Sisustus

Yö vieraassa unelmakodissa

Voisipa asua ullakkohuoneistossa. Tai vanhassa puutalossa. Testaa asumiseen liittyviä haaveitasi yöpymällä Airbnb-asunnossa. Neljä majoittajaa esittelee tavoitellun kotinsa.

Kaipaatko merinäköalaa?

HMH5154

Koti: Kerrostaloasunto Helsingin Vuosaaressa, 54 neliötä.

Asukkaat: 43-vuotias teatteriohjaaja Miira Sippola ja teini-ikäinen tytär.

Hinta Airbnb:ssä: 80 euroa yöltä.

”Tein Airbnb-ilmoituksen, kun olin lähdössä matkalle puolitoista vuotta sitten. Sain ensimmäisen varauskyselyn jo ennen omaa reissuani. Hyväksyin varauksen ja punkkasin itse sen ajan muualla.

Otan nykyisinkin silloin tällöin varauksia vastaan, vaikka olisin Suomessa. Yövyn työhuoneellani ja paiskin pitkää päivää.

Minulla on ollut useita kymmeniä vieraita. Loppuvuodesta tähän on tulossa ulkomaanmatkani ajaksi australialainen pariskunta, joka suunnittelee muuttoa Suomeen. He haluavat testata, pystyvätkö elämään täällä vuoden pimeimpään aikaan.

Olen matkustanut paljon Portugalissa ja Irlannissa, jossa meri on aina läsnä. Olin haaveillut ja etsinyt pitkään asuntoa merinäköalalla, kun lomalla Portugalissa sähköpostiin kilahti viesti asuntovahtipalvelusta. Tiesin tämän alueen, asuntotarjonnan ja hintatason, joten tein tarjouksen siltä istumalta kuvien perusteella. Lainaneuvottelutkin hoituivat Skypen välityksellä.

Tulin katsomaan asuntoa ensimmäisen kerran vasta kauppojen jälkeen. Näkymä eteisestä korkeaan olohuonetilaan ja merelle oli henkeäsalpaava.

Edellinen asuntoni Herttoniemessä oli tätä isompi. Neliöitä tärkeämpää on se, että kotini jatkuu näköalan ansiosta kauas horisonttiin. Muutto pienempään tarkoitti sitä, että minun sänkyni on olohuoneessa ja tytär sai makuuhuoneen. On ihana herätä joka aamu maisemaan.

Kotini on sisustettu näkymän ehdoilla. Parketin vahan sävy valittiin rantahiekan värin mukaan eikä isoja ikkunoita ole peitetty verhoilla.”

Haluatko maaseudun rauhaan?

HMH5072

Koti: 2000-luvun alussa rakennettu omakotitalo Porvoossa, noin 190 neliötä.

Asukkaat: 41-vuotias teologian opiskelija Anna-Maria Eilittä, aviomies ja kolme lasta.

Hinta Airbnb:ssä: 120–160 euroa yöltä.

”Olimme pohtineet mieheni kanssa jo kauan muuttoa maalle, kunnes syksyllä 2013 tuli fiilis, että nyt tai ei koskaan. Tämä oli ensimmäinen ja ainoa talo, jota kävimme katsomassa. Ihastuimme heti!

Ehdimme asua täällä pari vuotta, kun aloin kaivata ympärilleni keskustan ihmisvilinää. Kun työtilanteemme muuttui niin, että meidän kummankin piti käydä päivittäin töissä keskustassa, päätimme palata kaupunkiin. Emme kuitenkaan halunneet luopua rakkaasta maaseutukodista. Vietämme täällä viikonloput ja kesät.

Isoa taloa on turha seisottaa viikot tyhjillään. Airbnb tuntui hyvältä vaihtoehdolta, ja vuokraaminen kattaa talon ylläpitokuluja. Vuokraajina on ollut pääosin ulkomaisia perheitä, jotka haluavat käydä Helsingissä mutta muutoin rentoutua maaseudulla. Yöpymishinta on perheelle halvempi kuin hotellissa. Minulla on vuokraamisesta vain positiivisia kokemuksia. Koti on ollut aina vieraiden jäljiltä putipuhdas.

Kotimme tyyli on sekoitus vanhoja nettikirpparilöytöjä ja uusia tavaroita. Värimaailma on neutraali ja harmoninen. Koska kotimme sijaitsee mäen päällä, täällä on valoisaa ja näkymät ovat kauniit.

Kahden kodin pito tarkoittaa sitä, että asumme kaupungissa pienessä asunnossa ja tulemme tänne nauttimaan tilasta ja hiljaisuudesta. Ymmärrän, miksi maalla asumisesta haaveillaan, vaikka itse osoittauduinkin kaupunkilaistytöksi. Me halusimme lapsillemme tilaa ja vapautta ulkoilla. En nuku missään niin hyvin kuin täällä, ja aamukahvit terassilla ovat edelleen parasta mitä tiedän.

Kakkoskodissa koen maaseutuasumisen parhaat puolet enkä ehdi kyllästyä pitkiin välimatkoihin ja motarilla autoiluun.”

