Paraisten piparkakut
Paraisten piparkakut ovat yksi Suomen leivotuimmista pipareista. Suosittu resepti on alkuperin peräisin saaristosta, mutta ohje on muuttunut vuosien varrella, eikä alkuperäisestä ohjeesta ole tietoa. Monessa kodissa on oma Paraisten piparkakkujen ohje. Perinteisesti taikinaan tulee vehnäjauhojen lisäksi perunajauhoja, joka tekee pipareista ihanan rapeat.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
- Kasvis
Ainekset
Paraisten piparkakut
- 250 g voita
- 200 g sokeria
- 1 kananmuna
- 100 g siirappia
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 2 tl ruokasoodaa
- 200 g perunajauhoja
- 300 g vehnäjauhoja
Valmistusohje
Paraisten piparkakut leivotaan helposti näin:
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja siirappi. Jatka sekoittamista kunnes kananmuna on sekoittunut hyvin taikinaan.
- Sekoita mausteet jauhoihin ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
- Sulje sekoituskulho kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin yöksi.
- Ota kulhon huoneenlämpöön ja jaa taikina muutamaan osaan. Jätä yksi osa pöydälle kaulittavaksi. työstä taikinaa vain sen verran, kuin paistat kerralla. Kylmää taikinaa on helpompi käsitellä. Säilytä loput kelmuun käärittynä jääkaapissa.
- Kauli taikina ohueksi. Voit ripotella pöydälle vähän jauhoja, mutta älä lisää niitä liikaa, ettei pipareista tule kovia.
- Ota muotilla haluamasi muotoisia piparkakkuja ja nosta piparit leivinpaperin päälle pellille.
- Siirrä samankokoiset kuviot samalle uunipellille. Näin ne kypsyvät yhtä aikaa.
- Paista Paraisten piparkakut 200 asteessa uunin keskiosassa 6–8 minuuttia.
Kurkkaa mummin piparkakkutaikinan ohje tästä.
Lue myös Anna.fi: Testaa piparipalloja tällä ohjeella
Kommentoi
Kommentoi juttua: Paraisten piparkakut