Ruoka

Sorsapuiston silakat on ollut tamperelaisten himoitsema suosikkiherkku jo vuosikymmenten ajan – näin kokkaat silakat alkuperäisen ohjeen mukaan

Vaikka tamperelainen Sorsapuiston grilli on sulkenut ovensa jo lähes 40 vuotta sitten, silakkaperinne jatkuu. Sorsapuiston silakat -reseptin äiti, tunnettu ravintolanpitäjä Anna-Liisa Pellas menehtyi tänä syksynä.

Sorsapuiston silakat ovat nostalginen herkku, jonka moni vanhemman polven tamperelainen muistaa yhä. Sinappimarinoituja silakoita tarjottiin Anna-Liisa Pellaksen ravintolassa Sorsapuiston grillissä, joka oli 1960-80 -luvuilla Tampereen suosituimpia ravintoloita.

Vaikka ravintola on sulkenut ovensa vuonna 1984, Sorsapuiston silakkaperinne jatkuu. Pellaksen poika Jari Pellas valmistaa silakoita edelleen äitinsä tapaan, ja toimittaa niitä myyntiin tamperelaisiin ruokakauppoihin ja ravintoloihin.

Lue myös: Ravintola Salvessa paistetaan 100 000 silakkaa vuodessa – selvitimme Suomen suosituimman kala-annoksen salaisuuden

Kymmeniä kiloja silakkaa huippupäivinä

Tampereelle sinappimarinoidut silakat rantautuivat Ruotsista 1960-luvun lopussa, Jari Pellas kertoo Kotiliedelle. Hänen äitinsä Anna-Liisa vieraili tuolloin Tukholman sen ajan tunnetuimmassa ravintolassa, Oopperakellarissa, jossa työskenteli ruotsalainen huippukeittiömestari Tore Wretman

”Wretman tarjosi sinappisia silakoita Oopperakellarissa. Äiti sai luvan ottaa reseptin käyttöön ja tuoda sen Suomeen omaan ravintolaansa”, Jari Pellas kertoo.

Anna-Liisa kuitenkin huomasi, että ohjetta piti hieman muokata suomalaisempaan makuun. Näin syntyi Sorsapuiston graavit silakat, joka on herkun alkuperäinen nimi. 

sorsapuiston silakat
Sorsapuiston grillin vanha mainos. ”Perustin ravintolani keväällä 1967 vakaana aikomuksenani tarjota asiakkailleni herkullista ruokaa viihtyisissä tiloissa korkeatasoisen palvelun kera”, kirjoittaa Anna-Liisa Pellas. © Jari Pellas

Aluksi silakoita nautittiin Sorsapuiston grillissä alkuruoaksi uuniperunan ja lämpimän pienen pyörän ruisleivän kera. Annoksesta tuli kuitenkin niin suosittu, että tamperelaiset alkoivat käydä syömässä pelkästään sitä.

Parhaimmillaan silakoita perattiin Pellaksen keittiössä jopa 50 kiloa joka päivä.

”Se oli valtava määrä sen ravintolan kokoon nähden”, Jari sanoo.

Rakastettu grilliravintola lopetti toimintansa ja myytiin pois vuonna 1984, kun Pellas jäi eläkkeelle. Tilalle avattiin musiikkiklubi, joka ei kuitenkaan ollut edeltäjänsä kaltainen menestystarina.

”Ravintola pyöri meidän äidin henkilöbrändin ympärillä. Asiakkaat aina odotti näkevänsä äidin salin puolella”, Jari kertoo.

Silakoiden äiti, pidetty ravintolanpitäjä Anna-Liisa Pellas menehtyi lokakuussa 2022. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

sorsapuiston silakat
Parhaimpina aikoina silakoita valmistettiin Anna-Liisa Pellaksen keittiössä jopa 50 kiloa päivässä. © Otavamedia

Sorsapuiston silakat on kalatiskin himoittu jouluherkku

Vaikka ravintolatoiminta myytiin pois, silakoiden teollinen valmistusoikeus pidätettiin perheessä kaupanteon yhteydessä. Jossain kohtaa valmistus oli tauolla, kunnes ravintola Näsineulasta otettiin yhteyttä. 

”Sieltä kysyttiin, saako silakoita enää mistään. Sanoin, että kyllähän minä voin sitä taas ruveta tekemään teille”, Jari kertoo.

Nyt silakkabisnes on täysin yhden miehen hyppysissä. Joulusesongin aikaan silakoita voi ostaa Tampereelta isojen kauppojen, kuten Prismojen ja K-Citymarketien kalatiskeiltä. 

Jari Pellaksen mukaan herkullisten silakoiden salaisuus on paitsi kastikkeiden ainesosissa ja valmistustavassa. Tällä yhdistelmällä syntyy omintakeinen maku, jota silakan ystävät himoitsevat edelleen.

Vaikka Sorsapuiston silakoiden resepti on ollut jo pitkään julkinen, Pellaksen mukaan täysin saman makuisia silakoita on hankala valmistaa kotikeittiössä. Osa heidän valmistusmetodeistaan on yhä salaisia.

”Teemme vielä enemmän, mitä ohjeessa sanotaan”, hän paljastaa.

Täydellistä reseptiä ei haluta jakaa, sillä Sorsapuiston silakat ovat rekisteröity tavaramerkki. Katso alta Sorsapuiston silakoiden ohje kotikokeille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sorsapuiston silakat on ollut tamperelaisten himoitsema suosikkiherkku jo vuosikymmenten ajan – näin kokkaat silakat alkuperäisen ohjeen mukaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.