Kokeilisitko ullakkoasuntoa?

HMH3865

Koti Ullakkoasunto Töölössä Helsingissä, neliöitä noin 60.

Kuka 37-vuotias projektipäällikkö Sara Lindeman. Hinta Airbnb:ssä 70 euroa yöltä.

 ”Kotini on paljon tyhjillään, koska matkustan työn takia ja vietän aikaa miesystäväni luona. Elokuussa päätin laatia Airbnb-ilmoituksen. Tähän asti kaikki on mennyt hyvin. Olen saanut majoittajilta palautetta, että asunnossa on kiva fiilis.

Asunto oli aiemmin isoäitini. Muutin Vaasasta tähän vuonna 2000, kun aloitin opiskelut Helsingissä.

Ullakkohuoneistossa parasta on näkymä ja se, että yläpuolella ei ole naapureita eikä kukaan näe sisälle. Kun sataa kovaa, pisaroiden rummutus peltikatolla kuuluu sisälle.

Ikkunasyvennykset ja katon muoto tekevät asunnosta kiinnostavan. Syvillä ikkunapenkeillä mahtuu istumaan ja katsomaan maisemia. Ymmärrän hyvin, että moni unelmoi ullakkoasunnosta.

Asuntoa on laitettu omin voimin sieltä täältä pikkuhiljaa vuosien aikana. Lattia ja seiniä on maalattu, samoin keittiön kaapit, ovia poistettu ja kylpyhuoneeseen on lisätty kylpyamme.

Suunnitelmissa on tehdä jossain vaiheessa kunnon remontti. Tiedän, että kattolevyjen alla on piilossa hienot kattopalkit. Haluaisin myös ottaa vanhan tiiliseinän esille keittiössä sekä poistaa keittiön ja olohuoneen väliseinän, jotta ullakkotunnelma korostuisi entisestään.

Itse tekeminen ja vanhojen kalusteiden käyttäminen ovat vaikuttaneet sisustustyyliini. Pidän esineistä, joilla on tarina. Täällä on luonnosta ja kaukomatkoilta löydettyjä aarteita. En usko, että kaiken hakeminen uutena kaupasta tekisi olostani kotoisan.”

Haaveiletko puutalosta kaupungissa?

HMH4872

Koti: Yksiö puutaloyhtiössä Helsingin Kumpulassa, 30 neliötä.

Asukas: 39-vuotias terveydenhoitaja Maia Becklin.

Hinta Airbnb:ssä: Noin 50 euroa yöltä.

”Eräs Airbnb-vieraani kommentoi, että tämä on inspiroivin asunto, jossa hän on ollut. Se tuntui hyvältä. Omaan kotiin tottuu eikä sitä aina muista arvostaa tarpeeksi.

Olen ollut Airbnb:ssä vuoden alusta. Reissaan paljon, ja tämä on hyvä tapa kattaa osa matkakuluista. Ennen vieraiden tuloa laitan henkilökohtaisia tavaroitani kaappiin. Kerään myös pois ruokatarvikkeet ja esimerkiksi kylpyhuonetuotteet, joita en halua vieraiden käyttävän.

Asuin lapsuuteni puutalossa Käpylässä. Ehkä siksi halusin aikuisenakin puutaloon. Kun tulin siskoni kanssa tänne katsomaan asuntoa vuonna 2001, sanoin jo autossa, että tässä haluan asua. Tein kaupat heti. Asunto oli pommikunnossa, mutta pidin talon ja alueen tunnelmasta. Se oli ensimmäinen asuntoni tässä taloyhtiössä. Tämä on neljäs.

15 vuoden aikana olen vaihtanut asuntoa, kun myyntiin on tullut huonossa kunnossa oleva asunto hyvään hintaan. Viihdyn vähän liiankin hyvin vasara kädessä.

Remontit teen asunnon ehdoilla. Tästä asunnosta löytyi esimerkiksi pinkopahvien alta hieno raakalauta, jonka päätin jättää näkyviin ja maalata valkoiseksi. Halusin myös ehdottomasti säilyttää vanhan lattian. Ajan patina sopii puutaloasuntoon.

Pidän narisevasta lattiasta, hyvästä sisäilmasta ja puutalomaisemasta. Täällä voi eläytyä omakotiasumiseen ilman omakotiasujen velvollisuuksia. Lisäksi yhteisöllisyys on vahvaa. Kumpulan kyläjuhlien aikaan asuntoni ei ole vuokrattavissa.”

 maalata valkoisiksi. Halusin myös ehdottomasti säilyttää vanhan lattian. Ajan patina sopii puutaloasuntoon.

Pidän narisevasta lattiasta, hyvästä sisäilmasta ja puutalomaisemasta. Täällä voi eläytyä omakotiasumiseen ilman talon omistajan velvollisuuksia. Lisäksi yhteisöllisyys on vahvaa. Kumpulan kyläjuhlien aikaan asuntoni ei ole vuokrattavissa.”  

teksti Aino Loikkanen kuvat Heli Hirvelä/Otavamedia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yö vieraassa unelmakodissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.