Himahella

Blonditiina testasi - Savukalkkunaa vitello tonnaton tapaan

 

© Tiina Rantanen

Vitello tonnato on Piemontesta peräisin oleva italialainen alkuruoka, varsinainen klassikkoruoka. Vitello tonnato on valkoviinissä kasvisten kanssa keitettyä vasikkaa, joka tarjoillaan ohuina viipaleina tonnikalakastikkeen kera. Olen kirjoittanut slow foodin kodista eli Hitaiden nautintojen Piemontesta aikaisemminkin, joten käy tsekkaamassa sekin postaus.

Kalan ja lihan liitto toimii vitello tonnatossa ja vorschmackissa

Söin aitoa Vitello tonnatoa viimeksi Gardajärvellä Villa Arcadion kokin tekemänä. Alla oleva maisemakuva on näpsäisty noista huikeista näkymistä.  Kyseessä on yksi niitä harvoja ruokia, jossa lihan ja kalan sotkeminen keskenään svengaa mitä parhaiten. Toinen tällainen ruoka on mielestäni vorschmack. Linkitetään tähän senkin ohje, sillä Helppo vorschmack  sopii sekin vapputarjottavaksi uuniperunoiden, vohveleiden tai muurinpohjalettujen kanssa.

Gardajärvi, Saló
Mutta  takaisin vitello tonnatoon. Tonnato on suosittua myös Argentiinassa. Se ei oikeastaan ole mikään ihme, sillä monen argentiinalaisen sukujuuret ovat Italiassa. Argentiinassa ruoka tehdään usein keitetystä naudanlihasta tai kielestä. Tärkeintä tässä ruoassa on kuitenkin kastike, joka tehdään säilötystä tonnikalasta. Lisää kalaisuutta saadaan anjoviksesta, mutta olen tehnyt kastikkeen jättämällä sen pois ja toimii silti. Kalanmaku on vaan miedompi.
Koska vasikan saaminen on aika haasteellista suomalaisesta perusmarketista, päätin soveltaa ohjetta lähimarkettini tarjonnan mukaan. Ostin siis savustetetun kalkkunan rintafileen, joka sai toimia keitetyn vasikanpaistin stunttina. Ja koska ruoka ei ole mitenkään kuvauksellinen, kaappiin viikonlopulta jäänyt salvia sai toimia annoksen vihreänä elementtinä. Ei sekään yhtään hullumpi match ruoan makumaailmaan ollut. Tästä syntyi mitä mainioin  alku- tai buffaruoka. Taas kannatti  kuunnella intuitiotaan.
Vitello tonnato savukalkkunasta

6 annosta

noin 700 g viipaloitua  kalkkunan ravustettua rintafileetä

TONNIKALAKASTIKE

1 tlk tonnikalaa öljyssä

3 anjovisfileetä

1 1/2 dl yrttimaustettua ranskankermaa

1 rkl karkeaa dijoninsinappia

1/2 dl sitruunamehua

ripaus mustapippuria

(1 tl sormisuolaa)

1 tl sokeria

LISÄKSI

kapriksia

rucolaa tai salviaa

(parmesaanilastuja)

  1. Tee kastike.  Pane ainekset monitoimikoneesen tai tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Tarkista suola.
  2. Leikkaa kalkkunan rintafileestä ohuita viipaleita ja asettele ne lautasille.  Lusikoi päälle tonnikalakastiketa. Ripottele päälle kapriksia,  yrttejä ja parmesaanilastuja.
Ja kyllä tämä ruoka ansaitsee runsaan ja paahteisen viininkin.

Herkkuhetkiä italialaisittain toivottaa

Blonditiina

Viinivinkki

Runsas ja paahteinen chardonnay-valkoviini on onnistunut pari savustetulle kalkkunalle Italiasta. Tyylikkäästi tammitetussa valkkarissa on hyvä happorakenne ja se on kevyesti myös mineraalinen.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi - Savukalkkunaa vitello tonnaton tapaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.