Taide ja designvalaisimet kruunaavat ylellisen töölöläiskodin – katso kuvat ja nappaa vinkit taidehankintoihin

Iiron ja Tapanin mielestä vähän on tarpeeksi ja suuri on kaunista. Pelkistetyssä kodissa designvalaisimet ja taide saavat ansaitsemansa huomion.

Asukkaat: Muotikaupan ammattilainen Iiro ja asiantuntijalääkäri Tapani.

Koti: 88-neliöinen kaksio vuonna 1914 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Töölössä.

Miten päädyitte tähän asuntoon?

Iiro: ”Ovessa lukee jo teidän nimet”, tokaisi tuttu kiinteistönvälittäjä 10 vuotta sitten, kun etsimme vuokra-asunnon tilalle omistusasuntoa tiukoin kriteerein.

Halusimme kodin Töölöstä, tarkasti rajatulta alueelta ja mieluiten 1900-luvun alkupuolella rakennetusta talosta.

Ihastuimme tämän asunnon erkkeri-ikkunoihin, isoon keittiöön sekä pohjaratkaisuun, jossa ei ole hukkaneliöitä.

Kaari- ja erkkeri-ikkunat ovat kodin kaunistus. Sisustuksessa iiro ja Tapani suosivat aitoja materiaaleja: marmoria, villaa ja silkkiä.

Erilaiset kaari- ja erkkeri-ikkunat ovat kodin kruunuja, joihin Iiro ihastui ensinäkemältä. Sohvat ja marmorinen pöytä ovat italialaisen Minottin. Sohvan yläpuolella on Kuutti Lavosen teos. Nepalilainen villa-silkkimatto sitoo oleskeluryhmän kauniisti yhteen.

Iiro ja Tapani etsivät kotia Töölöstä tarkasti rajatulta alueelta.

Iiro (vas.) ja Tapani etsivät kymmenen vuotta sitten vuokra-asunnon tilalle omistusasuntoa erittäin tiukoin kriteerein.

Ei pikkusievää runsautta vaan mieluummin isoja ja harkittuja asioita, kuuluu Iiron ja Tapanin sisustusfilosofia.

Iiron ja Tapanin kodissa ei ole sijaa turhalle tavaralle. Jokaisen hankinnan kohdalla mietitään, kuinka se sopii kokonaisuuteen. Valintatilanteessa päädytään mieluummin harvoihin isoihin asioihin kuin pikkuesineiden runsauteen.

 

Hämähäkkinäinen Dear Ingo -valaisin on hankittu käytettynä Tanskasta.

Designvalaisimissa Iiroa kiehtoo niiden veistoksellisuus. Tanskasta käytettynä hankittu hämähäkkimäinen Dear Ingo -valaisin on Iiron valinta, jolle Tapani lämpeni hitaasti.

Iiron ja Tapanin kotitalo on rakennettu vuonna 1914.

Iiron ja Tapanin koti sijaitsee kuusikerroksisen talon toisessa kerroksessa. Sisäänkäynnin vieressä on ovi, josta palvelijalla on aikoinaan ollut kulku keittiöön. Keittiöremontin yhteydessä ovi poistettiin käytöstä.

Lue myös: Nuoripari remontoi jugendtaloon avaran kodin: nerokas työtilaratkaisu tuo lisää tilaa

Kuinka sisustatte?

Iiro: Kunnioitamme talon arkkitehtuuria ja henkeä. Olemme säilyttäneet kodin tunnelman kannalta oleellisia yksityiskohtia, kuten alkuperäiset väliovet ja eteisen kaapit.

Kodissamme ei ole sijaa turhalle tavaralle. Kun hankimme jotakin, mietimme, kuinka yksittäinen asia tai esine sopii kokonaisuuteen. Kiinnitän huomiota mittasuhteisiin. Valitsen mieluummin isoja asioita kuin paljon pieniä esineitä. Se tuo kotiin selkeyttä ja levollisuutta.

