Himahella

Grillatut karitsankyljykset & chimichurri-kastike - herkkua helposti

 

Grillatut karitsankyljykset maistuvat argentiinalaiseen yrttikastikkeen, chimichurrin, kanssa. © Tiina Rantanen

Grillikausi hehkuu pian kuumimmillaan! Tällä kertaa grilliin pääsivät yrttimarinoidut karitsankyljykset. Yrttisestä chimichurri-kastikkeesta kyljykset saivat argentiinalaisen twistin ja samalla syntyi idea todella helposta grilliateriasta. Tämä ruoka sopii koko grillikauteen, oli sitten pääsiäinen, joulu tai juhannus.

Lammas kuuluu lempilihoihini. Pidän siitä kaikissa sen muodoissa. Pääsiäisenä 2016 tein Himahellaan koosteen lempiohjeistani. Postauksesta löytyy niin italialaisittain kuorrutetun lampaanviulun, marokkolaisten lammaspullien, haudutettujen lampaanpotkien kuin kreikkalaisen lammasstifadon ohjeet viinisuosituksieen. Postauksen  löydät alla olevasta linkistä:

Lammasta pääsiäiseksi: Neljä ohjetta maailmalta

 

Chimichurri on yksi Argentiinan kansallisruoista. © Tiina Rantanen

Chimichurri on lihakauppiaan kastike

Chimichurristakin olen kirjoittanut aikasemmin. Kuuluuhan sen jokaiseen kesääni ja sitä on aina grillikaudella jääkaapissani. Chimichurrin opin Argentiinan reissullani neljä vuotta sitten. Sillä on hauska tarina: Englantilaiselle lihakauppiaalle Jimmy Currylle tarjottiin avotulella grillattua lihaa argentiinalaisella karjatilalla 1800-luvulla. Kiitokseksi mies valmisti paikallisista yrteistä kastikkeen, jota nautittiin lihan kanssa. Hitiksi nousseelle kastike nimettiin hänen mukaansa, mutta Jimmy Curry muuttui argentiinalaisittain lausuttuna Chimi Churriksi. Nykyisin kastiketta pidetään yhtenä Argentiinan kansallisruoista ja se kuuluu olennaisena osana Asadoon, argentiinalaisiin grillijuhliin.

Chimichurrista ja Asadosta kirjoitin jo vuosia sitten jalkapallon mailmanmestaruuskisojen aikana. Lue tarina täältä:

Chimichurri ja jalkapallo ovat kuumaa kamaa

© Tiina Rantanen

Marinoin karitsankyljykset chimichurri-kastikeessa. Chimichurrin ainekset vaihtelevat Argentiinassakin alueettain ja ohjeita on yhtä monta kuin kokkiakin, mutta persilja, chili, oregano, timjami, valkosipuli, pippuri ja suola ovat tavallisimmat raaka-aineet. Linkissä on jo aikaisemmin julkaistu, moneen kertaan testattu ohje, mutta tällä kertaa silppusin kastikkeen joukkoon niitä tuoreita yrttejä, joita kaapissani oli. Persiljan korvasi korianteri, mukaan meni myös basilikaa ja tuoretta oreganoa. Hyvin svengasi soosi tälläkin kertaa. Joten ole luova, mutta älä unohda valkosipulia ja chiliä. Ne antavat kastikkeeseen sen kaipaaman potkun.

 Ohje: Chimichurri

Ostin siis karitsankyljyksiä, jotka ovat kooltaan aika pieniä. Nälästä riippuen niitä pitää varata sellaiset 3-4 kappaletta ruokailijaa kohden. Ostin lihan Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan Alanayan lihatiskistä,  jossa kyljysten hinta oli 15,90 e/kg. Liha oli erinomaista ja lihamestari vielä nuijikin minulle kyljykset valmiiksi. Alanayassa on aina hyvä valikoima lammasta, niin viuluja (joita he kutsuvat lampaan jalaksi), kyljyksiä kuin jauhelihaa. Eikä kilohinnat huimaa.

Käytin chimichurria marinoimiseen sellaisen 1/2 -3/4 desilitran verran. Kyljykset saivat maustua jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin grillasin ne kaasu-Weberissäni yhdessä puolitetun sitruunan kanssa.

Grillaaminen tekee sitruunalla hyvää, sillä kuumasta hedelmästä irtoaa huomattavasti enemmän mehua kuin sellaisenaan tarjotusta. Lisäksi sitä on kauniinpi katsella. Puristin vielä sitruunamehua kuumien kyljysten päälle.

Mutta ei kyljyksiä olisi tarvinnut edes marinoida. Argentiinassa yrttikastiketta lusikoidaan lihan päälle sen tultua grillistä, vaikka liha olisi grillattu ilman mausteita. Teet siis niin tai näin, aina tulee hyvää.

Lisäkkeeni grilliaterialla oli helpoin mahdollinen: bataattiranskalaiset. Ostin ne ihan valmiina pakasteena, sillä Pirkka-tuotemerkillä niitä löytyy ainakin K-merkkisten kauppojen pakastealtaasta. Aivan erinomainen tuote. Dippikastikkeena oli valmiina ostettu Erik´s aioli lime.  Aioli sopii tarjottavaksi niin ranujen kuin lampaanlihan kanssa. Lisäksi ainoastaan vihersalaatti, niin juhla-ateria on siinä.

Viinivinkki

Karitsan seuraksi valitsin viinin maasta, joka on tunnettu lampaistaan. Australialainen, täyteläinen

Caravan Durif 2018 -punaviini, 11, 99 e, on erinomainen, rento paritus yrttisten karitsankyljysten kanssa.

Helppoja grillaushetkiä toivottaa
Blonditiina

Ps. Jälkkäriksi sopii vaikka Eaton mess, brittiklassikko!


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillatut karitsankyljykset & chimichurri-kastike - herkkua helposti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *