
Grillatut karitsankyljykset & chimichurri-kastike - herkkua helposti

Grillikausi hehkuu pian kuumimmillaan! Tällä kertaa grilliin pääsivät yrttimarinoidut karitsankyljykset. Yrttisestä chimichurri-kastikkeesta kyljykset saivat argentiinalaisen twistin ja samalla syntyi idea todella helposta grilliateriasta. Tämä ruoka sopii koko grillikauteen, oli sitten pääsiäinen, joulu tai juhannus.
Lammas kuuluu lempilihoihini. Pidän siitä kaikissa sen muodoissa. Pääsiäisenä 2016 tein Himahellaan koosteen lempiohjeistani. Postauksesta löytyy niin italialaisittain kuorrutetun lampaanviulun, marokkolaisten lammaspullien, haudutettujen lampaanpotkien kuin kreikkalaisen lammasstifadon ohjeet viinisuosituksieen. Postauksen löydät alla olevasta linkistä:
Lammasta pääsiäiseksi: Neljä ohjetta maailmalta
Chimichurri on lihakauppiaan kastike
Chimichurristakin olen kirjoittanut aikasemmin. Kuuluuhan sen jokaiseen kesääni ja sitä on aina grillikaudella jääkaapissani. Chimichurrin opin Argentiinan reissullani neljä vuotta sitten. Sillä on hauska tarina: Englantilaiselle lihakauppiaalle Jimmy Currylle tarjottiin avotulella grillattua lihaa argentiinalaisella karjatilalla 1800-luvulla. Kiitokseksi mies valmisti paikallisista yrteistä kastikkeen, jota nautittiin lihan kanssa. Hitiksi nousseelle kastike nimettiin hänen mukaansa, mutta Jimmy Curry muuttui argentiinalaisittain lausuttuna Chimi Churriksi. Nykyisin kastiketta pidetään yhtenä Argentiinan kansallisruoista ja se kuuluu olennaisena osana Asadoon, argentiinalaisiin grillijuhliin.
Chimichurrista ja Asadosta kirjoitin jo vuosia sitten jalkapallon mailmanmestaruuskisojen aikana. Lue tarina täältä:
Chimichurri ja jalkapallo ovat kuumaa kamaa
Ps. Jälkkäriksi sopii vaikka Eaton mess, brittiklassikko!

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Grillatut karitsankyljykset & chimichurri-kastike - herkkua helposti