Tapani: Yksinkertainen muotokieli viehättää molempia. Kotoamme löytyy paljon italialaista suunnittelua.

Millainen työnjako teillä on sisustamisessa?

Tapani: Luotan täydellisesti Iiroon. Hänellä on huippuhyvä maku, kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja tarkka värisilmä. Hän vastaa kotimme värimaailmasta, syystäkin. Kun valitsin olohuoneeseen seinien värin, jouduimme marssimaan maalikauppaan heti seuraavana päivänä.

Iiro: Meillä on samanlainen sisustustyyli. Ennen kuin muutimme yhteen, meillä oli kodeissamme lähes identtiset kalusteet. Erimielisyyksiä tulee todella harvoin.

Iiro ja Tapani kokkaavat kotona, joten keittiö on kovassa käytössä.

Noin 10 vuotta sitten remontoitu keittiö on kovassa käytössä, sillä Iiron ja Tapanin mielestä kotona saa parasta ruokaa. Korkeakiiltoiset ovet sekä kivitaso ovat olleet hyviä, ajattomia valintoja. Kaapin ovien taakse kätkeytyy kodinkoneiden lisäksi myös pyykinpesukone. Saksiristikko-riippuvalaisin on Serien Lightingin Zoom. 

Turkoosi välitila tuo sopivasti kontrastia muuten vaaleasävyiseen keittiöön.

Turkoosi välitila tuo vaaleaan keittiöön kontrastia ja särmää. Tapani haaveili jo opiskeluaikana valurautaisesta teepannusta, mutta sai haaveen toteutettua vasta muutama vuosi sitten.

Vanha palavelijanhuone on nykyisin kirjasto ja työhuone. Kirjahylly on teetetty mittojen mukaan tähän tilaan.

Keittiön päädyssä oleva entinen palvelijanhuone toimii kirjastona ja työtilana. Umpipuulla mittojen mukaan teetetty kirjahylly hyödyntää tehokkaasti seinätilan. Sympaattisen Bumling-kattovalaisimen Tapani on perinyt vanhemmiltaan.

Mistä saatte inspiraatiota sisustamiseen?

Iiro: Havainnoin paikkoja ja tiloja, joissa käymme. Kun näen jotain mielenkiintoista, otan valokuvan ja tallennan sen kuvapankkiin. Kotimme vastaa vuosien saatossa kertynyneen kuvakollaasin fiilistä, tyyliä ja värimaailmaa.

Tapani: Arkkitehtuuri ja muotoilu kiinnostavat meitä kumpaakin. Matkoilla tykkäämme käydä designmuseoissa ja näyttelyissä. Viimeksi olemme käyneet Milanon triennaalissa ja Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Designliike Nordiska Galleriet Tukholmassa on yksi innoituksen lähde. Olen käynyt siellä 19-vuotiaasta saakka ihailemassa designklassikoita.

Miten hankitte kotiinne taidetta?

Tapani: Joskus ihastumme johonkin teokseen ja etsimme sille paikan. Toisinaan taas haemme taideteosta varta vasten tietylle paikalle.

Kun etsimme ruokailuryhmän ympärillä oleville seinille taidetta, selasin netissä taidelainaamon valikoimaa, kunnes löysin taiteilijan, jonka työt miellyttivät. Sen jälkeen saimme maalauksia kotiin sovitettavaksi. Tällä tavalla kaksi Sami Korkiakosken teosta on päätynyt kotimme seinille.

Itse idea ruokapöytää ympäröivistä teoksista tuli taidemaalari Mark Rothkon Four Seasons -hotellille tekemistä teoksista, jotka ovat nyt nähtävillä Tate Modern -museossa Lontoossa.

Iiro: Pidämme molemmat taiteesta. Meillä kummallakin on aina ollut taidetta kotona. Taide on pysyvä osa kotiamme, mutta teokset saattavat vaihtua.

Onko joku tietty teos merkityksellinen, miksi?

