Terveys

Kihomadot ovat yleinen vaiva alle kouluikäisillä, mutta harvinaisempi aikuisilla – näin pääset inhottavista kiusantekijöistä eroon

Kihomadot ovat vaaraton mutta ärsyttävä kiusa. Niistä pääsee yleensä eroon lääkityksellä. Toisin kuin monesti luullaan, kihomadot ei liity millään tavalla kodin epäpuhtauteen.

Kihomato kuuluu sukkulamatoihin ja elää ihmisen paksusuolessa. Kihomadot ovat yleisimpiä 3–10-vuotiailla lapsilla ja erityisesti päiväkoti-ikäisillä lapsilla.

Kihomadot eivät ole ihmiselle haitaksi toisin kuin esimerkiksi lapamadot, jotka aiheuttavat vitamiinin puutosta. Edes hoitamaton kihomato ei ole ihmiselle vaaraksi.

Lue myös: Enterorokosta selviää usein pelkällä kurkkukivulla, mutta pahimmillaan se voi vaikeuttaa kävelemistä ja viedä kynnet – voiko taudilta suojautua?

1. Miltä kihomato näyttää?

Kihomato on noin 13 millimetriä pitkä ja alle millimetrin paksu valkoinen mato, joka liikkuu vilkkaasti kiemurrellen. Kihomadon munia ei voi nähdä paljain silmin. 

2. Millaisia ovat kihomatojen oireet?

Kihomatojen oire on öinen kutina peräaukossa. Madot elävät päivisin paksusuolessa, jolloin ne eivät aiheuta oireita. Öisin ne vilkastuvat ja siirtyvät ihmisen peräaukkoon munimaan, mikä tuntuu kutinana. Kutina toistuu yleensä joka yö suunnilleen samaan kellonaikaan.

Tytöillä kihomadot voivat vaeltaa myös vulvan puolelle, mikä voi tuntua kipuna perineumin eli sukupuolielinten ja peräaukon välisellä alueella.

Kihomadot voivat asustella kehossa myös oireettomina. On arveltu, että jopa 10 prosenttia lapsista kantaa kihomatoa oireettomana jatkuvasti.

3. Miten kihomato tarttuu?

Kihomadot leviävät herkästi lapsesta toiseen. Jos lapsi raapii kutisevaa peräaukkoaan, pieniä kihomadon munia voi tarttua käsiin ja kynsien alle. Käsistä munat tarttuvat esimerkiksi päiväkodin leluihin ja toisen lapsen käsiin. Kihomatotartunnan saa, kun kädet laitetaan suuhun ja munat niellään.

Kihomadot alkavat oireilla 1–2 kuukauden päästä tartunnasta, kun madot ovat lisääntyneet tarpeeksi isoksi populaatioksi. Silloin tartunnan saanut voi tartuttaa myös muita.

4. Mistä tietää onko kihomatoja lapsella tai itsellä?

Kihomatojen diagnosointia ja hoitoa varten ei tarvitse mennä lääkäriin, jos madot pystyy tunnistamaan itse. Madot voi nähdä paljain silmin peräaukossa silloin, kun siellä kutisee. Kihomatoja ei yleensä näe ulosteessa.

Jos on epäselvää, onko kyseessä kihomatotartunta, mene terveydehoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Kihomadot voidaan todeta peräaukosta otetulla tikkunäytteellä. Pienet munat voidaan tunnistaa mikroskoopin avulla.

Jos peräaukko punoittaa voimakkaasti ja kutisee myös muulloin kuin öisin, ota yhteyttä lääkäriin. Silloin kyse voi olla streptokokki-infektion aiheuttamasta tulehduksesta, jota hoidetaan antibiootilla.

5. Miten kihomatojen hoito tapahtuu?

Kihomatojen hoito tapahtuu matolääkekuurilla, joka toistetaan kahden viikon päästä. Koko perhe kannattaa hoitaa samalla, vaikka kaikilla ei olisikaan oireita. 

Jos olet todennut kihomadot itse, voit ostaa apteekista Pyrviniä ilman reseptiä. Jos oireet eivät lopu Pyrvinin avulla, lääkäri voi kirjoittaa reseptin tehokkaammalle lääkkeelle, Vermoxille. 

Kihomatolääke vaikuttaa nopeasti. Oireet loppuvat yleensä heti ensimmäisen lääkeannoksen jälkeen. Harvinaisissa tapauksissa kihomatoinfektio jää krooniseksi vaivaksi, jota hoidetaan jatkuvasti lääkkeillä muutaman viikon välein.

6. Kihomatojen siivous: miten tartunnan jälkeen siivotaan?

Lääkkeen ottamisen jälkeisenä päivänä suositellaan molemmilla kerroilla lakanoiden, pyyhkeiden, alusvaatteiden ja yöpuvun vaihtamista. Pyykki pestään 60 asteessa. Muu siivous ei ole tarpeen.

Lue myös Kaksplus.fi: Kihomadot ja siivous: Tartuntaan riittää yksikin muna – lue lääkärin siivousohje

Kihomadot aiheuttavat kutinaa takapuolessa.
Kihomadot ovat yleisimpiä lapsilla, mutta aikuinenkin voi saada kihomatotartunnan. © iStockphoto

7. Kihomato aikuisella: Voiko kihomadot tarttua aikuiseen?

Aikuinenkin voi saada kihomatotartunnan, mutta se ei ole kovin yleistä. Tartuntatapa, oireet ja hoitokeinot ovat aikuisilla samat kuin lapsellakin.

8. Voiko kihomatotartuntaa ennaltaehkäistä?

Toisin kuin moni luulee, kihomatotartunta ei liity kodin epäpuhtauteen. Tartuntaa on hankala estää ja siksi lapsen ei tarvitse kihomatojen vuoksi jäädä pois päiväkodista. Lapsi on saattanut jo saada tartunnan ja oireet puhkeavat myöhemmin.

Ainoa ennaltaehkäisyn keino on pitää huolta hyvästä käsi- ja WC-hygieniasta. Käsien pesu ennen syömistä ja WC-käyntien jälkeen ja kynsien harjaaminen on suositeltavaa. Lapsen kynnet kannattaa myös leikata lyhyiksi.

Juttua varten on haastateltu Mehiläisen lastentautien erikoislääkäriä Kaija Hartialaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kihomadot ovat yleinen vaiva alle kouluikäisillä, mutta harvinaisempi aikuisilla – näin pääset inhottavista kiusantekijöistä eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.