Oiva-astiasarjan suunnitellut Sami Ruotsalainen: ”Ajattelin, että Marimekolla asiat voidaan tehdä vähän eri lailla”

Suunnittelija Sami Ruotsalainen loi Marimekolle vuonna 2009 astiasarjan, 
jonka sydän on suursuosikiksi noussut teekannu.

Astioilla on omat standardinsa: paljonko vaikkapa perusmuki vetää, minkä levyiset reunat lautasessa on suhteessa muuhun pinta-alaan. Kun Marimekon designtiimin suunnittelija Sami Ruotsalainen alkoi suunnitella astiasarjaa, hän päätyi heittämään perinteiset standardit romukoppaan.

”Ajattelin, että Marimekolla asiat voidaan tehdä vähän eri lailla”, Sami toteaa.

Oiva-sarjaa suunnitellessaan hän sai pohtia, miltä Marimekko näyttäisi astioina. Missään nimessä marimekkomaiset koot eivät olisi jättisuuria.

”Kun kotona vietetään aikaa, kahvikupin voi täyttää kahteen kertaan”, Sami tuumasi.

Hän halusi kaikille perheenjäsenille sopivia osia – myös sille isoäidille, joka on tottunut juomaan kahvinsa kupista eikä mukista.

”Briiffiä ei ollut liian tarkkaan rajattu, vaan minulle jätettiin suunnittelijan vapaus. Sain esimerkiksi itse ehdottaa osien määrää”, Sami kertoo.

Osia olikin aluksi vain vähän, ja Sami on halunnut, että kaikki uudet lisäosat on tarkkaan perusteltu.

Oiva-sarjan osista tuli kestosuosikkeja

Oiva-astiat tulivat markkinoille syksyllä 2009 valkoisina ja Maija Louekarin Räsymatto- ja Siirtolapuutarha-kuoseilla. Marimekolla haluttiin, että astioilla olisi niin vahvat muodot, että ne toimisivat 
valkoisina, mutta antaisivat yhtä lailla täydellisen pohjan erilaisille kuvioille. Tärkeää oli myös, että astioiden valkoinen olisi pehmeän lämmin sävy, josta kuviot nousevat hyvin esille.

Oiva-astioita Maija Louekarin Räsymatto- ja Siirtola-
puutarhakuvioilla.

Oiva-astioita Maija Louekarin Räsymatto- ja Siirtola-
puutarhakuvioilla.

”Maija otti loistavasti astioiden muodon osaksi kuviota, hän ei halunnut täyttää koko pintaa. Räsymatto-mukeissa kuvio jatkuu hienosti korvan yli eikä katkea leikattuna”, Sami kiittää.

Räsymatto- ja Siirtolapuutarha-kuvioiset astiat ovat pysyneetkin Oiva-sarjan kestosuosikkeina. Samoin on käynyt puukahvaiselle teekannulle. Se hankitaan myös koteihin, joissa ei edes juoda teetä, vain ”koska se on niin ihana”.

”Tiesin heti, että haluan sarjaan teekannun. Se oli myös ensimmäisiä osia, jotka suunnitteluvaiheessa loksahtivat paikoilleen. Siitä tuli koko sarjan sydän.”

Sami on äärimmäisen tarkka osien jokaisessa yksityiskohdassa. Mukien korvat ovat juuri oikeanlaiset, niin että niistä on hyvä pitää kiinni, eikä teekannun nokka tiputtele. Kaarevat seinämät tekevät astioista miellyttäviä tarttua.

”On iso asia, miltä astia tuntuu.”

Omaa suosikkiaan Sami ei sarjan osista halua valita – eihän lapsistakaan valita mieleisintä.

Juttu julkaistu Dekossa 1/16.

Lue lisää:

Genie-yrttipuutarhan suunnitellut Sebastian Jansson: ”Perinteinen, skandinaavinen minimalismi ei kiinnosta minua”
Muotoilija Harri Koskinen: ”Lantern-lyhty löytyy minulta sekä kynttilälyhtynä että sähköistettynä”
Rento kattaus syntyy vaivattomasti – inspiroidu näistä vinkeistä
Juhli 100-vuotiasta Suomea – tässä kolme juhlavuoden uutuustuotetta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Oiva-astiasarjan suunnitellut Sami Ruotsalainen: ”Ajattelin, että Marimekolla asiat voidaan tehdä vähän eri lailla”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X