5 x moderni joulukala

 

© Tiina Rantanen

Kalapöytä on tärkeä osa suomalaista joulua. Niipä Blondikeittiössä vähän villiinnytiin ja tuotekehityksen tuloksena syntyi aikuiseen makuun sopivia kalaherkkuja. 

Silakoita espanjalaisella twistillä

Silakat kuuluvat suomalaiseen joulupöytään samalla tavalla kuin sardiinit tapaksiin. Tänä vuonna joulusilakat saavat espanjalaisen twistin.  Espanjassa tämä ruokalaji valmistetaan tuoreista sardiineista ja tarjotaan tapasbaareissa hyvän maalaisleivän ja viinin tai cavan kanssa. Andalusiassa tapas nautitaan tavallisesti kuivan sherryn kanssa. Ja myös muikuista tulee todella herkullisia samaan tapaan valmistettuna.

Ohje: Sitruunalla ja kossulla marinoidut silakat

Lohi saa makua lakusta tai kotimaisesta ginistä

Eipä taida olla suomalaista joulupöytää, jossa ei tarjolla olisi tuoresuolattua lohta. Onhan se suomalaisen keittiön klassikko, jota tarjotaan kaikille ulkomaisille vieraillekin. Perinteistä on hyvä pitää kiinni, mutta hieman voi graavilohtakin tuunailla. Tänä jouluna lohi sai mausteekseen niin lakritsijuurta kuin kotimaista giniä. Molemmat maut sopivat rasvaisen lohen makuun mitä mainioimmin.

Ohje: Lakugraavattu lohi

Ohje: Napuegraavattu lohi

Siika maistuu metsämustikalta

Siika on yksi suomalaisten suosikkikaloja myös graavattuna. Pienikokoisen siian graavaamiseen tarvitaan vähemmän suolaa kuin esimerkiksi lohen graavaamiseen. Siika saa suolaantua noin 12 tunnin ajan. Se valmistuu hiukan nopeammin kuin lohi, joka vaatii lähemmäs vuorokauden graavautuakseen.

Graavisiika säilyy jääkaapissa noin vuorokauden verran. Jos voi säilyttää kalaa vähän viileämmässä, 0-3 asteen lämpötilassa, siika säilyy hyvänä 3–4 vuorokautta.

Ohje: Mustikkagraavattu siika

Ceviche  on kotoisin Etelä-Amerikasta

Ceviche oleva limetillä raakakypsytettävä kalaruoka, joka on meille rantautunut perulaisesta keittiöstä. Cevichen raaka-aineeksi sopivat esimerkiksi kuha, lohi tai tonnikala. Cevichen makumaailma sopii mainiosti suomalaiseen joulupöytään, mutta kalan mausteena käytettävä chili ja limetti antavat kalalle kansainvälisen säväyksen.  Cevichen, kuten nämä muutkin kalaherkut maistuvat lakritsalla maustetun saaristolaisleivän kanssa.

Lakritsinen saaristolaisleipä

Ohje: Ceviche 

Ohje: Lakritsainen saaristolaisleipä

Silli sujahti pannacottaan

Sillipannacotta on herkku, jota ystäväni, emeritus-ruokatoimittaja Aila Pakarinen tarjoaa kesäisin uusien perunoiden kanssa. Mutta Ailan pannacotta sopii loistavasti myös joulun kalapöytään.

Ohje: Ailan sillipannacotta

Kalaisin terveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: 5 x moderni joulukala

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X