pellaksen poika Jari Pellas valmistaa silakoita edelleen äitinsä tapaan, ja toimittaa niitä myyntiin tamperelaisiin ruokakauppoihin ja ravintoloihin.
Kymmeniä kiloja silakkaa huippupäivinä
Tampereelle sinappimarinoidut silakat rantautuivat Ruotsista 1960-luvun lopussa, Jari Pellas kertoo Kotiliedelle. Hänen äitinsä Anna-Liisa vieraili tuolloin Tukholman sen ajan tunnetuimmassa ravintolassa, Oopperakellarissa, jossa työskenteli ruotsalainen huippukeittiömestari Tore Wretman.
”Wretman tarjosi sinappisia silakoita Oopperakellarissa. Äiti sai luvan ottaa reseptin käyttöön ja tuoda sen Suomeen omaan ravintolaansa”, Jari Pellas kertoo.
Anna-Liisa kuitenkin huomasi, että ohjetta piti hieman muokata suomalaisempaan makuun. Näin syntyi Sorsapuiston graavit silakat, joka on herkun alkuperäinen nimi.
Aluksi silakoita nautittiin Sorsapuiston grillissä alkuruoaksi uuniperunan ja lämpimän pienen pyörän ruisleivän kera. Annoksesta tuli kuitenkin niin suosittu, että tamperelaiset alkoivat käydä syömässä pelkästään sitä.
Parhaimmillaan silakoita perattiin Pellaksen keittiössä jopa 50 kiloa joka päivä.
”Se oli valtava määrä sen ravintolan kokoon nähden”, Jari sanoo.
Rakastettu grilliravintola lopetti toimintansa ja myytiin pois vuonna 1984, kun Pellas jäi eläkkeelle. Tilalle avattiin musiikkiklubi, joka ei kuitenkaan ollut edeltäjänsä kaltainen menestystarina.
”Ravintola pyöri meidän äidin henkilöbrändin ympärillä. Asiakkaat aina odotti näkevänsä äidin salin puolella”, Jari kertoo.
Silakoiden äiti, pidetty ravintolanpitäjä Anna-Liisa Pellas menehtyi lokakuussa 2022. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.
Sorsapuiston silakat on kalatiskin himoittu jouluherkku
Vaikka ravintolatoiminta myytiin pois, silakoiden teollinen valmistusoikeus pidätettiin perheessä kaupanteon yhteydessä. Jossain kohtaa valmistus oli tauolla, kunnes ravintola Näsineulasta otettiin yhteyttä.
”Sieltä kysyttiin, saako silakoita enää mistään. Sanoin, että kyllähän minä voin sitä taas ruveta tekemään teille”, Jari kertoo.
Nyt silakkabisnes on täysin yhden miehen hyppysissä. Joulusesongin aikaan silakoita voi ostaa Tampereelta isojen kauppojen, kuten Prismojen ja K-Citymarketien kalatiskeiltä.
Jari Pellaksen mukaan herkullisten silakoiden salaisuus on paitsi kastikkeiden ainesosissa ja valmistustavassa. Tällä yhdistelmällä syntyy omintakeinen maku, jota silakan ystävät himoitsevat edelleen.
Vaikka Sorsapuiston silakoiden resepti on ollut jo pitkään julkinen, Pellaksen mukaan täysin saman makuisia silakoita on hankala valmistaa kotikeittiössä. Osa heidän valmistusmetodeistaan on yhä salaisia.
”Teemme vielä enemmän, mitä ohjeessa sanotaan”, hän paljastaa.
Täydellistä reseptiä ei haluta jakaa, sillä Sorsapuiston silakat ovat rekisteröity tavaramerkki. Katso alta Sorsapuiston silakoiden ohje kotikokeille.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sorsapuiston silakat on ollut tamperelaisten himoitsema suosikkiherkku jo vuosikymmenten ajan – näin kokkaat silakat alkuperäisen ohjeen mukaan