Tapani: Ruokailutilassa oleva Marjatta Tapiolan taideteos Minotaurus ja vihreä pöllö on lempiteokseni. Sen voimakkuus ja värit puhuttelivat. Hullaannuin maalaukseen taidegalleriassa niin, että päätin sijoittaa putkiremonttia varten säästetyt rahat tauluun.

iiro hullaantui Marjatta Tapiolan maalaukseen niin, että päätti sijoittaa putkiremonttia varten säästetyt rahat tauluun.

Iiro ja Tapani ovat perineet lapsuudenkodeistaan juhlien järjestämisen taidon. Tarvittaessa Skannosta hankitun pyöreän ruokapöydän ympärille mahtuu jopa kymmenen BoConceptista hankittua tuolia. Seinällä oleva taideteos on Marjatta Tapiolan.

Mihin asioihin panostatte kodissanne erityisesti?

Iiro: Kodissa pitää harmonian lisäksi olla katseenvangitsijoita. Meillä niitä ovat taiteen ohella designvalaisimet, jotka ovat oikeastaan taideteoksia nekin. Muotoilun lisäksi arvostan valaisimissa toiminnallisuutta.

Mitkä ovat parhaat onnistumiset kotinne sisustuksessa?

Iiro: Kun muutimme, kaikissa huoneissa oli lasikuitutapetti, joka ei mielestämme sopinut tämän aikakauden asuntoon. Tapani tasoitti seinät. Se ikään kuin palautti seinät alkuperäisten kaltaisiksi kiviseiniksi.

Visuaalisesti hyvä ratkaisu oli piilottaa television katseluun liittyvä tekniikka sohvan alle. Tämä oli asia, jonka huomioimme, kun valitsimme uutta sohvaa.

Tapani: Makuuhuoneen ja olohuoneen välissä olevat pariovet aukesivat aiemmin olohuoneeseen. Kun vaihdoimme ovien aukeamissuuntaa, olohuoneen kalustaminen helpottui. Muutoksen ansiosta saimme myös oven taakse jääneen seinätilan vapaaksi taiteelle.

Yksi pieni, mutta merkittävä asia oli kätkeä johdot listojen taakse. Se rauhoittaa ja viimeistelee kodin ilmeen.

Heikki Alitalon maalaus on eteisen väripilkku.

Eteisaulan katseenvangitsija on Heikki Alitalon värikäs maalaus. Foscarinin elegantti Caboche-kattovalaisin on hankittu Nostra Forma -nettikaupasta.

Iiron ja Tapanin sisustustyyli on moderni, skandinaavinen ja minimalistinen. Makuuhuoneen Tripolina-tuoli on tulianinen Roomasta.

Iiron ja Tapanin sisustustyyli tuo mieleen sanat moderni, italialainen ja minimalistinen. Makuuhuoneen nahkainen, käsintehty ja kasviväreillä värjätty Dario Alfonsin Tripolina-tuoli on suunniteltu alun perin metsästysretkille.  Tuoli on tuliainen Roomasta.

Taide ja designvalaisimet ovat läsnä myös makuuhuoneessa.

Sängyn yläpuolella olevat virolaisgraafikko Evi Tihemetsin teokset Iiro on hankkinut aikoinaan Tallinnasta. Linjakas pöytävalaisin on italialaisen Vico Magistretin suunnittelema Atollo. Näyttävä kattovalaisin on Nemon Crown Plana Mega.

Mistä hankinnasta haaveilette?

Iiro: Uudesta taulusta. Eräästä taidenäyttelystä on jäänyt mieleen upea, lähes viisi metriä leveä valokuvateos. Makuuhuoneeseen nykyisten kahden taulun paikalle olisi hienoa saada jotakin yhtä suurta ja vaikuttavaa.

Tapani: Kodissamme olisi paikka vielä yhdelle designvalaisimelle, sillä makuuhuoneen lepakkotuoli kaipaisi kaveriksi lukulamppua.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 3/2019.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Taide ja designvalaisimet kruunaavat ylellisen töölöläiskodin – katso kuvat ja nappaa vinkit taidehankintoihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X