5 x moderni joulukala
Kalapöytä on tärkeä osa suomalaista joulua. Niipä Blondikeittiössä vähän villiinnytiin ja tuotekehityksen tuloksena syntyi aikuiseen makuun sopivia kalaherkkuja.
Silakoita espanjalaisella twistillä
Silakat kuuluvat suomalaiseen joulupöytään samalla tavalla kuin sardiinit tapaksiin. Tänä vuonna joulusilakat saavat espanjalaisen twistin. Espanjassa tämä ruokalaji valmistetaan tuoreista sardiineista ja tarjotaan tapasbaareissa hyvän maalaisleivän ja viinin tai cavan kanssa. Andalusiassa tapas nautitaan tavallisesti kuivan sherryn kanssa. Ja myös muikuista tulee todella herkullisia samaan tapaan valmistettuna.
Ohje: Sitruunalla ja kossulla marinoidut silakat
Lohi saa makua lakusta tai kotimaisesta ginistä
Eipä taida olla suomalaista joulupöytää, jossa ei tarjolla olisi tuoresuolattua lohta. Onhan se suomalaisen keittiön klassikko, jota tarjotaan kaikille ulkomaisille vieraillekin. Perinteistä on hyvä pitää kiinni, mutta hieman voi graavilohtakin tuunailla. Tänä jouluna lohi sai mausteekseen niin lakritsijuurta kuin kotimaista giniä. Molemmat maut sopivat rasvaisen lohen makuun mitä mainioimmin.
Ohje: Lakugraavattu lohi
Ohje: Napuegraavattu lohi
Siika maistuu metsämustikalta
Siika on yksi suomalaisten suosikkikaloja myös graavattuna. Pienikokoisen siian graavaamiseen tarvitaan vähemmän suolaa kuin esimerkiksi lohen graavaamiseen. Siika saa suolaantua noin 12 tunnin ajan. Se valmistuu hiukan nopeammin kuin lohi, joka vaatii lähemmäs vuorokauden graavautuakseen.
Graavisiika säilyy jääkaapissa noin vuorokauden verran. Jos voi säilyttää kalaa vähän viileämmässä, 0-3 asteen lämpötilassa, siika säilyy hyvänä 3–4 vuorokautta.
Ohje: Mustikkagraavattu siika
Ceviche on kotoisin Etelä-Amerikasta
Ceviche oleva limetillä raakakypsytettävä kalaruoka, joka on meille rantautunut perulaisesta keittiöstä. Cevichen raaka-aineeksi sopivat esimerkiksi kuha, lohi tai tonnikala. Cevichen makumaailma sopii mainiosti suomalaiseen joulupöytään, mutta kalan mausteena käytettävä chili ja limetti antavat kalalle kansainvälisen säväyksen. Cevichen, kuten nämä muutkin kalaherkut maistuvat lakritsalla maustetun saaristolaisleivän kanssa.
Ohje: Ceviche
Ohje: Lakritsainen saaristolaisleipä
Silli sujahti pannacottaan
Sillipannacotta on herkku, jota ystäväni, emeritus-ruokatoimittaja Aila Pakarinen tarjoaa kesäisin uusien perunoiden kanssa. Mutta Ailan pannacotta sopii loistavasti myös joulun kalapöytään.
Ohje: Ailan sillipannacotta
Kalaisin terveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: 5 x moderni joulukala
Katselin näitä kalareseptejä lokakuussa 2022. Reseptit vaikuttavat hyviltä, erinomaisiltakin. Mutta nuo epäterävät valokuvat, enpä ole tämän tasoisessa julkaisussa tämäntasoisia kuvia nähnyt! Ei yhtäkään terävää kohtaa yhdessäkään kuvassa . Vaikutelma on, että valaistus on ollut riittämätön ja kuva tärähtänyt. Tai sitten on tekniikka täysin pielessä.
Pahoittelen kurjaa lausuntoa, joka kuitenkin perustuu itse tehtyihin havaintoihin ja omaan kuvauskokemukseen.